Hirdetés
Kezdőlap Ingatlan Aktívabbak lettek a vevők a lakáspiacon
No menu items!

Aktívabbak lettek a vevők a lakáspiacon

Illusztráció: Bigstock

Aktívabbak lettek a vevők a magyarországi ingatlanpiacon az első negyedévben, részben az erősödő alkupozíció hatására – közölte a Duna House.

Az ingatlanközvetítő cég saját becslése szerint 2023 márciusában 7787 adásvétel történt, ami februárhoz képest 25 százalékos bővülés. A tranzakciók számának fokozatos emelkedése negyedéves szinten így is mindössze 19 893 adásvételt hozott, ami az elmúlt 10 év leggyengébb első negyedévét eredményezte. Ennek ellenére a Duna House a második negyedévben továbbra is fokozatosan emelkedő aktivitással és növekvő tranzakciószámokkal számol a magyarországi piacon.

Az első negyedévben a főváros budai oldalán a Duna House közreműködésével eladott ingatlanok között 33, illetve 26 százalékkal szerepeltek a 60-80, valamint a 40-60 négyzetméter közötti otthonok. A pesti oldalon főként a 40-60 és a 20-40 négyzetméter közötti alapterületű ingatlanok voltak a kelendők.

Budán a legtöbb lakást 1-1,1 millió forintos, Pesten pedig 600-800 ezer forint közötti négyzetméteráron adták el.

Országosan (Közép-Magyarország kivételével) az értékesített ingatlanok között a 40-60 négyzetméter közöttiek álltak az első helyen, míg Pest vármegyében a 40-60, illetve a 80-100 négyzetméter közöttiek voltak a legnépszerűbbek. Országosan a négyzetméterenkénti 250 ezer forint alatti, Pest vármegyében viszont a 600 ezer forint feletti fajlagos ár kategóriába tartozott legtöbb értékesített ingatlan.

A panellakásokért idén az év első három hónapjában az ország keleti felén átlagosan 438 ezer, a nyugati területeken pedig átlagosan 471 ezer forintot fizettek négyzetméterenként. Az irányárváltozás a keleti paneleknél minimális, nyugaton 3 százalék volt, míg a vevői alku vidéken egységesen elérte a 4 százalékot.

A téglaépítésű ingatlanok átlagos négyzetméterára keleten 316 ezer, nyugaton 377 ezer forint volt. A keleti országrészben a tulajdonosok átlagosan 9 százalékot is hajlandóak engedni a vevői alkunak, amellett, hogy átlagosan 8 százalékot is csökkentenek a hirdetési áron az eladási folyamat során.

Budán és Pesten a panelek átlagos négyzetméterára idén az első negyedévben éves összevetésben egyaránt 4-4 százalékkal, 789 ezer, illetve 665 ezer forintra emelkedett. A tégla otthonoknál 1 millió forint fölött áll az átlagos négyzetméterár Budán és a pesti belvárosban is, míg a pesti oldal egyéb területein ez az érték 733 ezer forint volt. A fővárosi paneleket átlagosan 6 százalékos alkuval, a téglaépítésűeket 4-5 százalékos vevői alkuval lehetett megvásárolni 2023 első negyedévében.

A fővárosban a befektetés, míg vidéken a nagyobb ingatlanba költözés volt a legnépszerűbb vásárlói motiváció.

Hozzátették, hogy akik a fővárosban ingatlanba fektették megtakarításukat, azok átlagosan 50,7 millió forintot fordítottak erre a célra. Vidéken pedig átlagosan 47 millió forintból költöztek nagyobb ingatlanba.

Az ingatlan eladásának leggyakoribb oka Budapesten és vidéken is az örökölt ingatlan értékesítése volt. Az eladók örökségükért a fővárosban átlagosan 45,6 millió forintot, vidéken 25,6 millió forintot kaptak.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

MGE: minden adott az új autók piacának fellendüléséhez

Jelentős a növekedés az elektromos személyautók esetében, az előző év első négy hónapjához képest csaknem 50 százalékkal több elektromos autó került az utakra.

Itt az ideje a magyar gazdaság újabb dimenzióváltásának

A magyar gazdaság az elmúlt 14 évben hatalmas fejlődésen ment keresztül, folyamatosan dőltek meg a beruházási, az export és a foglalkoztatottsági rekordok

KSH: 1,5 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet

Az előző hónaphoz viszonyítva a külkereskedelmi termékforgalom szintje az exportoldalon 4,0, az importoldalon 3,0 százalékkal csökkent.

Elmaradnak a nemzetközi átlagtól automatizálás és AI terén a magyar cégek

Noha Magyarország lemarad a nemzetközi átlag mögött ezen a téren, egyre több cég érdeklődik a terület iránt.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.