Hirdetés
Kezdőlap Mozaik Csökken az arany ára, drágul a dollár
No menu items!

Csökken az arany ára, drágul a dollár

Csökkent az arany ára kedden a dollár erősödésének nyomán, befektetők az amerikai devizába csoportosították át tőkéjüket a részvénypiacokról, amelyeken az emelkedő energiaárak miatti aggodalmak hatására eladási hullám alakult ki az utóbbi napokban.

Délután három órakor az azonnali jegyzésekben a nemesfém unciánkénti ára 0,77 százalékos mínuszban, 1755,91 dolláron állt, míg a decemberi szállítású aranyé 0,56 százalékkal, 1757,60 dollárra csökkent a New York-i árupiacon.

Emelkedett a dollárindex, a piacok attól tartanak, hogy az emelkedő olajárak fokozzák a meglévő inflációs nyomásokat.

A hat főbb devizával szemben kalkulált dollárindex 93,95 ponton, 0,19 százalékos pluszban állt három órakor, de napi csúcsán 94,04 ponton is járt. A múlt héten csütörtökön 94,50 ponton egyéves csúcsot ütött meg a mutató, mivel egyre erősebb az a vélemény, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve novemberben elkezdi kivezetni masszív eszközvásárlási programját.

Bár az aranyat az infláció és a geopolitikai bizonytalanságok elleni fedezeti eszköznek tekintik, dollárban árazott eszközként az amerikai deviza erősödése – ami drágítja a nem amerikai befektetők számára a vásárlást – lefelé ható nyomást szokott gyakorolni rá.

“Ez egy újabb csalódást keltő kereskedési nap az aranypiac számára”, mivel a szokásos rövid távú fejlemények, így például a dollár erősödése és az amerikai állampapír-hozamok emelkedése határozta meg, és eközben nem veszik számításba a kibontakozó energiaválságot – mutatott rá Ole Hansen, a dán Saxo Bank elemzője.

Az infláció mellett a törékeny amerikai-kínai kereskedelmi kapcsolatok, a China Evergrande kínai ingatlanfejlesztő csoport adósságválsága és az amerikai adósságplafon körüli patthelyzet is visszafogja a részvények iránti keresletet.

A befektetők figyelme már a héten esedékes amerikai foglalkoztatottsági adatokra irányul.

Az ADP munkaügyi adatfeldolgozó intézet szerdán, a munkaügyi minisztérium pedig pénteken teszi közzé szeptemberi adatait, amelyek a várakozások szerint a munkaerőpiac folyamatos javulásáról fognak tanúskodni. Ez pedig lehetővé teheti a Federal Reserve döntéshozóinak, hogy még az év vége előtt megkezdjék a monetáris politika szigorítását.

A gazdaságösztönzést szolgáló intézkedések kivezetése és a kamatlábak emelése felhajtja a kötvényhozamokat, ami nyomást gyakorol az aranyra, mivel növeli a nem kamatozó aranyrudak tartásának alternatív költségét.

Elemzők szerint az arany ára az 1750 és 1785 dollár közötti sávban ingadozhat a szeptemberi amerikai foglalkoztatottsági jelentések megjelenéséig. Az 1750 dollár jelentheti a támaszt, ahogy az infláció és az amerikai költségvetési patthelyzet miatti félelmek erősödnek.

A többi nemesfém közül az ezüst unciánkénti ára 0,7 százalékkal 22,51 dollárra esett, a platina  ára 1,5 százalékkal 952,51 dollárra, a palládiumé pedig 0,2 százalékkal 1900,84 dollárra csökkent.

 

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Így húzott el Győr mellett Debrecen, és együtt integetnek Miskolcnak

Az első negyedévi 640 ezer forintról az utolsó negyedévre 678 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár Debrecenben, ez 6 százalékos emelkedést jelent.

Hazánk továbbra is szoros együttműködésre törekszik a FAO-val

A magyar uniós elnökség kapcsán az európai élelmiszerpazarlás csökkentésére és a világ egyes régióiban tapasztalható nélkülözés felszámolására is fel kívánja hazánk hívni a figyelmet

A Microsoft gigabefektetése a mesterséges intelligenciába

A Kearney globális tanácsadó cég becslése szerint az AI 2030-ra közel 1 billió dollárral járulhat hozzá a délkelet-ázsiai bruttó hazai termékhez (GDP).

Csökken a kereslet, olcsóbb lehet a benzin

A benzin iránti kereslet globális növekedése idén lelassulhat az elektromos autók kínai és USA-beli térnyerése miatt.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.