Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Decemberben is hiánnyal zárt a fizetési mérleg
No menu items!

Decemberben is hiánnyal zárt a fizetési mérleg

A tavalyi negyedik negyedév első két hónapjához hasonlóan decemberben is deficittel zárt a folyó fizetési mérleg. A deficit 622 millió euró volt, 137 millióval nagyobb a novemberinél, de kisebb az októberi 817 millió eurónál – közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Az év első három negyedévében 2,780 milliárd euró volt a folyó fizetési mérleg hiánya.

Az ország külső pénzügyi pozíciójának jellemzésére alkalmazott átfogó pénzügyi mutató, a folyó mérleg és a tőkemérleg összevont egyenlege 344 millió euró finanszírozási igényt mutatott decemberre, miután a tőkemérleg 278 millió euró többlete az előző hónappal ellentétben nem ellensúlyozta a folyó mérleg hiányát. A tőkemérlegben 560 millió eurót tettek ki az Európai Uniótól befolyt tőkeátutalások, a novemberi 704 millió euró után, ám az egyéb tételek szokatlanul nagy deficitje ennek valamivel több mint felét elvitte.

A külfölddel szemben 874 millió euró finanszírozási igény támadt az első három negyedévben, amely októberben további 326 millió euróval nőtt, majd novemberben 218 millió euró aktívum csökkentette.

A decemberi folyó fizetési mérlegben a reálgazdasági folyamatok egyenlege csaknem kiegyenlítődött, mindössze 5 millió euró deficitet mutatott az októberi 363 millió és a novemberi 107 millió euró hiányt követően, mivel az áruforgalomban keletkezett 384 millió euró hiányt a szolgáltatások külkereskedelmének 380 millió euró többlete ellensúlyozta. A decemberi áruexporthoz kapcsolódó bevételek 875 millió euróval (9,1 százalékkal) az importkiadások 999 millió euróval (9,9 százalékkal elmaradtak a novemberiektől. az egyenleg 124 millió euróval javult.

Az első három negyedévben az áruforgalom 1,770 milliárd euró deficitjét a szolgáltatások forgalmának 3,585 milliárd euró többlete 1,816 milliárd euró aktívumba fordította a reálgazdasági folyamatok mérlegében.

Az elsődleges jövedelmek egyenlege 430 millió euró jövedelemkiáramlást mutat, ami hasonló az októberi 444 millióhoz, de 50 millió euróval kevesebb a novemberinél. Kiegyenlített a külföldi befektetők  magyarországi működőtőke beruházásai alapján hazautalt profit mértéke: decemberben 610 millió euró volt a novemberi 614 millióhoz, és az októberi 625 millió euróhoz hasonló összeg. Az első három negyedévben 3,844 milliárd eurót tett ki az elsődleges jövedelmek kivonása Magyarországról.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Fél a madárinfluenzától? Itt van minden, amit a témában tudni érdemes

A vírus jellemzően nem fertőzi meg az emberi légutakat, mivel az emberek torkában, orrában vagy felső légutaiban nincsenek meg azok a receptorok, amelyek a jelenlegi madárinfluenza-törzsre érzékenyek.

Otthonfelújítási támogatás: van amire egy nap maradt, másra egy hónap

Az igénylőnek tulajdonosnak vagy haszonélvezőnek kell lennie az ingatlanban, amit hiteles tulajdoni lappal tud igazolni.

30 éves fennállását ünnepli az AVIAREPS

AVIAREPS Csoport hazai leányvállalata, az AVIAREPS Magyarország Kft. több mint 25 éves tapasztalattal rendelkezik professzionális utasforgalmi GSA-szolgáltatások és turizmus-kommunikáció-és marketing területén.

Börtönben a Binance kriptovaluta volt főnöke

Az amerikai igazságügyi minisztérium az ügyet a kriptopénzeken belüli bűncselekmények elleni fellépés részeként indította, amelyek közül a legismertebb a Bitcoin.
Hirdetés

Hírek

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön
Hirdetés

Gazdaság

Börtönben a Binance kriptovaluta volt főnöke

Az amerikai igazságügyi minisztérium az ügyet a kriptopénzeken belüli bűncselekmények elleni fellépés részeként indította, amelyek közül a legismertebb a Bitcoin.

Rohamra indultak a bankok az állam ellen a lakossági megtakarításokért

A leköthető összegnek felső határa nincs, vagyis tárt karokkal várják a legvagyonosabb ügyfélkört is.

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.