Hirdetés
Kezdőlap Hírek Az EU mindent megtesz az Ukrajnából származó behozatalra kivetett vámok felfüggesztéséért
No menu items!

Az EU mindent megtesz az Ukrajnából származó behozatalra kivetett vámok felfüggesztéséért

Az Európai Bizottság javaslatot tett az Európai Unióba irányuló összes ukrán exportra vonatkozó behozatali vámok egy évre történő felfüggesztésére. A javaslat – amely egy háborúban álló ország támogatásának példátlan gesztusa – az ukrán acélexportra vonatkozó valamennyi uniós dömpingellenes és védintézkedés egy évre történő felfüggesztését is előirányozná.

E nagy horderejű lépés célja, hogy elősegítse Ukrajna EU-ba irányuló exportjának fellendítését, valamint enyhítse az ukrán gyártók és exportőrök nehéz helyzetét az orosz katonai invázióra tekintettel.

Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke így nyilatkozott: „Az Oroszország által provokáció nélkül indított, indokolatlan agresszió súlyosan érinti az ukrán gazdaságot. Megbeszéléseket folytattam Volodimir Zelenszkij elnökkel arról, hogy az EU által nyújtott makroszintű pénzügyi és egyéb támogatásokon túl hogyan tudnánk segíteni az ukrán gazdaságot. Mindketten egyetértünk abban, hogy a behozatali vámok gyors és széles körű felfüggesztése döntő fontosságú az ukrán gazdaság fellendítése szempontjából. A mai lépés erre a felhívásra válaszul született. Az intézkedés nagyban megkönnyíti majd az ukrán ipari és mezőgazdasági termékek EU-ba irányuló kivitelét. Ezekben a szörnyű időkben továbbra is Ukrajna mellett állunk.”

Valdis Dombrovskis

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke és kereskedelempolitikáért felelős biztos a következőket mondta: „Az EU még soha nem hozott ilyen kereskedelmi liberalizációs intézkedéseket, amelyek nagyságrendje példa nélküli: Ukrajna számára nulla vámtételű, nulla kvótájú hozzáférést biztosít az uniós piachoz. Oroszország agressziójának kezdete óta az EU prioritásként kezeli az ukrán gazdaság működésének fenntartását, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy az ország megnyerje a háborút, majd azt követően talpra álljon. Ezek az intézkedések közvetlenül segítik majd az ukrán gyártókat és exportőröket, növelik az ukrán gazdaságba vetett bizalmat, és határozottan jelzik, hogy ebben a kritikus időszakban az EU mindent megtesz Ukrajna támogatása érdekében.”

Amellett, hogy az orosz katonai agresszió tragikus emberélet-veszteségekhez és ártatlan ukrán polgári személyek tömeges lakóhelyelhagyásához vezet, az ukrán termelési kapacitást és a létfontosságú exportútvonalakat érintő súlyos következmények miatt pusztító hatást gyakorol Ukrajna gazdaságára és azon képességére, hogy kereskedjen a világ többi részével. Ebben a nehéz helyzetben az EU a lehető legnagyobb mértékben segíteni kívánja Ukrajnát abban, hogy fenntartsa kereskedelmi pozícióját a világ többi részével, és tovább mélyítse kereskedelmi kapcsolatait az EU-val.

Az EU már most is tesz intézkedéseket a helyszínen annak érdekében, hogy megkönnyítse a szárazföldi áruszállítást és az ukrán termékek kijuthassanak az országból. A Bizottság például már megkezdte az Ukrajna és az EU közötti áruszállítást végző ukrán tehergépjármű-vezetőkre vonatkozó feltételek liberalizálását, valamint azt, hogy az ukrán export harmadik országokhoz való eljuttatása érdekében megkönnyítse az árutovábbítást és az uniós infrastruktúra használatát. Ezek az intézkedések fokozzák az ukrán gyártók számára égetően szükséges rugalmasságot és biztonságot.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Orbán Viktor: a gazdasági semlegesség hoz sikert

