Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Londoni elemzők: nem a tartalékaikból költekeznek majd a magyarok
No menu items!

Londoni elemzők: nem a tartalékaikból költekeznek majd a magyarok

Megtakarítás
Az elemők szerint a háztartások inkább hiteleik törlesztésére vagy befektetési eszközök vásárlására használhatják fel a megtakarításaikat

Londoni makrogazdasági elemzők szerint a jövedelmek erőteljes emelkedése lesz a lakossági fogyasztás élénkülésének elsődleges hajtóereje a közép-európai gazdaságokban, köztük Magyarországon.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics friss helyzetértékelésében kiemeli: becslése szerint Magyarország, Lengyelország és Csehország háztartási szektoraiban a hazai össztermék (GDP) 5, 4, illetve 5 százalékával egyenértékű pótlólagos megtakarítás halmozódott fel a koronavírus-járvány eddigi szakasza alatt.

A megtakarítási ráták e három országban így messze a járvány előtti szint felett járnak, és ez a háztartások számára jelentős mozgásteret kínálhatna a kiadások növelésére a következő negyedévekben, különös tekintettel arra, hogy az aktivitást korlátázó intézkedések feloldásának folyamata már április-május óta tart, és a fogyasztói bizalom erősödik.

Az okok

A ház szerint azonban több olyan tényező is van, amely azt valószínűsíti, hogy a háztartások nem ebből a megtakarítás-tömegből fognak költekezni.

Az egyik ok az, hogy az elkölthető jövedelmi hányad a Capital Economics előrejelzése szerint 2022-ben várhatóan 5-6 százalékkal emelkedik éves összevetésben ezekben a gazdaságokban, jórészt ugyanolyan ütemben, mint a három országban 2016-2019 között lezajlott fogyasztási boom idején, így a háztartásoknak nem feltétlenül kell megcsapolniuk pótlólagos megtakarításaikat fogyasztásuk finanszírozására.

Mindemellett e pótlólagos megtakarítás nagyobb része jó eséllyel a magas jövedelmű háztartásokban halmozódott fel, márpedig e tehetősebb háztartások fogyasztási határhajlandósága alacsonyabb – áll a Capital Economics csütörtöki elemzésében.

A fogyasztási határhajlandóság (marginal propensity to consume) gazdaságtani meghatározása azt jelöli, hogy adott jövedelemmódosulás tipikusan milyen mértékben befolyásolja a különböző jövedelmi és vagyoni kategóriákba tartozó társadalmi csoportok fogyasztási kiadásait.

A Capital Economics elemzése szerint a harmadik ok az lehet, hogy a magyar, a lengyel és a cseh háztartások fogyasztás helyett pénzügyi mérlegük javítására, hiteleik törlesztésére vagy befektetési eszközök vásárlására használhatják fel a járvány idején keletkezett pótlólagos megtakarításaikat.

Felfelé ható kockázat

Az elemzés szerint ugyanakkor felfelé ható kockázatot jelent a cég regionális növekedési előrejelzéseire az a lehetőség, hogy a magyar, a cseh és a lengyel fogyasztók potenciálisan mégis felhasználhatják pótlólagos megtakarításaikat fogyasztásra.

A Capital Economics londoni elemzői szerint ez a pozitív irányú kockázat elsősorban a cseh gazdaságban jelentkezik.

Feltételezve, hogy a megtakarítások szerkezete hasonló a lakosságon belüli jövedelmi eloszláshoz – vagyis ha a megtakarítások 40-50 százalékát a leggazdagabb 10 százalék, tíz százalékát a legszegényebb 50 százalék, 40-45 százalékát a köztes csoportok birtokolják -, és ha a pótlólagos megtakarítások részesedése a fogyasztási kiadásokban hasonló mindegyik csoport fogyasztási határhajlandóságához, akkor a Capital Economics modellszámításai szerint a pótlólagos megtakarítások fogyasztási felhasználása Csehországban a hazai össztermékhez mérve 2 százalékkal, Lengyelországban 1,2 százalékkal, Magyarországon a GDP 0,5 százalékával emelheti a fogyasztást.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A Microsoft gigabefektetése a mesterséges intelligenciába

A Kearney globális tanácsadó cég becslése szerint az AI 2030-ra közel 1 billió dollárral járulhat hozzá a délkelet-ázsiai bruttó hazai termékhez (GDP).

Csökken a kereslet, olcsóbb lehet a benzin

A benzin iránti kereslet globális növekedése idén lelassulhat az elektromos autók kínai és USA-beli térnyerése miatt.

Májustól az Accent Hotels üzemelteti a Cardoner Hotelt és a Tihany Yacht Clubot

Két új szállodával bővült az Accent Hotels portfóliója.

Itt a kínai versenyképesség alig rejtett titka  

A kínai gyártók kilencszer több állami támogatást kapnak, mint nyugati társaik - derül ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) számításaiból, amelyek segítenek megmagyarázni az ország teljes dominanciáját oly sok ágazatban, a napelemektől az akkumulátorokon át az acélig.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.