Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Varga Mihály és Matolcsy György együtt ünnepelte a BÉT születésnapját
No menu items!

Varga Mihály és Matolcsy György együtt ünnepelte a BÉT születésnapját

Varga Mihály és Matolcsy György. Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

Varga Mihály pénzügyminiszter és Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke is részt vett a Budapesti Értéktőzsde 33. születésnapja és részvényeinek tőzsdei bevezetése alkalmából tartott rendezvényen.

Varga Mihály elmondta: ugyanazok a fontos szempontok jellemzik ma a tőzsdét, mint amikor a 90-es években újra “életre keltették” a BÉT-et: ezek a bizalom és az üzleti folyamatok átláthatóvá tétele.

A pénzögyminiszter beszélt arról is, hogy az elmúlt három év – a járvány és a háború hatásai miatti – gazdasági nehézségei ellenére a kormány és a jegybank programjai lehetővé tették a korábban elért eredmények megtartását. Megemlítette, hogy sikerült a munkanélküliséget 4 százalék alatt, a foglalkoztatottsági rátát pedig 70 százalék felett tartani, továbbá a beruházások dinamikája sem lassult.

Hozzátette: az infláció mértéke aggasztóvá vált, de a fiskális és a monetáris politika olyan antiinflációs politikába fogott, amelynek hatására januártól csökkenni kezdett a mutató, és továbbra is a legfontosabb célnak nevezte a fogyasztói áremelkedés letörését.

A következő évi költségvetést 6 százalékos inflációval és 4 százalékos növekedéssel tervezi a kormány, a hiányt és az államadósságot pedig a GDP 2,9 százalékára, illetve 66,7 százalékra, az utolsó járvány előtti évben mért adathoz közeli szintre szorítják le – mondta.

A stabilitás és a kiszámíthatóság a célja a költségvetésnek, ami tovább erősítheti a BÉT-et is – húzta alá.

Varga Mihály megjegyezte: az állampapírok előnye, hogy az ezeréves magyar állam garantálja azokat, ez a befektetés a gazdaság fundamentumait teszi szilárdabbá.

Arra biztatta a továbbiakban a befektetőket, hogy megtakarításaik egy részét a tőzsdén helyezzék el, és részesüljenek az ott jegyzett vállalatok sikereiből.

A tőzsde kiváló terep ahhoz, hogy kkv-ból nagyvállalat, adott esetben világmárka legyen, a gyors forrásbevonás és fejlődés helyszíne; a részvénypiac működése a bankrendszer finanszírozási lehetőségeit bővíti, kockázatait csökkenti – összegezte. A BÉT-en jelen lévő cégek közül sok már a kifektetők között található, ami előnyös az egész gazdaság számára – tette hozzá a miniszter.

Matolcsy György jegybankelnök azt hangsúlyozta, hogy a tőzsde képes segíteni az ország és a régió felzárkózását, motorja lehet a magyar fenntartható gazdaságnak, a következő évtizedekben a gazdasági modell kulcseleme lehet. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke felidézte, hogy a jegybank 2015-ben megvette a tőzsdét, mert hitték, hogy a magyar felzárkózáshoz szükség van olyan “angolszász elemekre”, amelyek dinamikát adnak a fejlődésnek.

A BÉT azóta sok vállalatnak nyújtott segítséget a fejlődéshez – tette hozzá. Az egyik legfontosabb eredménynek azt nevezte, hogy a gondolkodást sikerült megváltoztatni, szerinte egyre több vállalatnál látják mára már azt, hogy a tőkepiacnak – egy sor más pénzpiaci eszköz mellett – helye van a finanszírozásban.

Szükség van a nagy magyar bajnok cégek mellett egy dinamikus középvállalati körre, amelynek létrehozásában, az új bajnokok megteremtésében a BÉT nagyban segíthet – jegyezte meg.

Rámutatott: a globális rendszerben a jövőben minden már megindult átmenet felgyorsul, az energetikai forradalom és az autóipar jól tükrözi ezt a folyamatot, de számos más technológiában, illetve a geopolitikában és a pénzpiacokon is hasonló ugrások várhatók.

A pénzpiacok jövőjéről beszélve sem lehet figyelmen kívül hagyni azokat a mintázatokat, amelyek a 70-es és a 40-es évek történéseiből ismétlődni látszanak, így például a magas inflációt, az eladósodást, a stagflációt és a nagyhatalmi szembenállást – fejtette ki utalva arra, hogy “a jövőt a múltból lehet megsejteni”.

