Hirdetés
Kezdőlap Tudomány Az agyméret és a termékenység attól függhet, hogy ki törődik az utódokkal
No menu items!

Az agyméret és a termékenység attól függhet, hogy ki törődik az utódokkal

Az emlősöknél az utódok nagyobb agyméretének kialakulásával összefüggésben áll az apai gondozás mértéke, az anyák termékenysége pedig megnőhet azzal, hogy az utódok gondozásában segítséget vállalnak a nem biológiai szülők is – egy tanulmány szerint, amelyről a phys.org számolt be.

A Zürichi Egyetem kutatói tanulmányozták az utódok gondozásában részt vállaló szereplők energiabevitelének lehetséges hatásait a különböző fajok agyméretére és termékenységére, összehasonlítva 478 emlősfaj , köztük az oroszlánok, egerek és majmok adatait. Az adatok tartalmazzák a gondozási magatartást, az agy méretét és a termékenységet.

Dr. Sandra Heldstab

Dr. Sandra Heldstab, a tanulmány szerzője elmondta: “Mind a szaporodás, mind az agyszövet energetikailag nagyon ‘drága’, és az egyik módja annak, hogy a nőstények csökkenthessék ‘költségeiket’, társaikra osztják az ellátás terhének egy részét. A tanulmányozás során megkülönböztettük az apai ellátás intenzitását, mert várható volt, hogy különbség mutatkozik annak függvényében az agy méretére és a termékenységre. ”

A szerzők feltételezésüket az agyi hipotézisre alapozták, amely azt feltételezi, hogy a megnövekedett agyi méret csak akkor alakul ki, ha a nőstények számára rendelkezésre álló kiegészítő energia növekedése, az utódok utáni gondozása kiszámítható és állandó.

Dr. Sandra Heldstab azt mondta: “Az apai gondviselés egyaránt megbízható és stabil; ezért azt vártuk, hogy az agy méretéhez kapcsolódjon. A nem az utódok szüleinek kiegészítő gondozása gyakran ingadozik, a táplálkozástól függően változik. A kiszámíthatatlan ellátás nem nyújt elég stabil energiát az agy méretének befolyásolásához, de eredményeink arra utalnak, hogy az általa biztosított további energia a termékenység jelentős növekedésével jár, mivel a nőstények könnyen reagálnak az alom méretének változtatásával a változó mennyiségű energiabevitelhez. ”

A kutatók  szerint az emberek eltérnek más emlősöktől abban, hogy rendkívül nagy agyuk van – a legnagyobb a testmérethez viszonyítva – és viszonylag magas reproduktív a teljesítményük, ami magyarázható a szokatlan formájú többcsaládos szülői neveléssel, amely stabil és  megbízható gondoskodást jelent mindkét a szülő, és a nem biológiai szülők körében.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Nagyon meg kell fékezni a csonttörő dengue-lázat: itt van a megoldás

Lopakodó, maláriát terjesztő unokatestvérével ellentétben a nőstény Aedes aegypti vagyis az egyiptomi csípőszúnyog bosszantó hanggal jelzi a közeledését, de a csípése sokkal rosszabb, mint a zümmögése.

Megjött a kamatemelés a lakáshiteleknél, áttörik a bankok a THM-plafont

A kamatoknál élénkebb volt a mozgás a jövedelmi elvárások terén.

Retro-Amerika érzést hoz Obama kedvenc burgerezője Pestre

Hamarosan a magyar fővárosban is megnyitja első gyorséttermét a modernkori burger forradalom egyik legtrendibb újítója a Five Guys’.

Visszaesett a forgalom, de itt van, hogy miért esélyesek hosszútávon az elektromos autók

Április 23-án a Tesla, az elektromos forradalom szinonimája, gyenge negyedéves eredményekről számolt be, csökkenő eladásokkal és bevételekkel.
Hirdetés

Hírek

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.