Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Megnyílt az út az állami támogatások előtt
No menu items!

Megnyílt az út az állami támogatások előtt

Megnyílt az út, hogy a kormány a gazdasági növekedés helyreállítása érdekében 2024-ben is széleskörű állami támogatásokat biztosíthasson – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

A közlemény szerint az Európai Bizottság jóváhagyta az ideiglenes válság- és átállási keret (Temporary Crisis and Transition Framework, továbbiakban TCTF) 2.1. pontjára vonatkozóan bejelentett magyar “ernyőprogram” módosítását.

A bizottsági jóváhagyás lehetőséget teremt a magyar kormánynak arra, hogy 2024. első fél évében állami támogatást biztosítson a háború és a káros szankciós politika negatív hatásainak kitett vállalatok támogatására, a gazdasági növekedés helyreállításának segítésére és a zöld átállás ösztönzésére – tették hozzá.

Az Európai Bizottság 2023. november 20-án módosította a TCTF egyes állami támogatási jogcímeit, így az úgynevezett “korlátozott összegű támogatások” szabályait is, amely számos államilag támogatott program alapját képezte 2023-ban. A bizottság döntése ezen támogatási jogcím hatályát egyrészt hat hónappal, 2024 június 30-ig meghosszabbította, másrészt megemelte a korlátozott összegű támogatások felső határát az eddigi 2 millió euróról 2,25 millió euróra (a mezőgazdasági ágazat esetén 250 000 euróról 280 000 euróra, halászati és akvakultúra-ágazat esetében 300 000 euróról 335 000 euróra emelkedtek az értékhatárok) – áll a közleményben.

Ahhoz, hogy Magyarország élni tudjon a TCTF módosítása által biztosított lehetőséggel, “ernyőbejelentést” kellett tennie és azt a bizottságnak jóvá kellett hagynia. A bizottság jóváhagyása tehát megnyitotta az utat azelőtt, hogy a kormány 2024. első fél évében is széleskörű állami támogatásokat biztosíthasson (hitelprogramok, illetve vissza nem térítendő támogatások nyújtása) a magyar vállalkozásokat versenyképességének megerősítése és teljesítményének növelése érdekében.

Mindez pedig hozzájárulhat ahhoz, hogy 2024-ben a kormány helyreállítsa és újra dinamikus növekedési pályára állítsa a gazdaságot.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Orbán Viktor: 6400 milliárd forintnyi kínai beruházás zajlik Magyarországon

Húsz éve csak nagyítóval lehetett kínai beruházást találni Magyarországon, tavaly pedig az érkező beruházások háromnegyede ebből az államból származott

Meghaladta a várakozásokat az OTP adózás utáni nyeresége az első negyedévben

Az OTP összesítésében készült eredménykonszenzus szerint az elemzők alacsonyabb, átlagosan 221,645 milliárd forint eredményt valószínűsítettek az idei első három hónapra.

PM: tovább erősödnek a magyar-kínai digitális kereskedelmi kapcsolatok

A magyar-kínai gazdasági kapcsolatok erősödése kiemelt fontosságú mindkét ország számára - jelentette ki Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára, miután kereskedelmi együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá Wu Jianggal, Shandong Dihao International Investment Limited Company képviselőjével a szaktárca tájékoztatása szerint.

Az egyéni vállalkozók, őstermelők is használhatják az szja-bevallási tervezeteket

Az egyéni vállalkozók, őstermelők és az áfás magánszemélyek is használhatják az szja-bevallási tervezeteket bevallásuk elkészítéséhez.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon
Hirdetés

Gazdaság

Meghaladta a várakozásokat az OTP adózás utáni nyeresége az első negyedévben

Az OTP összesítésében készült eredménykonszenzus szerint az elemzők alacsonyabb, átlagosan 221,645 milliárd forint eredményt valószínűsítettek az idei első három hónapra.

Tízezrek menekítik a millióikat az adó elől, a TBSZ az új sztár

Az idei első negyedévben csaknem 33 ezer tartós befektetési számlát (TBSZ) nyitottak a magyarok, ami azt mutatja, hogy az állampapírpiacról kivett százmilliárdok hozamára továbbra...

Jelentősen nőtt az Erste Bank nyeresége az első negyedévben

Kivárás jellemzi a vállalati szektorban a hitelkeresletet, ezért elmaradt a növekedés.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.