Hirdetés
Kezdőlap Tőzsde Nem változtatott a Fed az irányadó dollárkamaton
No menu items!

Nem változtatott a Fed az irányadó dollárkamaton

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) a piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott az 5,25-5,50 százalékos irányadó dollárkamat-tartományon szerdán végződött kétnapos kamatdöntő ülésén.

Előző, július 26-án végződött kamatdöntő ülésén a Fed a piaci várakozásokkal összhangban 25 bázisponttal, 5,25-5,50 százalékra emelte az irányadó dollárkamat-tartományt.

A Fed a 2022 márciusában 0,00-0,25 százalékról indított tíz egymást követő kamatemelés után idén júniusban tartott először szünetet a monetáris szigorításban. A Fed a gazdaság ösztönzése érdekében 2020 március közepén vágta vissza az alapkamatot 1 százalékponttal a 0,00-0,25 százalékos tartományba, tavaly márciusban pedig az infláció elleni küzdelem részeként elindította kamatemelési ciklusát.

A Fed monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) az indoklásban szilárdnak és ellenállónak nyilvánította az amerikai bankrendszert.

A nyíltpiaci bizottság hangsúlyozta, hogy a 2 százalékos inflációs cél és a maximális foglalkoztatottság elérésére törekszik hosszabb távon.

A Federal Reserve döntéshozói szerint a gazdaság mérsékelt ütemben bővül, a munkahelyek számának növekedése az elmúlt hónapokban lassult, de továbbra is erős, a munkanélküliségi ráta alacsony maradt, miközben az infláció továbbra is magasnak bizonyult.

A háztartások és a vállalkozások hitelfeltételének szigorodása valószínűleg hatással lesz a gazdasági aktivitásra, a munkaerő-felvételre, valamint az inflációra is. A bizottság továbbra is fokozottan figyel az inflációs kockázatokra – áll a FOMC közleményében.

A bizottság egyúttal megerősítette, hogy készen áll a monetáris politika irányvonalának szükség szerinti kiigazítására, amennyiben olyan kockázatok merülnek fel, amelyek akadályozhatják a célok elérését.

Annak eldöntésére, hogy milyen mértékű további monetáris politikai szigorítás lehet megfelelő az infláció visszatérítéséhez idővel a 2 százalékos célhoz, a FOMC figyelembe fogja venni a kumulatív szigorítás, illetve annak késleltetett hatását a gazdasági teljesítményre, a pénzügyi folyamatokra és az inflációra.

A Fed előrejelzése szerint idén még egy kamatemelés, jövőre pedig két kamatcsökkentés valószínű.

A Fed egyúttal javított idei gazdasági növekedési prognózisán és javulást vár a foglalkoztatás alakulásában is szerdai kamatdöntésével párhuzamosan kiadott gazdasági összefoglalója szerint. Az idei GDP-növekedést a júniusi kamatdöntő ülés alkalmából kiadott prognózisában jelzett 1,0 százalékról 2,1 százalékra emelte a testület. Jövőre 1,5 százalékos növekedésre számít a Fed a júniusban jelzett 1,1 százalék helyett, 2025-re pedig változatlanul 1,8 százalékos GDP-növekedési ütemmel számol.

A Fed javított a foglalkoztatás alakulásának kilátásain is, a munkanélküliségi ráta eszerint az idén 3,8 százalékos lehet, szemben a júniusban jelzett 4,1 százalékkal, jövőre pedig a júniusban prognosztizált 4,5 százalék helyett 4,1 százalékos munkanélküliségi rátára számítanak.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euró 390,65 forintra erősödött 9 órakor a péntek esti 390,48 forintról.

Pénziránytű Alapítvány a magyar diákok pénzügyi műveltségéről

Az eredmények részletes vizsgálata azt mutatja, hogy a magyar diákok pénzügyi műveltsége jól megállja a helyét a nemzetközi mezőnyben.

Kína drámai kamatlábcsökkentéssel pörgetné fel a gazdaságot

AKínai Kommunista Párt Központi Bizottságának közelmúltbeli ülése után komoly szándék mutatkozik, hogy a világ második legnagyobb gazdasága ismét növekedési pályára álljon.

Hazánk az iBanFirst legdinamikusabban fejlődő európai piaca lett

A magyarországi eredmények, amelyeket kevesebb mint két évvel a helyi iroda megalapítása után értek el, minden várakozásukat felülmúlták.
Hirdetés

Hírek

Kína drámai kamatlábcsökkentéssel pörgetné fel a gazdaságot

AKínai Kommunista Párt Központi Bizottságának közelmúltbeli ülése után komoly szándék mutatkozik, hogy a világ második legnagyobb gazdasága ismét növekedési pályára álljon.

Mi várható a héten? Adatok az államháztartásról és a fogyasztói árakról

Hétfőn teszi közzé a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről a gyorstájékoztatóját.

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Gazdaság

Hazánk az iBanFirst legdinamikusabban fejlődő európai piaca lett

A magyarországi eredmények, amelyeket kevesebb mint két évvel a helyi iroda megalapítása után értek el, minden várakozásukat felülmúlták.

Ezért menekülnek külföldre a privátbanki pénzek

A Blochamps Capital privátbanki tanácsadó cég ügyvezetője szerint a magyar privátbanki és affluens ügyfelek 95 százalékának van devizaszámlája vagy devizában denominált befektetése,

Kamatdöntés – Ellenszavazat nélkül döntött a monetáris tanács júniusban

A monetáris tanács hónapról-hónapra értékeli a beérkező makrogazdasági adatokat, az inflációs kilátásokat, valamint a kockázati környezet alakulását, amelyek alapján körültekintően és adatvezérelten dönt az alapkamat mértékéről.

Rekord kárkifizetések lesznek a viharok miatt

Az idei május-júniusi adatok szerint összesen 61,5 ezer bejelentésnél és 7,7 milliárdos összegnél tartanak a biztosítók.