Citromokat vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Szupermenta programjában. A szakemberek 10 különböző, hálós kiszerelésű déligyümölcsöt vontak komplex ellenőrzés alá. A növényvédőszer-maradékokon túl megmérték a termékek C-vitamin tartalmát, valamint ellenőrizték azok jelölését is.
Tíz különböző hálós citrom komplex ellenőrzését végezték el a Szupermenta termékteszt programban. Hat kezelt, három kezeletlen és egy ökológiai gazdálkodásból származó (bio) citrom került a kosárba, melyek hét nagyobb üzletlánc gyümölcsosztályáról érkeztek a Nébih laboratóriumába. A vizsgált termékek között nyolc spanyol, egy török és egy olasz származású déligyümölcs volt.
A laboratóriumban több mint 300 növényvédő szerre vizsgálták a hivatal szakemberei a citrusokat. Az eredmények alapján egy citrom – a spanyol Frusemur – bizonyult problémásnak, amelyet a címkéjén kezeletlennek tüntettek fel, a laboratórium azonban kismértékű növényvédőszer-maradékot mutatott ki a termékben. Ez jóval határérték alatti mennyiségben volt jelen, de a megtévesztő jelölés miatt eljárás indult a felelős vállalkozóval szemben. A többi kilenc citrom e tekintetben megfelelt az előírásoknak.
A biztonsági mérések mellett a citromok C-vitamin tartalmát is megmérték. A legkisebb érték 38,1 mg/100g, míg a legmagasabb 52,0 mg/100g volt, ami azt jelenti, egy citrom fogyasztásával szinte fedezhető az ajánlott napi C-vitaminbevitel fele.
A Nébih növényvédelmi felügyelői még a kereskedelemben, a helyszínen ellenőrizték a nyomon követhetőségi dokumentációkat, és a jelölések vizsgálata sem maradt el. A jelölésre vonatkozó jogszabályoknak egy termék nem felelt meg, mivel a gyümölcs fajtáját nem tüntették fel a csomagolásán, pedig ez az információ a citrusfélék esetében kötelező. A Nébih figyelmezteti a felelős vállalkozót a hibára, és kötelezi annak javítására.
A kedveltségi vizsgálatot ezúttal is elvégezték. A tesztelők külső megjelenés, állag, szín, illat és íz szempontok mentén értékelték a citromokat. Az összesített eredmények alapján a Horeca Select spanyol citrom nyerte el leginkább a kóstolók tetszését. Második lett a Menas török citrom, míg harmadikként a Carrisol spanyol citrom végzett – adta hírül a Nébih.