Hirdetés
Kezdőlap Cégvilág Jó eredménnyel zárta a tavalyi évet a Mol
No menu items!

Jó eredménnyel zárta a tavalyi évet a Mol

A Mol-csoport tisztított, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) 1773,9 milliárd forint (4,7 milliárd dollár) volt tavaly az előző évi 1071,9 milliárd forint (3,53 milliárd dollár) után – tette közzé a társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A vállalatcsoport a tavalyi utolsó negyedévben 438,8 milliárd forint (1,074 milliárd dollár) újrabeszerzési árakkal becsült tiszta EBITDA-t termelt, ami az előző negyedévinél 26 százalékkal alacsonyabb, 2021 utolsó negyedévében ugyanakkor 301,2 milliárd forintot (947 millió dollárt) tett ki az EBITDA.

A Mol fő piacának számító Kelet-Közép-Európában az ársapkák és különadók EBITDA-t érintő becsült hatása mintegy 1,6 milliárd dollár volt 2022-ben – jelezték.

Hernádi Zsolt

Hernádi Zsolt, a vállalat elnök-vezérigazgatója elmondta: az ukrán háború és ellátásbiztonságra gyakorolt hatásai, a szabályozási környezet és a kiszámíthatatlan makrokörülmények példátlan kihívások elé állították a Mol-t. A tavaly elért kimagasló EBITDA még az extrém mértékű adók, ársapkák és szabályozói intézkedések mellett is lehetőséget biztosít a vállalat stratégiájában megfogalmazott transzformáció és fejlesztések végrehajtására – emelte ki.

Az elnök-vezérigazgató felidézte, hogy beruházásokat indítottak a zöld hidrogén gyártásának területén, és beléptek a hulladékgazdálkodásba, ami fontos lépés a társaság körforgásos gazdasággal kapcsolatos stratégiai céljainak elérése felé.

A tavalyi év minden szempontból próbatétel volt az iparág számára, de a Mol sikerrel vette az akadályokat, és mind működési, mind pénzügyi szempontból jól teljesített – kommentálta az eredményeket Hernádi Zsolt.

Az elnök-vezérigazgató szerint a 2023-as év sem lesz könnyebb. Hozzátette ugyanakkor, hogy a Mol többszörösen bizonyított rugalmasságával és ellenállóképességével magabiztosan tudnak majd navigálni a bizonytalan időkben.

A Mol-csoport nettó eredménye 628,3 milliárd forint (1,66 milliárd dollár) volt tavaly az előző évi 526,1 milliárd forint (1,74 milliárd dollár) után.

Az értékesítés nettó árbevétele meghaladta a 9868 milliárd forintot (26,33 milliárd dollár) 2022-ben, az egy évvel korábbi 5959 milliárd forint (19,61 milliárd dollár) után.

A kutatás és termelés (upstream) üzletág negyedik negyedévi EBITDA-ja 8 százalékkal, 200,2 milliárd forintra (492 millió dollár) nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az üzletág teljes éves EBITDA-ja elérte 827,5 milliárd forintot (2,21 milliárd dollár), 47 százalékát adva a Mol-csoport egész éves eredményének.

A vállalat értékelése szerint az eredményhez az év során végig magas olaj- és gázárak mellett hozzájárult a Mol nemzetközi és hazai portfóliója is. Jelentős negatív hatást gyakorolt viszont az eredményekre a horvátországi gázárszabályozás és a magyarországi bányajáradék.

A feldolgozás és kereskedelem (downstream) üzletág negyedik negyedévi EBITDA-ja kissé javult az előző évihez képest, 158,5 milliárd forintot (384 millió dollár) ért el. A finomítói hozzájárulás annak ellenére képes volt mérsékelni a petrolkémia negatív EBITDA-ját, hogy a Dunai Finomító a 2022 novemberére tervezett leállás után csak késve tudott újraindulni. Magyarországon és Szlovákiában tovább csökkent 4 százalékkal az üzemanyag-kereslet az utolsó negyedévben, miközben a magyar piacra az ársapka miatt még a szűkös ellátási körülmények is hatottak – jelezte a Mol.

Az üzletág éves EBITDA-ja 848,4 milliárd forint (2,24 milliárd dollár) volt a jó finomítási teljesítménynek köszönhetően. A Slovnaft finomítójában lezajlott teszteléssel a vállalat felkészült arra, hogy növelje a nem orosz eredetű kőolaj bedolgozását.

A fogyasztói szolgáltatások EBITDA-ja 2022-ben majdnem megfeleződött a 2021-es teljes évi eredményhez képest, a kelet-közép-európai árszabályozások miatt 121,2 milliárd forintot (320 millió dollárt) ért el. A növekvő értékesítés és a lengyelországi terjeszkedés csak részben ellensúlyozta a negatív hatásokat. Tavaly az utolsó negyedévben a Mol sikeresen lezárta a Lotos akvizíciót, amelynek keretében 417 benzinkutat vásárolt meg Lengyelországban. A Fresh Cornerek száma 1130-ról 1179-re nőtt az utolsó negyedévben.

A gázszállítási üzletág 61 milliárd forint (163 millió dollár) EBITDA-t ért el 2022-ben, 20 százalékkal többet az előző évinél. Ezt a belföldi és a határokon átnyúló szállítás iránti kereslet növekedése mellett a tárolók folyamatos feltöltése eredményezte. Az utolsó negyedévben 24,7 milliárd forint (61 millió dollár) volt az EBITDA, ami 79 százalékos növekedés az előző év azonos időszakában elért eredményhez képest.

A Mol részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a papír 2792 forinton zárt csütörtökön. Az elmúlt egy évben a részvények legmagasabb árfolyama 3170, a legalacsonyabb 2300 forint volt.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Munkaerőpiac: a magyarok többsége nem tudja mit tud

A fiatal munkavállalók esetében az látszik, hogy a tanulmányok melletti munkatapasztalat jelentősen hozzájárul készségeik javításához

Az USA tisztán akar repülni, de ez a földeket veszélyeztetheti

A program keretében a gyártók adójóváírásra lesznek jogosultak az olyan fenntartható repülőgép-üzemanyagok (SAF) esetében, amelyek legalább 50 százalékkal csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását a kőolaj-alapú repülőgép-üzemanyaghoz képest.

Fél a madárinfluenzától? Itt van minden, amit a témában tudni érdemes

A vírus jellemzően nem fertőzi meg az emberi légutakat, mivel az emberek torkában, orrában vagy felső légutaiban nincsenek meg azok a receptorok, amelyek a jelenlegi madárinfluenza-törzsre érzékenyek.

Otthonfelújítási támogatás: van amire egy nap maradt, másra egy hónap

Az igénylőnek tulajdonosnak vagy haszonélvezőnek kell lennie az ingatlanban, amit hiteles tulajdoni lappal tud igazolni.
Hirdetés

Hírek

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön
Hirdetés

Gazdaság

Börtönben a Binance kriptovaluta volt főnöke

Az amerikai igazságügyi minisztérium az ügyet a kriptopénzeken belüli bűncselekmények elleni fellépés részeként indította, amelyek közül a legismertebb a Bitcoin.

Rohamra indultak a bankok az állam ellen a lakossági megtakarításokért

A leköthető összegnek felső határa nincs, vagyis tárt karokkal várják a legvagyonosabb ügyfélkört is.

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.