Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Szaúd-Arábia. Magyar segítséggel hajtanák be az áfát
No menu items!

Szaúd-Arábia. Magyar segítséggel hajtanák be az áfát

Az áfacsalás elleni magyar találmányokat tanulmányozták a szaúd-arábiai adóhivatal vezetői Budapesten. A közel-keleti országban tavaly vezették be az általános forgalmi adót – tájékoztatott Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár.

Magyarországon az adócsökkentések ellenére folyamatosan nő az államkassza bevétele, e látszólagos ellentmondás egyik legfőbb magyarázata a gazdaság fehéredése, amelyet még az Európai Bizottság is kiemelt, amikor az úgyneveztt adórésről szóló tanulmányában elismerte, hogy szükség van az áfacsalás elleni magyar találmányokra – magyarázta Izer Norbert.

A szaúdiak most ismerkednek az áfával. Illusztráció: Reuters/Faisal Al Nasser

Az államtitkár szerint a feketegazdaság elleni eredményes küzdelem híre egyre távolabbi országokba is eljut. Az idén már Kolumbia figyelmét is felkeltette a magyar online pénztárgép gazdaságfehérítő hatása. A görögök áprilisban tanulmányozták a rendszert, így nem kizárt, hogy hamarosan magyar szisztémájú pénztárgépekbe üthetik bevételeiket a görög boltosok is. Most pedig Szaúd-Arábia, egy teljesen más költségvetési szerkezettel bíró ország érdeklődik az online megoldásaink iránt – hangsúlyozta az államtitkár.

“Míg hazánkban a költségvetés állami bevételének 95 százalékát a Nemzeti Adó- és Vámhivatal biztosítja az adók beszedésével, addig az ázsiai országban a költségvetés bevételek 80 százaléka nyersolaj exportból származik. Szaúd-Arábia az általános forgalmi adót is csak tavaly vezette be” – ismertette Izer Norbert.

Suhail Abannmi, a szaúd-arábiai adóhivatal vezetője elmondta, hogy a cél nemcsak az, hogy a 2018-ban bevezetett áfát megfizessék az államkasszának a gazdasági élet szereplői, hanem az is, hogy a szaúdi hivatal is segítse az adózókat olyan digitális szolgáltatással, amely az adókötelezettségeik teljesítését a lehető legkönnyebbé teszik.

Izer Norbert szerint a hazai eredmények meggyőzőek, hiszen Magyarországon az adórés – azaz a költségvetésből kieső áfabevétel – a 2012. évi 22 százalékról – 13 százalékra csökkent 2016-ra, és amilyen jól teljesítenek a magyar “gazdaságfehérítő csodafegyverek” (az online pénztárgép, a közúti ellenőrzés elektronikus rendszere, az ekáer illetve az online számla) jövőre akár 10 százaléknál is kevesebb lehet az adóelkerülés mértéke.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Erre vigyázzunk a külföldi pénzfelvételnél

Ha a bankkártya elveszik vagy elakad egy ATM-ben, azonnal le kell tiltani. Ezt az adott bank honlapján található letiltási számok segítségével tehetjük meg.

Az Agrárminisztérium és a Magyar Bankszövetség együttműködési megállapodása

Ma Magyarországon a teljes gazdasági hitelállományon belül 14,6 százalék a mezőgazdasághoz és az élelmiszeriparhoz kapcsolódik.

Távozik posztjáról a Pénztárszövetség elnöke

A döntésre azután került sor, hogy az őt delegáló OTP Nyugdíjpénztárnál február végén megszűnt a szakember vezetői megbízatása.

Hétmilliárd forint többlettámogatást kapnak a távhőszolgáltatók

A több mint 670 ezer lakossági díjfizetőt ellátó távhőszolgáltatók bevételekből meg nem térülő kiadásait a távhőkassza útján ellentétezi a költségvetés.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon
Hirdetés

Gazdaság

Erre vigyázzunk a külföldi pénzfelvételnél

Ha a bankkártya elveszik vagy elakad egy ATM-ben, azonnal le kell tiltani. Ezt az adott bank honlapján található letiltási számok segítségével tehetjük meg.

Távozik posztjáról a Pénztárszövetség elnöke

A döntésre azután került sor, hogy az őt delegáló OTP Nyugdíjpénztárnál február végén megszűnt a szakember vezetői megbízatása.

Meghaladta a várakozásokat az OTP adózás utáni nyeresége az első negyedévben

Az OTP összesítésében készült eredménykonszenzus szerint az elemzők alacsonyabb, átlagosan 221,645 milliárd forint eredményt valószínűsítettek az idei első három hónapra.

Tízezrek menekítik a millióikat az adó elől, a TBSZ az új sztár

Az idei első negyedévben csaknem 33 ezer tartós befektetési számlát (TBSZ) nyitottak a magyarok, ami azt mutatja, hogy az állampapírpiacról kivett százmilliárdok hozamára továbbra...