Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Felerősödött az itáliai gasztronómia migráns vonala
No menu items!

Felerősödött az itáliai gasztronómia migráns vonala

Az Olaszországban vacsorázó turisták egyre gyakrabban tapasztalják, hogy a pizza Margheritát vagy a spagetti alla carbonarát külföldi munkás készíti, ami tükrözi a kívülről érkezettek növekvő szerepét a híres olasz konyhában.

 

Az olaszországi éttermek és bárok, ahol az ételek eredetisége a nemzeti büszkeség kérdése, amit a hatóságok is féltékenyen őriznek, a hivatalos adatok szerint a szakács kérdésben is egyre nagyobb számban fordulnak a bevándorlókhoz.

Amint arról a Reuters tudósítása beszámol, a munkaügyi minisztérium statisztikái szerint, amelyeket Francesco Armillei, a milánói Bocconi Egyetem közgazdász kutatója elemzett, a szakácsok és pizzakészítők újonnan felvett alkalmazottainak 34%-a 2023-ban nem uniós munkavállaló, szemben a 2014-es 23%-kal.

Az újonnan felvett nem uniós konyhai kisegítők, például takarítók és mosogatók aránya még magasabb, 58%, és az adatok valószínűleg alábecsülik a valós képet, mivel nem tartalmazzák a be nem jelentett munkavállalókat, akik különösen gyakoriak az éttermi szakmában. „Az ágazat nagymértékben támaszkodik a külföldi munkavállalókra, különösen a közép- és alsó kategóriás éttermekben” – mondta a Reutersnek Roy Caceres kolumbiai séf, aki mosogatóként kezdte, és ma a Michelin-csillagos Orma étterem vezetője Rómában.

A külföldi konyhai személyzet létszáma éppen akkor növekszik, amikor Giorgia Meloni jobboldali kormánya a nemzeti kulináris hagyományok védelmére törekszik, és a mezőgazdasági minisztériumot „mezőgazdasági és élelmiszer-szuverenitási minisztériumra” nevezte át.

Caceres szerint a bevándorlók az olaszoknál gyakrabban hajlandóbbak elfogadni a hosszú műszakokat és a stagnáló béreket, amelyeket sok étterem konyháján kínálnak. „Egyszerre megdöbbentő és paradox, hogy (ők) úgy készítenek finom carbonara és Amatriciana tésztaételeket, hogy soha nem kóstolják meg azokat, mivel az összetevők között sertéshús is szerepel, és a legtöbbjük muszlim” – tette hozzá.

Az a tendencia, hogy egyre több bevándorlót foglalkoztatnak, egybeesik a vendéglátóipari karrierre felkészítő olasz iskolákba való beiratkozások csökkenésével, valamint az alacsony bérek, a nehéz munkakörülmények és a rossz karrierlehetőségek miatt csalódott fiatal olasz szakácsok külföldre menekülésével.

Az elöregedő és fogyó népesség miatt Olaszország bevándorlóktól való függősége nem korlátozódik az élelmiszer- és vendéglátóiparra. Az építőipar, a mezőgazdaság és az ápolás is olyan ágazatok közé tartozik, ahol a nem uniós polgárok szerepe folyamatosan növekszik. Ugyanakkor a nemzeti statisztikai hivatal, az ISTAT 2023-as adatai szerint Olaszország mintegy 59 millió lakosának alig 9%-a külföldi, és csak mintegy 6%-uk nem uniós állampolgár.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A Demján Sándor program a az exportképes kis- és közepes vállalkozásokat segíti

A 900 ezer regisztrált kkv közül kiveszik a kényszervállalkozókat, valamint azokat, akik nulla eredményt értek el, illetve köztartozással rendelkeznek, akkor 200 ezer kkv-hez jutnak el.

Devizapiac – Erősödött a forint péntek reggel

Az euró 1,0840 dollárra erősödött péntek reggel a csütörtök kora esti 1,0828 dollárról.

Közzétették a családi adókedvezmény emelésének összegeit

Jövő év júliusától a beteg, illetve súlyosan fogyatékos eltartottak után a családi kedvezmény 100 000 forinttal növelt összegben vehető igénybe, 2026. januártól pedig eltartottanként 133 340 forinttal.

Az EKB csökkentette az irányadó kamatlábat

Az EKB döntése megfelel a többségi piaci várakozásoknak.

Hírek

15 milliárdos pénzügyi oktatási program indul

A 16-21 éves korosztály ingyenesen férhet hozzá számos, hasznos pénzügyi tudást biztosító anyaghoz.. Minden magyar előtt nyitott a pénzügyi tanulás lehetősége! Sőt a 16-21 éves fiatalok most ingyenes oktatást kapnak.

Szerda reggelre erősödött a forint árfolyama

Az euró jegyzése a kedd kora esti 1,1160 dollárról 1,1158 dollárra változott.

Felébredt a forint

Erősödött a forint kedd reggel a főbb devizákkal szemben...

Devizapiac – Erősödött a forint péntek reggelre

Az euró 1,1128 dollárt ért reggel 7 órakor a csütörtök kora esti 1,1112 dollár után.

II. Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Zsidó Gasztronómiai Fesztivál

Megtekinthetik a csodálatos zsinagóga épületét és a tárlatvezetésen megismerhetik a történetét.

Indul az Azonnali Fizetési Rendszer 2.0

Minden társadalom számára fontos lehet alternatív elektronikus fizetési megoldások kidolgozása a pénzforgalmi stabilitás és a monetáris szuverenitás érdekében.

Devizapiac – Erősödött kissé a forint hétfőn

Az eurót este hat órakor 394,00 forinton jegyezték a kora reggeli 394,26 forint után, a.

Kicsit, de erősödött péntek reggelre a forint

Erősödött péntek reggelre a forint.

Gazdaság

Devizapiac – Erősödött a forint péntek reggel

Az euró 1,0840 dollárra erősödött péntek reggel a csütörtök kora esti 1,0828 dollárról.

Az EKB csökkentette az irányadó kamatlábat

Az EKB döntése megfelel a többségi piaci várakozásoknak.

A Revolut magyarországi leánybankjának alapításáról

A Revolutnak továbbá felügyeleti adatszolgáltatási kötelezettséget is teljesítenie kellene az MNB felé.

Devizapiac – Erősödött kedden a forint

A forint az októberi kezdéshez képest gyengébben áll mindhárom devizával szemben, 0,7 százalékkal az euró, 2,8 százalékkal a dollár és 0,8 százalékkal a svájci frank ellenében.