A jegybankelnök szerint a jövőben kevesebb – összesen kettő – valóban globális pénzügyi rendszer lesz, ezek a New York-i és a sanghaji, mellettük, a résekben növekedhetnek regionális tőzsdék, mint például a magyar is. Ahhoz, hogy a BÉT sikeres lehessen, regionális szövetségeket kell kötni, a Kárpát-medencében kell gondolkodni, illetve úgy kell segíteni az ország felzárkózását, mint ahogy azt a múltban a sikeres tőzsdék – amsterdami, milanói, müncheni vagy stockholmi – tették.

A siker három legfontosabb mérföldköve a mérés, a verseny és az együttműködés, a tőzsde mindhármat nyújtja a vállalatoknak – hangsúlyozta Matolcsy György.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Együttműködési megállapodást kötött a magyar Aeroplex és a román Romaero

Együttműködési megállapodást írt alá az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. (ACE) és a román Romaero S.A. pénteken Budapesten, amely alapján a magyar vállalat saját megrendelői részére repülőgép-karbantartást végez a bukaresti Baneasa repülőtéren, ebbe bevonja a román repülőgép-karbantartó vállalat létesítményeit, infrastruktúráját, eszközparkját, szakembereit. Az aláírási ünnepségen Demény Árpád, az ACE ügyvezető igazgatója elmondta: az ACE Európa egyik legnagyobb független repülőgép-karbantartó társasága, a legnagyobb légitársaságokkal dolgoznak együtt. Kiemelte, hogy a román partnerrel kötött megállapodás hosszú távú üzleti stratégiai céljuk megalósítását segíti. Az ACE ügyvezető igazgatója rámutatott arra, hogy a világ repülőgépiparában jelentős verseny van, amelyben fontos értéket képvisel az eszközök, a növekedés és a stabilitás megléte. Demény Árpád az MTI kérdésére elmondta: a bukaresti bázison 2024 októberében indulna a karbantartás. Kezdetben egy termelési vonalat (egy termelési vonalon egyidejűleg egy repülőgépet fogadnak) alakítanak ki, majd ezt fejlesztenék fokozatosan öt termelési vonallá. Az ACE tájékoztatása szerint a megállapodással új karbantartó bázis jön létre az Aeroplex égisze alatt, amely lehetőséget kínál arra, hogy a társaság szolgáltatásait még szélesebb körben elérhetővé tegyék a régióban. Az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. magyar vállalat, a régió legnagyobb független repülőgép műszaki központja. Fő tevékenységi köre az Airbus és Boeing típusú repülőgépek javítása és karbantartása. Az Aeroplex Budapesten és Debrecenben lát el forgalmi karbantartási tevékenységet, budapesti bázisán hangár szintű karbantartást, illetve repülőgépes berendezésjavítást végez, mintegy 18 ezer négyzetméternyi hangárban és a hozzá kapcsolódó 3,5 ezer négyzetméternyi műhelyterületen. Az ACE 2022-ben 21,6 milliárd forint árbevételt és 960 millió forint adózott eredményt ért el. A cég árbevétele 2023-ban 31,3 milliárd forintra, nyeresége 1,6 milliárd forintra emelkedett. A Romaero céget 1920-ban alapították, egykor a román védelmi és repülőgépipar legnagyobb vállalata volt, jelenleg repülőgép-karantartással foglalkozik.

Varga Mihály: intenzív fejlődés szakaszába lép a gazdaság

Az extenzív korszakot lezárva a magyar gazdaság egyre inkább átkerül az intenzív fejlődés szakaszába, amikor jelentősen nő a hozzáadott érték.

Nyugati és keleti technológiák találkozóhelyévé teszik Magyarországot

A jövő a zöldenergiáé Lantos Csaba energiaügyi miniszter szerint, ezért a legkorszerűbb nyugati és keleti technológiák találkozóhelyévé teszik Magyarországot.

Rengetegen bankolnak ezzel, pedig hiába magyar és világelső, de drága

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2024. februári adatai szerint a számlavezetés során a bankok felé kifizetett díjak 15 százalékát teszik ki az SMS szolgáltatások. Bár a jegybank nyolcezer forint közelébe becsülte az SMS-ekre fordított éves átlagos ügyfélköltséget, a BiztosDöntés.hu szerint ez a költség még ennél nagyobb is lehet. Pedig ma már a legtöbb banknál létezik erre egy ingyenes alternatíva, melyre könnyen át lehet állni.

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Gazdaság

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...

Erre vigyázzunk a külföldi pénzfelvételnél

Ha a bankkártya elveszik vagy elakad egy ATM-ben, azonnal le kell tiltani. Ezt az adott bank honlapján található letiltási számok segítségével tehetjük meg.