Hirdetés
Kezdőlap Tech Mit kell tudni a távolból irányított halálosztókról? Itt a kamikaze drón kisokos
No menu items!

Mit kell tudni a távolból irányított halálosztókról? Itt a kamikaze drón kisokos

Shahed-136-osok. Kép forrása: Wikipedia

Az Ukrajna több részén bekövetkezett katonai kudarcokra válaszul Oroszország egyszer használatos, úgynevezett kamikaze drónokkal támadta meg Kijev központját október 17-én. A harcászati eszközöket Ukrajna és az Egyesült Államok szerint is Irán szállítja. De mik is azok a kamikaze drónok, mi lehet Irán szerepe és hogyan lehet védekezni ellenük? A Bloomberg összefoglaljója.

1. Mik azok a drónok?

A Shahed-136 típusú drónokat gyakran kamikaze drónoknak nevezik, mert nem úgy tervezték őket, hogy túléljék a küldetésüket. De valójában inkább irányított rakéták, mint repülőgépek. Mivel a Shahed-136-osok szárnyakkal és légcsavaros motorral vannak felszerelve, órákig képesek vesztegelni, mielőtt célpontot találnának és lecsapnának. Bár a Shahed új az ukrajnai háborúban, a lassú, alacsonyan repülő lövedékek családjából származik, amelyek már az 1980-as évek óta léteznek, és amelyeket elsősorban az Alibabán kapható kereskedelmi GPS-rendszerek beépítésével fejlesztettek tovább. A név perzsa nyelven mártírt jelenthet.

2. Ez az iráni drónok első alkalmazása Ukrajnában?

Nem. Az Egyesült Államok szerint Oroszország augusztus végén 1000 drónt vett Irántól. A következő hónapban az oroszok elkezdték használni őket a déli kikötőváros, Odesza támadására. Az ukránok ezt megelőzően hónapokon keresztül a sokkal kisebb Switchblade 300-as, a virginiai székhelyű AeroVironment által gyártott hordozható, egyszer használatos, lődöző drónnal csaptak le az orosz erőkre. Az ukránok emellett használták a többször használható, felfegyverzett török Bayraktar drónt is, valamint a kereskedelmi forgalomban kapható, robbanóanyagot a célpont fölé szállító, majd ledobó drónokat is.

3. Mi Irán szerepe?

Irán azt állítja, hogy nem vesz részt Oroszország ukrajnai háborújában, és tagadja, hogy fegyvereket exportálna az ottani felhasználásra. Ukrajna ezt nem így látja, és kiutasította Irán nagykövetét az országból. A drónok maradványait – amelyeket Oroszország Geran-2 (Germanium-2) névre keresztelt át – a lelövés után találták meg.

Lelőtt Shahed-136-os – vagy ahogy oroszul hívják, Geran-2-es – egy darabja valahol Ukrajában. Kép forrása: Wikipedia

4. Mi az előnye a Shahed drónok használatának?

Mivel Oroszország kifogyóban van a precíziós irányítású rakétákból, és szankciók miatt nehezen tud utánpótlást vásárolni vagy gyártani, az iráni drónok pontos, közepes hatótávolságú alternatívát kínálnak. Több drónra lehet szükség egy cirkálórakétával egyenértékű találat eléréséhez, de mivel olcsók, úgynevezett rajokban telepíthetők. Bár viszonylag lassan mozognak, alacsonyan repülnek, egyes légvédelmi rendszerek számára nehéz lehet bemérni és lelőni őket, különösen, ha nagy számban használják őket. A lelövésükhöz gyakran használt légvédelmi rakéták sokkal többe kerülnek. A drónok indítórendszerei teherautókra szerelhetők, ezért viszonylag mobilak és a földről nehezen megsemmisíthetők.

5. Hogyan használják őket az oroszok?

Amikor olyan városok ellen vetik be, mint Kijev és Odesza, a Shahed pszichológiai hatást gyakorol a lakosokra, félelmet gerjesztve és megzavarva a napi tevékenységet. A fronton is bevetették őket, egyes orosz katonai bloggerek képeket tettek közzé ukrán páncélozott személyszállító járművekről és tüzérségi lövegekről, amelyeket szerintük a Shahedek semmisítettek meg. Ezt a forgatókönyvet a Wall Street Journal jelentése is alátámasztja. Az oroszbarát online oldalakon olyan spekulációk jelentek meg, hogy a drónokat rajokban lehetne használni az ukrán légvédelmi ütegek megsemmisítésére, ami Oroszországnak légi fölényt biztosítana, amelyet eddig nem tudott elérni.

