Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Trump vámokkal fenyegette meg az Európai Uniót
No menu items!

Trump vámokkal fenyegette meg az Európai Uniót

Súlyos vámok kivetésével fenyegette meg az Európai Uniót Donald Trump amerikai elnök arra az esetre, ha nem sikerül átfogó kereskedelmi megállapodást kötni, és az európai országok nem hagynak fel a digitális adó bevezetésével.

A CNBC amerikai hírtelevíziónak szerdán adott nyilatkozatában Trump elnök, aki a svájci Davosban tartózkodik az 50. Világgazdasági Fórum alkalmából, úgy fogalmazott, hogy “nagyon, nagyon nehéz tárgyalni” Európával, amely “évek óta kizsigereli” az Egyesült Államokat.

Ha nem sikerül dűlőre jutni, nagyon magas vámokat vet ki az Egyesült Államok az Európából importált autókra és más egyéb termékekre – mondta az amerikai elnök, hozzátéve, hogy úgy gondolja, az Európai Unió végül belemegy egy megállapodás megkötésébe.

Ursula von der Leyen és Donald Trump találkozója Davosban. Fotó: Stephan Wermuth/EPA

Az Egyesült Államok és az Európai Unió egymás legnagyobb kereskedelmi partnerei közé tartoznak. Tavalyelőtt, 2018-ban közel 1300 milliárd dollárt tett ki az áruk és szolgáltatások kereskedelmi forgalmának értéke. Az Egyesült Államok exportjának értéke 575 milliárd dollárra, importja pedig 684 milliárd dollárra rúgott, így a mérleg 109 milliárd dolláros többletet mutatott az unió javára.

Trump elnök, aki Davosban már tárgyalt Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével egy kétoldalú kereskedelmi megállapodásról, egy másik, a Fox News amerikai hírtelevíziónak adott nyilatkozatában kijelentette, hogy nagyon egyszerű lesz megegyezni az európaiakkal.

“Ha nem tudunk kereskedelmi megállapodást kötni (az EU-val), 25 százalékos vámot vetünk ki az onnan behozott autókra” – mondta az amerikai elnök, aki nem először vette elő ezt az ütőkártyát, bár az unió világosan jelezte, hogy ellenlépéseket tenne egy ilyen esetben.

Az Egyesült Államoknak és az Európai Uniónak nem lesz egyszerű megállapodásra jutnia, ugyanis

Brüsszel azt akarja elérni, hogy az agrárágazatot hagyják ki belőle, míg Washington a közbeszerzések piacát tartaná zárva.

A helyzetet nehezíti, hogy több európai ország – Franciaország, Ausztria és Olaszország – 3 százalékos mértékű digitális adót vetett ki a nagy technológiai vállalatoknak az adott országban keletkezett bevételeire, amit az amerikai kormányzat rendkívül sérelmesnek tart.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Itt a csavar: a mesterséges intelligencia most új munkahelyeket teremt az IT piacon

Az AI-tehetségeket kereső vállalatok számára egyszerűen nincs elég tapasztalt munkavállaló, és néhányan közülük akár milliós éves kompenzációs csomagokat is elkérnek.

Nagyon meg kell fékezni a csonttörő dengue-lázat: itt van a megoldás

Lopakodó, maláriát terjesztő unokatestvérével ellentétben a nőstény Aedes aegypti vagyis az egyiptomi csípőszúnyog bosszantó hanggal jelzi a közeledését, de a csípése sokkal rosszabb, mint a zümmögése.

Megjött a kamatemelés a lakáshiteleknél, áttörik a bankok a THM-plafont

A kamatoknál élénkebb volt a mozgás a jövedelmi elvárások terén.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.