Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban
No menu items!

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A befektetési alapokban kezelt vagyon 2,9 százalékkal, 445 milliárd forinttal nőtt márciusban, így a hónap végén a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) tagjai 15 624 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban – közölte a Bamosz hétfőn.

A pénzpiaci alapokhoz csaknem 14 milliárd forintnyi tőke érkezett, amin a hozamok még javítani is tudtak, így összességében 3,1 százalékkal nőtt a kategória vagyona márciusban.

A Bamosz tájékoztatása szerint a kötvényalapokhoz továbbra is áramlik a friss tőke. Márciusban a rövid futamidejű kötvények jártak az élen, ahová 87,8 milliárdnyi friss tőke érkezett. A hosszú futamidejű kötvényalapok esetében a tőkebeáramlás 1,7 milliárd forint volt, míg a szabad futamidejű kötvényalapoktól 7,4 milliárd távozott. A hozamok is hozzájárultak a vagyonnövekedéshez, így összesen 1,8 százalékos növekedést ért el a legnagyobb vagyonú kategória márciusban.

A vegyes alapokhoz 88,8 milliárdnyi tőke érkezett, a kedvező hozamokat is figyelembe véve a vagyon 5,7 százalékkal nőtt az elmúlt hónapban. A kategória vagyona átlépte a kétezer milliárd forintot.

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

A tőkevédett alapoktól 2,2 milliárdnyi tőke távozott a hónap során, a hozam azonban segített, így a kategória vagyona 0,3 százalékkal lett több márciusban.
Az abszolút hozamú alapok esetében 83 milliárd forint volt a friss tőke; a hozamok is kedvezően alakultak, így 6,6 százalékos növekedés jelentkezett a vagyonban, ami a legnagyobb növekedés a kategóriák között az elmúlt hónapban.

A származtatott alapokhoz mindössze 0,4 milliárdnyi tőke érkezett. A hozamok ugyanakkor hozzá tudtak járulni a növekedéshez, így 2,1 százalékkal lett több a kategória vagyona.

Az ingatlanalapok esetében márciusban csak alig mérhető tőkebeáramlás történt, ennek nagysága 0,6 milliárdnyi volt a hónap során. Végül a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a nettó eszközérték 0,7 százalékkal lett több. Az árupiaci alapokhoz 3,6 milliárd forintnyi tőke érkezett. A hozamok most nem tudtak hozzátenni a növekedéshez, de a vagyon így is 2,6 százalékkal nagyobb lett.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapokhoz az elmúlt hónapban 33 milliárdnyi tőke érkezett. A hozamok is hozzá tudtak járulni a bővüléshez, így a vagyon 4,7 százalékkal nőtt márciusban. A Bamosz 24 tagja 21 ezer milliárd forint vagyont kezel, ezen belül mintegy 15 600 milliárd forintot befektetési alapokban – közölte a szövetség.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

7 új modellel frissít a haszongépjármű bajnok Ford

A Ford a haszongépjárművek piacán Európában 15%-os részesedéssel 9. éve piacvezető 2023-ban

Erősítjük az agrár-digitalizációt

Az innováció és a digitalizáció segítségül hívásával csökkenthetjük a termelés kockázatát, miközben növeljük a hatékonyságot és a versenyképességet.

2024-ben már nem elég egy-egy marketing eszközben gondolkodni

2024-ben már nem elég egy-egy marketing eszközben gondolkodni, hanem a 360 fokos Web és Marketing rendszereké a jövő.

Mi lesz veled Booking.com? Szigorúbb versenyszabályok

A szabályozás célja, hogy a tartalom moderálása lehetővé tegye a tisztességes versenyt és megkönnyítse a fogyasztók számára a szolgáltatások közötti váltást.

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Gazdaság

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...

Erre vigyázzunk a külföldi pénzfelvételnél

Ha a bankkártya elveszik vagy elakad egy ATM-ben, azonnal le kell tiltani. Ezt az adott bank honlapján található letiltási számok segítségével tehetjük meg.