Fesztiválokon, vásárokon és szezonális vendéglátóhelyeken tart kiemelt ellenőrzéseket a Nébih nyári élelmiszerbiztonsági ellenőrzés-sorozata során, amely augusztus 20-ig tart.
Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár az akcióval kapcsolatban kiemelte, hogy az idén fókuszba kerülnek a nyári fesztiválokon, vásárokon működő élelmiszerforgalmazó és vendéglátó létesítmények, valamint a mozgó egységek.
Az ellenőrzéskor kiemelt figyelmet fordítanak a nagy tömegeket megmozgató eseményeken élelmiszert kínáló létesítményekre, az utcai vendéglátásra (street food) és a mozgóboltokra, valamint a büfékocsis és mozgó vendéglátásra (food truck). Továbbra is fokozott figyelmet kap az ifjúsági és gyermektáborokban étkeztetést biztosító vállalkozások felügyelete.
A szemlét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a kormányhivatalok munkatársai végzik.
A szakemberek az idén is fokozott figyelmet fordítanak a jégkrém-előállításra és -forgalmazásra, mivel megújult a Magyar Élelmiszerkönyv Jégkrém irányelve. A változások között szerepel például, hogy a szorbé ezentúl nemcsak gyümölcsből, hanem zöldségből is készülhet.
Fontos szempont a vásárlók tisztességes tájékoztatása a termékek elnevezésén keresztül is, például ha a jégkrém ízesítése vanília aromával történik, a jövőben már csak vanília ízűnek lehet hívni, csokoládés jégkrémnek pedig csak a csokoládét is tartalmazó termék nevezhető.
A korábbi irányelvnek megfelelő összetételű és jelölésű termékek 2020. augusztus 31-ig hozhatók forgalomba, amennyiben minőség megőrzési idejük ezt engedi. A hosszú átmeneti időt a termékek szezonális jellege, valamint a csomagolóanyagok felhasználásának hosszú kifutási ideje indokolta.