Hirdetés
Kezdőlap Mozaik Thomas Cook-csőd - A szerencsés britek már hazatérhettek
No menu items!

Thomas Cook-csőd – A szerencsés britek már hazatérhettek

A brit polgári repülésügyi hatóság (CAA) legfrissebb adatai szerint a hét elején csődbe ment Thomas Cook utazási iroda brit utasainak szerencsés 40 százaléka már hazatérhetett.

A CAA, amely a hazaszállítási műveletet szervezi, közölte: az előző nap 69 járattal több mint 15 ezren utaztak haza.

A repülésügyi hatóság összesítése szerint ez azt jelenti, hogy a Matterhorn-művelet nevű – a Thomas Cook súlyosbodó pénzügyi helyzetének híreire már korábban kidolgozott – készenléti terv keretében eddig 61 121 utas térhetett vissza Nagy-Britanniába 275 bérelt járattal.

A Thomas Cook csődjének hétfő hajnali bejelentése idején több mint 150 ezer brit utas tartózkodott külföldi üdülőhelyeken az utazási iroda szervezésében.

Mivel a cég azonos nevű saját légitársasága is beszüntette tevékenységét, a brit kormány megbízásából a CAA bérelt repülőgépekkel gyakorlatilag légihidat létesített az utasok hazaszállítására.

A CAA beszámolója szerint a kidolgozott menetrend alapján pénteken 72 charterjárattal további 16 ezer utas tér vissza Nagy-Britanniába.

Richard Moriarty

A brit repülésügyi hatóság megerősítette pénteki tájékoztatójában, hogy a Matterhorn-művelet október 6-áig tart, és addig összesen több mint ezer charterjárat érkezik brit repülőterekre a Thomas Cook utasaival.

Richard Moriarty, a  vezérigazgatója a tájékoztatóhoz fűzött nyilatkozatában közölte, hogy

a hazaszállított utasok hozzávetőleg 95 százaléka abban az időpontban indult vissza Nagy-Britanniába, amikor a Thomas Cooknál lefoglalt üdülése egyébként is véget ért volna.

Grant Shapps

Grant Shapps közlekedési miniszter minapi parlamenti tájékoztatása szerint az utasok ugyancsak 95 százaléka arra a brit repülőtérre érkezik, ahonnan elindult.  Hozzátette: a kormány ingyenes továbbutazási lehetőséget biztosít azoknak, akik más repülőtérre érkeznek vissza.

Shapps szerint a hazatelepítési műveletben résztvevő repülőgépek különböző mérete és a repülőterek befogadó képessége közötti eltérések miatt fordul elő, hogy az utasok egy része nem oda a tér vissza, ahonnan elindult.

A műveletben részt vesz a Malaysia Airlines egyik Airbus A380-as óriásgépe is.

A hazaszállítási légihíd Nagy-Britannia történetének eddigi legnagyobb ilyen jellegű békeidőbeli művelete.

Becslések szerint a külföldi érdekeltségeket is beleszámítva meghaladhatta a 600 ezret azoknak az utasoknak a száma, akik a Thomas Cook által szervezett utakon vettek részt a csőd bejelentésének idején.

Az 1841-ben Thomas Cook üzletember által alapított cég világszerte 22 ezer, Nagy-Britanniában 9 ezer alkalmazottat foglalkoztatott, és 94 repülőgépből álló saját légitársasága is volt.

A cég hónapok óta pénzügyi nehézségekkel küszködött; a március 31-én zárult fél évről 1,5 milliárd font (570 milliárd forint) adózás előtti veszteséget jelentett.

A Thomas Cook az elmúlt hetekben felhajtott ugyan egy 900 millió fontos (340 milliárd forintos) pénzügyi mentőcsomagot saját legnagyobb részvényeseinek bevonásával, de a cég banki hitelezői további 200 millió font befektetői finanszírozás megszerzéséhez kötötték részvételüket a mentőprogramban.

 

A tárgyalások a lehetséges pénzügyi befektetőkkel vasárnap éjjelig is tartottak, de végül eredménytelenül zárultak, és a CAA hétfő hajnalban jelentette be hivatalosan, hogy a Thomas Cook beszüntette működését.

A cég brit utasainak hazaszállítása a kormánynak 100 millió fontjába kerül, kétszer annyiba, mint a Monarch csődje után végrehajtott művelet.

A Monarch légitársaság 2017 októberében ment csődbe, 110 ezer utast külföldön hagyva. Az ő hazaszállításuk volt a mostani akcióig a legnagyobb ilyen jellegű békeidőbeli művelet Nagy-Britanniában.

 

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Munkaerőpiac: a magyarok többsége nem tudja mit tud

A fiatal munkavállalók esetében az látszik, hogy a tanulmányok melletti munkatapasztalat jelentősen hozzájárul készségeik javításához

Az USA tisztán akar repülni, de ez a földeket veszélyeztetheti

A program keretében a gyártók adójóváírásra lesznek jogosultak az olyan fenntartható repülőgép-üzemanyagok (SAF) esetében, amelyek legalább 50 százalékkal csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását a kőolaj-alapú repülőgép-üzemanyaghoz képest.

Fél a madárinfluenzától? Itt van minden, amit a témában tudni érdemes

A vírus jellemzően nem fertőzi meg az emberi légutakat, mivel az emberek torkában, orrában vagy felső légutaiban nincsenek meg azok a receptorok, amelyek a jelenlegi madárinfluenza-törzsre érzékenyek.

Otthonfelújítási támogatás: van amire egy nap maradt, másra egy hónap

Az igénylőnek tulajdonosnak vagy haszonélvezőnek kell lennie az ingatlanban, amit hiteles tulajdoni lappal tud igazolni.
Hirdetés

Hírek

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön
Hirdetés

Gazdaság

Börtönben a Binance kriptovaluta volt főnöke

Az amerikai igazságügyi minisztérium az ügyet a kriptopénzeken belüli bűncselekmények elleni fellépés részeként indította, amelyek közül a legismertebb a Bitcoin.

Rohamra indultak a bankok az állam ellen a lakossági megtakarításokért

A leköthető összegnek felső határa nincs, vagyis tárt karokkal várják a legvagyonosabb ügyfélkört is.

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.