Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Fitch: az évtized végéig is eltarthat a pandémiás sokk ledolgozása
No menu items!

Fitch: az évtized végéig is eltarthat a pandémiás sokk ledolgozása

Megtorpant a világgazdaság kilábalása a koronavírus-járvány okozta államháztartási és adósságsokkból, és ennek az ukrajnai háború mellett a reálnövekedési ütemek lassulása, a nyersanyagárak és a hitelköltségek emelkedése, valamint az ebből táplálkozó magas infláció az oka – áll a Fitch Ratings átfogó helyzetértékelésében.

A nemzetközi hitelminősítő közölte: 2020-ban 33 szuverén adóst összesen 51 alkalommal minősített le; ez az eddigi éves rekord a cég történetében.

Mindez azt is jelenti, hogy voltak olyan országok, amelyeknek államadós-besorolását a Fitch Ratings többször is rontotta, ráadásul előfordultak egyszerre többfokozatú osztályzatrontások.

A Fitch kimutatása szerint az 51 leminősítés során az érintett szuverén osztályzatok összesen 71 fokozattal romlottak, vagyis a cég által államadóság-besorolással ellátott 119 gazdaság mindegyikére kivetítve ez országonként átlagosan 0,6 fokozatú leminősítésnek felelt meg. Ennek eloszlása azonban értelemszerűen nem egyenletes.

A Fitch az idén januárban stabil kilátással megerősítette Magyarország devizában denominált hosszú futamidejű államadósság-kötelezettségeinek “BBB” szintű, befektetési ajánlású osztályzatát. A Fitch magyar szuverén besorolása és az osztályzat stabil kilátása három éve nem változott, és azonos a másik két globális hitelminősítő, az S&P Global Ratings és a Moody’s Investors Service által Magyarországra ugyancsak stabil kilátással érvényben tartott besorolásokkal.

A Fitch által vezetett költségvetési teljesítményindex (Fitch Fiscal Index, FFI) – amely a hazai össztermékhez (GDP) mért államháztartási hiányt, a GDP-arányos államadósság-rátát, a költségvetési bevételek arányában számított kamatfizetési kötelezettségeket és az államadósságon belüli devizaadósság-hányadot összegzi – a cég számításai szerint tavaly az előző évben történt romlás csaknem egyötödét behozta.

A hitelminősítő előrejelzése szerint azonban a tavaly megindult kilábalás az idén és jövőre sokkal lassabb ütemben folytatódik.

A cég azzal számol, hogy a világgazdaság egészének költségvetési pozíciójában 2020-ban elszenvedett – FFI-medián alapján számolt – költségvetési romlásnak 2023 végéig is csak nem egészen a felét sikerül ledolgozni.

A Fitch közölte: számításai szerint a 2022-2023-ra várt kilábalási ütem alapján 2029-ig is eltarthat, mire a globális költségvetési pozíció mediánértéken számolva visszatérhet a 2019-ben – vagyis a koronavírus-járvány előtti utolsó teljes évben – mért szintekre. Költségvetési szempontból ennek alapján egy egész évtizedbe beletelhet a világgazdaság kilábalása a koronavírus-járvány sokkjából.

A hitelminősítő szerint ráadásul a tavalyi javulás is csak részleges volt: a GDP-arányos globális államadósság-ráta mediánszintje a 2019-es 56 százalékról 2020-ban 69 százalékra emelkedett, de tavaly is csak minimális mértékben, 68 százalékra csökkent.

A világgazdasági szintű államháztartási deficit mediánja a 2019-ben mért 1,6 százalékról 2020-ban 7,2 százalékra ugrott, és még 2021-ben is 4,8 százalék volt, vagyis az adósságráták és a deficitek is még mindig magasabbak a 2019-ben mért szinteknél – hangsúlyozza friss elemzésében a Fitch Ratings.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Emelkedő gabonaáraknál nem érdemes a készleteken ülni

Emelkedést mutatnak az európai határidős piacokon a gabonaárak, így a hazai gazdáknak érdemes most odafigyelniük a megfelelő szerződések megkötésére és készleteik értékesítésére is.

Itt az első tervezet: nézzük mire készülhetnek az otthonfelújítók

Mától május 6-ig véleményezhető az otthonfelújítási program felhívástervezete. A júniusban induló pályázat újabb segítséget nyújt a családoknak, és hozzájárul a gazdasági növekedéshez is. A végleges felhívást a társadalmi és szakmai egyeztetések lezárását követően, június elején teszi majd közzé a kormány.

Sportfogadásban lett sikeres a profi labdarúgó, saját platformot hozott létre

A Futball Pápa kriptója: indul a BetHustlers. 17 évig volt profi labdarúgó Csépányi Gábor, aki ma már a sportfogadás területén működik sikeresen. Saját fejlesztésű platformjaimmár milliárdot képviselő üzlet, amellyel most nemzetközi vizeken is bizonyít.

Újabb támogatások segítik az állattenyésztőket

Összesen 22 milliárd forint keretösszeggel két, teljesen új intézkedéssel támogatja a hazai állattenyésztés fenntarthatóságát az Agrárminisztérium. Megjelent ugyanis az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelem kompenzációs kifizetésére és a húshasznú szarvasmarha állatjóléti támogatására kiírt vidékfejlesztési pályázati felhívás a 2027-ig tartó KAP Stratégia Terv keretei között. A támogatási kérelmek benyújtására 2024. június 3-tól 2024. július 3-ig tartó időszakban lesz lehetőség.
Hirdetés

Hírek

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.
Hirdetés

Gazdaság

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.

Felmérik a magyarországi kriptopiaci szereplőket

A MiCA és az FTR révén Európa-szerte felügyelt, szabályozott keretek között működő nemzeti kriptopiacok alakulhatnak ki.

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.