Hirdetés
Kezdőlap Autóipar Győri Audi: az árbevétel nőtt, az adózott eredmény csökkent
No menu items!

Győri Audi: az árbevétel nőtt, az adózott eredmény csökkent

Az Audi Hungaria leállította az Oroszországba irányuló exportot. Illusztráció forrása: Audi Hungaria

Az Audi Hungaria Zrt. árbevétele 2,6 százalékkal nőtt tavaly, adózott eredménye azonban több mint 30 százalékkal csökkent, miközben a cég 3 százalékkal kevesebb motort gyártott, de több mint 10 százalékkal több autót készített, mint egy évvel korábban – hangzott el az éves adatokat ismertető sajtótájékoztatón Győrben.

Tavaly 7,717 milliárd euró (2866,48 milliárd forint) árbevételt ért el az Audi Hungaria Zrt., 2,6 százalékkal, 199 millió euróval többet, mint 2020-ban. A társaság adózott eredménye 332 millió euró (12,332 milliárd forint) lett, 33 százalékkal, 167,1 millió euróval (6,2 milliárd forint) kevesebb, mint az előző évben.

Tavaly 1 620 767 motort gyártottak Győrben, 40 832 darabbal kevesebbet, mint 2020-ban, ugyanakkor 171 015 autót készítettek, 15 858 darabbal többet, mint az előző évben.

A győri székhelyű járműgyártó vállalat tavaly 162,6 millió euró (60,398 milliárd forint) értékben folytatott beruházásokat, amellyel az összes beruházás értéke a vállalat alapítása óta elérte a 11,95 milliárd eurót (4438,828 milliárd forint).

Tavaly év végén 11 983 embert foglalkoztattak, 243-mal kevesebbet, mint 2020 év végén.

Alfons Dintner

Alfons Dintner, az Audi Hungaria Zrt. igazgatóságának elnöke elmondta, hogy tavaly a beruházások legnagyobb része az elektromos motorgyártás, ezen belül is az új generációs elektromos hajtások, a PPE (premium platform electric) motorok területére érkezett. Az első gyártósort már telepítették, és a fejlesztést idén is folytatják. Hozzátette: bővítik a szerszámgyárat, amely a jövőben 25 százalékos gyártási kapacitásbővítést jelent az Audi és a Volkswagen konszern számára.

Az idei évi előrejelzéseket ismertetve elmondta, hogy a vállalat “aggódik” az ukrajnai háború miatt. Ukrajnából elsősorban a motorok kábelkötegeit szerzik be, így a motorgyártás területén műszakmódosítások történtek.

Úgy fogalmazott, hogy “van előrejelzés arra vonatkozóan, hogy a járműgyártás terén is kritikus időszak következhet, ugyanakkor a legfrissebb előrejelzések derűlátóak is lehetnek“.

Hozzátette, hogy a gyártás területén “sok lehetőség” van a kezükben, ugyanakkor még csak év eleje van, így “jó esély van arra, hogy év végére sokmindent bepótolnak“.

A foglalkoztatottak esetében is több reagálási eszköz áll rendelkezésre: állásidő, munkaidőkeret és egyéb szabályok, amelyeket a szakszervezettel megvitattak – mondta.

Alfons Dintner kiemelte, hogy jelenleg nincs olyan vevő, akit ne tudnának kiszolgálni.

Közölte, hogy az Audi konszern döntésének megfelelően az Audi Hungaria leállította az Oroszországba irányuló exportot. Az oroszországi kivitel az Audi Hungariát érintően “visszafogott“, így az éves teljes volumenhez képest “nem drámai az arány” – tette hozzá.

Az igazgatósági elnök ismertette a vállalat új, Next level elnevezésű startégiáját, amelynek a lényege, hogy a motor- és járműgyártás mellett a vállalat a jövőbe mutató, kompetencia alapú szolgáltatásait (Shared Competence Center) fejleszti, azokat megosztja a Volkswagen konszernhez tartozó gyárakkal. Ilyen kompetencialapú szolgáltatás a műszaki fejlesztés, a pénzügy, az információ technológia (IT) és a beszerzés.

Erre a lépésre képesek vagyunk, megvannak a szervezeti adottságok” – mondta Alfons Dintner, hozzátéve, hogy így hangsúlyosabban lép a nemzetközi piacra az Audi Hungaria.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Munkaerőpiac: a magyarok többsége nem tudja mit tud

A fiatal munkavállalók esetében az látszik, hogy a tanulmányok melletti munkatapasztalat jelentősen hozzájárul készségeik javításához

Az USA tisztán akar repülni, de ez a földeket veszélyeztetheti

A program keretében a gyártók adójóváírásra lesznek jogosultak az olyan fenntartható repülőgép-üzemanyagok (SAF) esetében, amelyek legalább 50 százalékkal csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását a kőolaj-alapú repülőgép-üzemanyaghoz képest.

Fél a madárinfluenzától? Itt van minden, amit a témában tudni érdemes

A vírus jellemzően nem fertőzi meg az emberi légutakat, mivel az emberek torkában, orrában vagy felső légutaiban nincsenek meg azok a receptorok, amelyek a jelenlegi madárinfluenza-törzsre érzékenyek.

Otthonfelújítási támogatás: van amire egy nap maradt, másra egy hónap

Az igénylőnek tulajdonosnak vagy haszonélvezőnek kell lennie az ingatlanban, amit hiteles tulajdoni lappal tud igazolni.
Hirdetés

Hírek

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön
Hirdetés

Gazdaság

Börtönben a Binance kriptovaluta volt főnöke

Az amerikai igazságügyi minisztérium az ügyet a kriptopénzeken belüli bűncselekmények elleni fellépés részeként indította, amelyek közül a legismertebb a Bitcoin.

Rohamra indultak a bankok az állam ellen a lakossági megtakarításokért

A leköthető összegnek felső határa nincs, vagyis tárt karokkal várják a legvagyonosabb ügyfélkört is.

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.