A következő hónapokban újra megjelenik a piacokon és az üzletekben a magyar termesztésű áttelelő vöröshagyma, hiszen országszerte megkezdődött a betakarítása.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közlése szerint Magyarországon vöröshagymából átlagosan 65-70 ezer tonnát termesztenek, a területalapú támogatások adatai szerint tavaly mintegy 1470 hektáron. A fő vöröshagyma-termőterületek közé sorolható Békés, Csongrád, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Győr-Moson-Sopron megye.
Kiemelték, hogy már januárban elfogyott a tavalyi magyar hagyma. Az éves fogyasztásnak jelenleg csak mintegy 50-60 százalékát tudja lefedni a rendszerváltozás óta jelentősen visszaesett magyar hagymatermesztés, ezért a hazai termelők – a NAK szakmai segítségével – a jövőben javítani kívánnak az importtal szembeni arányon; ehhez egyebek közt technológiai fejlesztésekre, megfelelő fajtaválasztásra és a tárolókapacitások növelésére van szükség.
Az országban az egy főre jutó éves vöröshagyma-fogyasztás mintegy 10-12 kilogramm – közölte a NAK.
Kitértek arra is, hogy a vöröshagymát a korábbi évtizedekkel szemben már friss termékként vásárolják a fogyasztók, a házi tárolás gyakorlatilag megszűnt. A magyar piacon jelen vannak a nagy hagymatermelő országok termékei is, így a lengyel, osztrák, német, holland árukkal kell versenyezniük a termesztőknek. (MTI)