Hirdetés
Kezdőlap Tőzsde 2024. júniusi forgalom a BÉT-en - történelmi magasságok
No menu items!

2024. júniusi forgalom a BÉT-en – történelmi magasságok

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vezető indexe, a BUX, júniusban is újabb rekordokat ért el: 72 094,79 ponton zárt, amely 6,2 százalékos növekedést jelent a májusi záróértékhez képest, és amely egyúttal napi rekord a hazai tőzsdetörténetben. Az azonnali részvénypiac forgalma 223,9 milliárd forintot tett ki, amely napi átlagban 11,2 milliárd forintnak felel meg.

A legnépszerűbb részvényeknek ebben a hónapban az OTP Bank, a Magyar Telekom és a Richter Gedeon bizonyultak, 108,2, 35,9 és 35,7 milliárd forint értékű forgalommal, míg a brókercégek közül a Concorde, az ERSTE és a Wood & Company emelkedett ki. A június eseményekben is bővelkedett: lezajlott a BÉT50 közösség idei exkluzív találkozója, a BÉT50 Klub, a PannErgy 30 éves tőzsdei jubileumát, a BÉT újjáalapításának 34. évfordulóját ünnepelte, emellett sor került a BÉT és az MBH Bank közös eseménysorozata, a MentorHub első alkalmára is.

Júniusban a globális piacok vegyes teljesítményt mutattak. Az amerikai S&P500 index közel rekordmagasságban mozgott, 17%-os éves növekedéssel, miközben a volatilitást mérő VIX index alacsony szinten maradt. Az amerikai államkötvények hozamai emelkedtek a friss inflációs adatok és a nagy mennyiségű új kötvénykibocsátás hatására.

A dollár erős maradt világszerte, különösen az évek óta gyengélkedő japán jen ellenében, amely a hónap végén 1986 óta nem látott mélyponton is tartózkodott. Európa vezető tőzsdéi, elsősorban a választási időszak hatására enyhe csökkenést mutattak. A kínai ipar növekedési üteme élesen lassult júniusban, amely a piacokon is tükröződött.

A hazai tőkepiacon ezzel szemben folytatódott a növekedés, a BUX index júniusban 72 094,79 ponton zárt, amely 6,2 százalékkal múlja felül az előző havi záróértéket, és amely egyúttal az index legmagasabb, egyben rekordnak tekinthető értéke is. A BÉT új indexei is pozitív hónapon vannak túl: a CETOP NTR 1 593,57 ponton, míg az XTEND 1 427,92 ponton zárt.

Júniusban is az OTP Bank részvényeivel zajlott a legnagyobb kereskedés, 108,2 milliárd forintértékben. A bankpapírt a Magyar Telekom követte, 35,9 milliárd forinttal, mely magas forgalom részben a Társaság saját részvény vásárlásának köszönhető, illetve harmadik helyen a Richter Gedeon végzett, 35,7 milliárd forinttal. A kis- és közepes kapitalizációval rendelkező vállalatok közül a MULTIHOME zárt különösen erős hónapot, 219 százalékos növekedéssel.

Az azonnali részvénypiac forgalma összességében 223,9 milliárd forintot tett ki júniusban, amely a napi átlagot tekintve 11,2 milliárd forintot jelent.

A júniusi hónap ismét izgalmas eseményekkel teli hónap volt a Budapesti Értéktőzsde számára. Sor került a BÉT50 közösség idei exkluzív találkozójára, a BÉT50 Klubra, amely a középvállalati szektort célozza. A PannErgy 30 éves jubileumát, míg a BÉT az újjáalapításának 34. évfordulóját, egyben tőzsdei jelenlétének első évfordulóját ünnepelte. Emellett lezajlott a BÉT és az MBH Bank közös szervezésében megvalósuló BÉT & MBH Bank MentorHub programsorozatának első szakmai eseménye is, amelynek célja a közép- és nagyvállalatok fejlődésének elősegítése, mentorálásuk, illetve működésük és finanszírozásuk támogatása. A BÉT továbbá, immár második alkalommal, közzétette aktuális Fenntarthatósági Jelentését, amely átfogó képet nyújt a társaság fenntarthatósági törekvéseiről, ezúttal a 2023-as évre vonatkozóan.

A befektetési szolgáltatók között júniusban Concorde zárt az élen 118,3 milliárd forinttal, akit az ERSTE és a Wood & Company követett, 108,7 és 96,3 milliárd forinttal.

Az árupiac forgalma több négyszeresére növekedett májushoz képest, az összforgalom 881,7 millió forintot tett ki.

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Az AutoWallis flottakezelési szolgáltatása wigo fleet néven érhető el júliustól

Az AutoWallis csoporthoz tartozó Nelson Flottalízing Kft. wigo fleet márkanév alatt folytatja flottakezelési tevékenyégét

Új esély nyílik a gazdák hatékonyabb uniós képviseletére

A mezőgazdasági piacok helyzetéről szóló tanácsi vita segíteni fog beazonosítani, hogy az egyes ágazatokban pontosan milyen típusú válságkezelési intézkedésekre lesz szükség a jövőbeli KAP-ban.

Cúcson a lakossági hitelezés, minden kölcsönt visznek

Már július előtt is volt arra példa, hogy ajánlataik egy részében a 7,3 százalékos THM fölé mentek a bankok, júliustól pedig az OTP általános kamatemelést hajtott végre, amivel az eddigi plafon fölé vitte ezeket a hiteleit.

Az építőanyag-gyártók felkészültek az otthonfelújítási program indulására

A teljes magyar lakóépület-állomány energetikai korszerűsítése évente mintegy 2 milliárd köbméter gáz felhasználását válthatja ki.
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

1,7 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet áprilisban

Márciushoz viszonyítva az export kiigazított volumene 1,2, míg az importé 1,8 százalékkal csökkent.

Az MNB az ügyfelek haladéktalan kártalanítására szólítja fel a bankokat

Az MNB üdvözli, hogy számos pénzforgalmi szolgáltató már megkezdte az ügyfelek kártalanítási folyamatát,

Már dőlnek a babaváró hitelek, de a java csak júliustól kezdődik

A fizetési problémás babaváró kölcsönök kiváltása, átalakítása eddig sem volt könnyű, és még csak most válhat sok ilyen hitel magas kamatozásúvá az adósok számára

Lakossági reálkamat: élt 4 hónapot

A kamatcsökkentések folyamatosak, ám így is lehet a korábbiaknál jobb ajánlatokat találni a piacon