6. Hogyan lehet védekezni a drónok ellen?

Le lehet lőni őket a régimódi légvédelmi ágyúkkal, valamint a kifinomultabb rakétavédelemmel, és az ukránok már le is szedtek néhányat közülük. A nehézséget az jelenti, hogy eldöntsék, hova helyezzék el a légvédelmi eszközök korlátozott készleteit. A Shahed több száz kilométerre képes repülni. (Irán állítása, miszerint hatótávolsága meghaladja a 2000 km-t, valószínűleg túlzás). Ukrán tisztviselők érdeklődésüket fejezték ki légvédelmi rendszerek vásárlása iránt Izraeltől, amely szinte tökéletes statisztikát tud felmutatni a még kifinomultabb iráni drónok lelövésében. Ám ha Izrael ilyen eszközökkel látná el Ukrajnát, azzal az Oroszországgal való kapcsolatok megromlását kockáztatná.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

NAV: a megszokott csatornákon lehet informálódni

A kényelmes ügyintézéshez érdemes felkeresni a NAV online szolgáltatásait

Amerikai álom? Kaliforniában beindult a robottaxi

A Waymo májusban kiterjeszti ingyenes, teljesen vezető nélküli robotaxi szolgáltatásait Los Angelesre és néhány San Francisco közelében lévő városra.

Már csak öt év és tarolhat a mesterséges intelligencia

Az Nvidia vezérigazgatója szerint a mesterséges intelligencia öt éven belül átmegy az emberi teszteken.

Technológiát fejlesztenek a nyíregyházi Alföldi Környezetvédelmi Kft.-nél

A cég árbevételének döntő többségét az ipari és veszélyes hulladékok begyűjtése adja, a beruházás segítségével a hulladék-újrahasznosítást fejlesztették, a gyártás energiaköltségét pedig napelemmel biztosítják.

Hírek

NAV: a megszokott csatornákon lehet informálódni

A kényelmes ügyintézéshez érdemes felkeresni a NAV online szolgáltatásait

Pozitív nyitás várható a pénteki kereskedésben

A kedvező nemzetközi hangulat miatt azonban pénteken pozitív irányú elmozdulás várható nyitásban.

Csekély mértékben gyengült a forint reggel

Kis mértékben gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

Erősödéssel indítottak a vezető európai tőzsdék

Pluszban kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék kedden.

A vegyes nemzetközi befektetői hangulatot követte a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 224,98 pontos, 0,34 százalékos csökkenéssel, 66 038,20 ponton zárt hétfőn.

BÉT – Enyhe csökkenéssel nyithat a tőzsde

Enyhe csökkenéssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX pénteken 77,81 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 66 263,18 ponton zárt.

Nemzeti ünnep miatt a tokiói börze zárva

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján,

Erősödés a vezető ázsiai piacokon, a Nikkei rekordszinten zárt

 Elemzők szerint a japán részvények drágulása mögött elsősorban a japán jegybank (BoJ) rendkívül laza monetáris politikája áll, ami lényegében negatív szinten tartja a diszkontrátát,

Gazdaság

Varga Mihály: a kormány tiszteletben tartja a jegybank függetlenségét

A kormány célja, hogy a jegybanki függetlenséget tiszteletben tartva erősítse a Magyar Nemzeti Bank átláthatóságát és biztosítsa az állami hivataloktól is elvárt takarékos működését...

Orbán Viktor: a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen

A miniszterelnök véleménye szerint a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen .

Ezért szárnyal a Bitcoin. De a veszély nem múlt el

A kripto tartalékvaluta emelkedésben van – és 2021 vége óta a legmagasabb szinten tart. Ezt érdemes tudni a Bitcoin-raliról.

100 bázisponttal csökkent az alapkamat

Az alacsonyabb infláció és az ország kockázati megítélésének kedvező alakulása tette lehetővé az alapkamat csökkentésének átmeneti gyorsítását