A Fidesz és a polgári jobboldal állapotáról Orbán Viktor felidézte: 45 százalékot kaptak az európai parlamenti választáson, ami a legjobb európai eredmény, ezzel listavezetők

Bécs: Kerékpárút-hálózat – biztonságosan a bécsi iskolákhoz

z új tanév kezdetével mintegy 260.000 bécsi diák indul útnak, így a város egyik legfontosabb célja, hogy mindenki biztonságosan érjen be az iskolába. Bécs kerékpárút-fejlesztési programja eddig 142 iskolát kapcsolt rá a városi kerékpárút-hálózatra.

Itt a bizonyíték: sokkal többet költenek a magyarok külföldön

Egy átlagos magyar turista akkor költ a legtöbbet, ha az Egyesült Államokba utazik, 484 ezer forint körül volt a fejenkénti átlag. Az Afrikába utazók 300 ezer, az Ázsiába tartók 294 ezer forintot költöttek el az utazásuk során.

Globális unikornist nevelhet az Accessio

Miközben a startupok számát tekintve Magyarország nem áll rosszul,...
Hirdetés

Hírek

Szerda reggelre erősödött a forint árfolyama

Az euró jegyzése a kedd kora esti 1,1160 dollárról 1,1158 dollárra változott.

Felébredt a forint

Erősödött a forint kedd reggel a főbb devizákkal szemben...

Devizapiac – Erősödött a forint péntek reggelre

Az euró 1,1128 dollárt ért reggel 7 órakor a csütörtök kora esti 1,1112 dollár után.

II. Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Zsidó Gasztronómiai Fesztivál

Megtekinthetik a csodálatos zsinagóga épületét és a tárlatvezetésen megismerhetik a történetét.

Indul az Azonnali Fizetési Rendszer 2.0

Minden társadalom számára fontos lehet alternatív elektronikus fizetési megoldások kidolgozása a pénzforgalmi stabilitás és a monetáris szuverenitás érdekében.

Devizapiac – Erősödött kissé a forint hétfőn

Az eurót este hat órakor 394,00 forinton jegyezték a kora reggeli 394,26 forint után, a.

Kicsit, de erősödött péntek reggelre a forint

Erősödött péntek reggelre a forint.

Great Taste Awards díjat kapott az esztergomi kávépörkölő üzem

A kávé a kőolaj után a második legtöbbet értékesített termék a világon, világszerte 2 milliárd fogyasztóval.

Gazdaság

Rekordokat döntöget a lakossági hitelezés, csúcson a személyi kölcsön

A lakáshiteleket annak ellenére is keresik, hogy a kamatok immár második hónapja emelkednek. Júliusban már a THM-plafon sem fogta vissza a bankokat az árazásban, egy átlagos lakáshitelnél 6,81 százalékos kamatot és 7,24 százalékos THM-et mért az MNB. 

Az új fizetési megoldás, a qvik sikere

Minden magyar ügyfélnek lehetősége van, hogy használja az új fizetési megoldást. A végső döntést a fogyasztók hozzák meg, a qvik akkor terjed el, ha a fogyasztók számára kényelmes, gyors, egyszerű és biztonságos - fejtette ki.

Mi vár a forintra ha Európa és Amerika kamatcsökkentést tervez szeptemberre?

A Bank of Japan szerepe most az, hogy megszilárdítsa Japán gazdasági pályáját. Egy újabb kamatemelésre minden bizonnyal szükség van

162,6 milliárd forint adózás előtti eredmény az első fél évben – MBH Bank

Az MBH Bank mérlegfőösszege 11,8 százalékos éves emelkedés nyomán 11 727 milliárd forintot tett ki a fél év végén. A társaság 19,3 százalékos tőkemegfeleléssel és 17,8 százalékos elsődleges-tőkemegfelelési mutatóval zárta a fél évet.