Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Magyar Telekom: nőtt a profit és a bevétel, adózott nyeresége 23,7 milliárd...
No menu items!

Magyar Telekom: nőtt a profit és a bevétel, adózott nyeresége 23,7 milliárd forint volt

Rékasi Tibor

A Magyar Telekom Nyrt. adózott nyeresége 23,7 milliárd forint volt, éves bázison 101,9 százalékkal nőtt az idei második negyedévben, konszolidált árbevétele 14,0 százalékkal 208,1 milliárd forintra nőtt – közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerdán a nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) alapján készült gyorsjelentésében.

Elemzők 112 százalékos profit- és 12,8 százalékos bevételnövekedést vártak.

Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója a jelentés szerint elmondta: a negyedévben továbbra is bizonytalanságokkal övezett gazdasági környezetben működtek, miközben változatlanul arra koncentráltak, hogy cégük az ügyfelek “első számú választása” legyen, azáltal, hogy biztos hálózati összeköttetést és kimagasló felhasználói élményt kínálnak. A második negyedév végére 1,3 millió ügyfelük már a gigabit képes hálózatukat használta – tette hozzá.

Közlése szerint az előző időszakhoz képest több mint 25 százalékkal magasabb volt az átlagos mobil adathasználat.  Folytatták a többéves mobilhálózat modernizációs programot, és következő lépésként 60 százalékra növelték 5G hálózatuk lefedettségét – jelezte.

A első fél évben a teljes bevétel 13,3 százalékkal 403,9 milliárd forintra nőtt.

A jelentés szerint a negyedéves bevételnövekedést elsősorban a mobil adatforgalom és a vezetékes szélessávú bevételek erőteljes növekedése okozta, amely tükrözi az üzleti növekedést, valamint a 2023. március 1-jétől a magyarországi előfizetési díjakra bevezetett inflációkövető díjkorrekció pozitív hatását. A féléves bevétel javulását ugyanazon tényezők, valamint a rendszerintegrációs és informatikai (RI/IT) bevételek 2023 első hónapjaiban regisztrált bevételnövekedése okozta.

A mobil bevételek 15,2 százalékkal, 121,3 milliárd forintra nőttek 2023 második negyedévében az előző év azonos időszakához képest, ami a mobil adatforgalom folytatódó növekedésének és a hangalapú kiskereskedelmi bevételek emelkedésének köszönhető. Az első hat hónapban a mobil bevételek 12,9 százalékkal 233,6 milliárd forintra nőttek.

A vezetékes bevételek 14,8 százalékkal, 67,1 milliárd forintra nőttek a 2. negyedévben, elsősorban a vezetékes szélessávú és televíziós bevételek ügyfélkör-bővülés miatti növekedésének, valamint a magyarországi előfizetési díjakon végrehajtott inflációkövető díjkorrekció kedvező hatásának köszönhetően.

A rendszerintegrációs és IT bevételek 5,1 százalékkal 19,7 milliárd forintra nőttek 2023 második negyedévében, mivel a magyarországi nagy értékű projektekből származó bevételnövekedés ellensúlyozta az észak-macedóniai csökkenést, ami egy jelentősebb egyedi megoldási projektből származó bevétel hiányát tükrözi.

A közvetlen költségek éves szinten 7,6 százalékkal, 82,9 milliárd forintra nőttek 2023 második negyedévében, az RI/IT-szolgáltatásokhoz kapcsolódó és egyéb közvetlen költségek növekedése miatt.

Az adózás, kamatfizetés és értékcsökkenési leírás előtti nyereség (EBITDA) 31,1 százalékkal 75,9 milliárd forintra nőtt a második negyedévben, mivel a magasabb közvetett költségeket ellensúlyozta a bruttó fedezet javulása, míg a teljes 2022. első félévi távközlési pótadó 2022 második negyedévében lett elszámolva. Az EBITDA 2023 első fél évében éves összevetésben 11,6 százalékkal 134,0 milliárd forintra nőtt.

Idén változatlanul a bevételek 5-10 százalék közötti növekedésére számít a Telekom. A módosított nettó eredményt felfelé módosították, már kétszámjegyű növekedést várnak a mérsékelt emelkedés helyett. A szabad cash-flow megközelítőleg 60 milliárd forintot ér el a vállalat célkitűzései szerint, ezen nem változtattak az előző negyedévhez képest.

A Magyar Telekom részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, szerdán a papír árfolyama 8,5 forinttal, 1,96 százalékkal 441,50 forintra nőtt, forgalma 326,0 millió forint volt. Az elmúlt egy évben a részvények legalacsonyabb ára 276 forint, a legmagasabb 438 forint volt.

 

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Indul az előszezoni menetrend, több vonat megy a Balatonhoz

Az északi part és a főváros között visszatérnek hétfőtől a Kék Hullám expresszek, a Vízipók sebesvonatok és a hétvégi Katica InterRégiók

Emelkedő forgalomban erősödött a BUX a héten

A budapesti börze legjobban teljesítő papírja a Richter volt a múlt héten.

Hszi Csin-ping magyarországi látogatása a nagyhatalmaknak is szól

Budapesten Hszi több beruházást ígért a közlekedés és az energia területén, beleértve a főváros központját a repülőtérrel összekötő nagysebességű vasútvonal megépítését.

A villany vezérelte tüzes ló. Ford Mustang Mach-E Premium RWD teszt

A Mach-E áramvonalas külseje kifejezetten mutatós, az ikonikus Whisper Blue fényezéssel pedig még izgalmasabbá teszi.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon
Hirdetés

Gazdaság

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...

Erre vigyázzunk a külföldi pénzfelvételnél

Ha a bankkártya elveszik vagy elakad egy ATM-ben, azonnal le kell tiltani. Ezt az adott bank honlapján található letiltási számok segítségével tehetjük meg.

Távozik posztjáról a Pénztárszövetség elnöke

A döntésre azután került sor, hogy az őt delegáló OTP Nyugdíjpénztárnál február végén megszűnt a szakember vezetői megbízatása.

Meghaladta a várakozásokat az OTP adózás utáni nyeresége az első negyedévben

Az OTP összesítésében készült eredménykonszenzus szerint az elemzők alacsonyabb, átlagosan 221,645 milliárd forint eredményt valószínűsítettek az idei első három hónapra.