Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Európa ugyan függ az orosz olajtól és gáztól, de ez fordítva is...
No menu items!

Európa ugyan függ az orosz olajtól és gáztól, de ez fordítva is igaz

Komoly veszélyt jelenthet Oroszország számára, ha az ukrajnai támadás után energiaszállítói pozícióját geopolitikai nyomásgyakorlásra próbálja felhasználni. Bár az európai gázárak és a hordónkénti 100 dolláros árat átlépő kőolajárak emelkedése azt sugallhatja, hogy Moszkva kezében van minden ütőkártya, az előnye múlékonynak bizonyulhat. Mégpedig azért, mert noha Európának szüksége van az orosz kőolajra és gázra, Oroszország sokkal inkább függ az európai vásárlóktól.

Az Európa által 2020-ban elfogyasztott mintegy 465 milliárd köbméter gázból az orosz vezetékek és LNG-kikötők mintegy 169 milliárd köbmétert, azaz a teljes mennyiség több mint egyharmadát biztosították. Ez úgy hangzik, mintha Moszkva szorongatná a kontinenst, de a függőség a másik irányban még nagyobb. Az orosz gázexport több mint 70 százaléka Európába irányul – derül ki a Bloomberg véleménycikkéből.

Európának van még egy előnye. Mivel az Atlanti-óceán szélén található félszigetek között szétszórtan helyezkedik el, viszonylag könnyen diverzifikálhatja ellátási forrásait a globális LNG-kereskedelem megcsapolásával.

A kontinens az elmúlt évtizedben csak lassan tette ezt meg, részben azért, mert arra számítottak, hogy Oroszország olcsóbb és megbízhatóbb szállítónak bizonyul. Az Európai Unió és az Egyesült Királyság területén működő terminálok a Nemzetközi Gázunió szerint összesen évi 196 milliárd köbmétert tudnak fogadni. Ez alig több mint Dél-Korea kapacitása, és csak körülbelül kétharmada Japánénak.

Ami még rosszabbá teszi a helyzetet, hogy ritkán használják ki őket teljes mértékben. A 2020-as import mindössze 89 milliárd köbmétert tett ki, így a kapacitás több mint fele kihasználatlanul maradt. Ha a felhasználás az egész kontinensen 90 százalékos szintre emelkedne, mint például Kínában, Belgiumban és Olaszországban jellemző, akkor az import összértéke nagyjából megduplázódna.

Az elmúlt hetekben valóban ez történt, mivel a csökkenő orosz csővezetékes szállítások miatt az európai tárolási szintek aggasztóan alacsonyak voltak. A Rystad Energy tanácsadó cég szerint az import januárban megugrott, és elérte a kapacitás nagyjából 100 sázalékát. Ennek mintegy 56 százaléka csak az Egyesült Államokból származott.

Ezt az importtempót azonban nem lesz könnyű fenntartani. Az óceánokon szállított cseppfolyósított földgáz nagy részére már leszerződtek a vevőkkel, és az általános világgazdasági helyzet miatt a piac különösen feszes, így kevés tartalék áll rendelkezésre az európai tartályok feltöltésére. Hosszú távon több tárolót kellene építeni ahhoz, hogy a gázüzemeket a nyári hónapokban, amikor a kereslet alacsonyabb, le lehessen foglalni.

Ám egyik problémát sem lenne lehetetlen megoldani középtávon. Az LNG cseppfolyósító üzemek építése körülbelül három évet vesz igénybe, és a Nemzetközi Gázunió szerint a jóváhagyásra váró projektek elegendőek ahhoz, hogy körülbelül 1213 milliárd köbmétert szállítsanak a globális piacokra.

Oroszországnak ezzel szemben korlátozottabb kereskedelmi lehetőségei vannak. Egyetlen jelentősebb vezetékes exportja Európán és a volt Szovjetunió területén kívülre a Power of Siberia vezetéken keresztül történik, amely 2019 óta szállít gázt Kínába a Bajkál-tó közelében lévő elszigetelt mezőkről.

Az orosz exportpiacot fenyegető nagyobb veszélyt mégsem a rivális fosszilis tüzelőanyag-szállítók, hanem a megújuló energiaforrások jelenthetik. Az Európai Unió 2030-ig 55 százalékos kibocsátás-csökkentési terve szükségessé teszi a fosszilis tüzelőanyagokról való gyors átállást. Ez a Nemzetközi Energiaügynökség status quo forgatókönyve szerinti 392 milliárd köbméterről 315 milliárd köbméterre csökkentheti az EU gázigényét 2030-ra.

Soha nem lesz tehát jobb alkalom Oroszország számára, hogy a jelenleginél jobban learassa kőolajexportjának geopolitikai hozadékát. De a világ hamarosan kilép a fosszilis tüzelőanyagok korából, ezért Moszkva meggondolatlansága, hogy a kőolajat befolyásra használja, csak felgyorsítja ezt a folyamatot.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Emelkedő gabonaáraknál nem érdemes a készleteken ülni

Emelkedést mutatnak az európai határidős piacokon a gabonaárak, így a hazai gazdáknak érdemes most odafigyelniük a megfelelő szerződések megkötésére és készleteik értékesítésére is.

Itt az első tervezet: nézzük mire készülhetnek az otthonfelújítók

Mától május 6-ig véleményezhető az otthonfelújítási program felhívástervezete. A júniusban induló pályázat újabb segítséget nyújt a családoknak, és hozzájárul a gazdasági növekedéshez is. A végleges felhívást a társadalmi és szakmai egyeztetések lezárását követően, június elején teszi majd közzé a kormány.

Sportfogadásban lett sikeres a profi labdarúgó, saját platformot hozott létre

A Futball Pápa kriptója: indul a BetHustlers. 17 évig volt profi labdarúgó Csépányi Gábor, aki ma már a sportfogadás területén működik sikeresen. Saját fejlesztésű platformjaimmár milliárdot képviselő üzlet, amellyel most nemzetközi vizeken is bizonyít.

Újabb támogatások segítik az állattenyésztőket

Összesen 22 milliárd forint keretösszeggel két, teljesen új intézkedéssel támogatja a hazai állattenyésztés fenntarthatóságát az Agrárminisztérium. Megjelent ugyanis az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelem kompenzációs kifizetésére és a húshasznú szarvasmarha állatjóléti támogatására kiírt vidékfejlesztési pályázati felhívás a 2027-ig tartó KAP Stratégia Terv keretei között. A támogatási kérelmek benyújtására 2024. június 3-tól 2024. július 3-ig tartó időszakban lesz lehetőség.
Hirdetés

Hírek

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.
Hirdetés

Gazdaság

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.

Felmérik a magyarországi kriptopiaci szereplőket

A MiCA és az FTR révén Európa-szerte felügyelt, szabályozott keretek között működő nemzeti kriptopiacok alakulhatnak ki.

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.