Hirdetés
Kezdőlap Mozaik Európai Számvevőszék: kapkodást okozott a kohéziós források késedelmes véglegesítése
No menu items!

Európai Számvevőszék: kapkodást okozott a kohéziós források késedelmes véglegesítése

A kohéziós források felhasználására vonatkozó jogi keret késedelmes véglegesítése és a következő finanszírozási időszak kiadási terveinek lassú kidolgozása miatt nyomás nehezedik a nemzeti közigazgatásokra, hogy gyorsan használják fel a rendelkezésre álló forrásokat, ami néha a teljesítmény rovására megy – figyelmeztetett az Európai Számvevőszék nyilvánosságra hozott jelentésében.

A luxembourgi központú uniós testület megállapítása szerint a jogi keret késedelmes elfogadása miatt az operatív programok mind a 2007-2013-as, mind a 2014-2020-as időszakban késedelmet szenvedtek.

A 2007-2013-as időszakban a legtöbb program jóváhagyása csak a programozási időszak megkezdése után egy évvel történt meg, ami elkerülhetetlenül dominóhatást gyakorolt a kiadásokra.

A programozási időszakok átfedése miatt a tagállamok még az új programok megindulása után is az előző időszakból származó támogatás felhasználását folytatták.

Feltétlenül el kell kerülni, hogy egy programozási időszak végén nagy mennyiségű forrást elhamarkodottan használjanak fel, mert akkor megeshet, hogy nem kap kellő figyelmet az értékarányosság – szögezik le a jelentésben. A pénzeszközök felhasználása öncéllá válik, amikor pedig szakpolitikai célok elérését kellene szolgálniuk – írták.

A számvevőszék azt ajánlotta, hogy az Európai Bizottság javasoljon menetrendet a jogalkotó hatóságoknak annak biztosítására, hogy a megvalósítás már a programozási időszak kezdetén megindulhasson. Biztosítsa, hogy az operatív programok felülvizsgálata alapos és átfogó értékelésen alapuljon, és célja a jobb eredmények elérése legyen. Kövesse nyomon a forrásfelhasználást, ismerje fel, hogy az mikor lassú és mikor gyors, és mérje fel az intézkedések hatását. Végezetül biztosítsa, hogy az intézkedések hangsúlya a megfelelő eredmények elérésén legyen.

A tájékoztatás szerint a számvevők a 2007-2013-as időszak kiadásait vizsgálták, valamint azt, hogy a tagállamok az uniós bizottság támogatásával milyen intézkedéseket tettek a forrásfelhasználás serkentésére a megállapítottan problémás területeken.

Ebben az időszakban az EU28 tagállamainak nyújtott finanszírozás összesen 346 milliárd eurót tett ki. A felhasználás alakulását a 2000-2006-os és 2014-2020-as időszakkal is összevetették.

Helyszíni ellenőrzéseket négy tagállamban – Cseh Köztársaság, Magyarország, Olaszország és Románia – végeztek.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Legrand: francia globális szerep magyar kreativitással

Az elmúlt több, mint száz év alatt nagy utat járt be a Legrand és a Kontakta-Kontavill, hiszen a francia, illetve magyar családi vállalkozásként indult, a villanykapcsolók révén ismertté vált két cég története évtizedeken át párhuzamosan íródott.

15 milliárdos pénzügyi oktatási program indul

A 16-21 éves korosztály ingyenesen férhet hozzá számos, hasznos pénzügyi tudást biztosító anyaghoz.. Minden magyar előtt nyitott a pénzügyi tanulás lehetősége! Sőt a 16-21 éves fiatalok most ingyenes oktatást kapnak.

Szia Lengyelország! Segítsünk azzal, hogy utazunk!

Jelenleg azzal segítünk a legtöbbet, ha nem elkerüljük a régiót, hanem oda utazunk és az épen maradt városokat és látnivalókat látogatjuk meg.

Az árvíz sújtotta területeken is dolgozik a Magyar Posta

A posta minden olyan területen megszervezte a nyugdíjak előrehozott kézbesítését, ahol az előrejelzések alapján lehetnek nem megközelíthető települések

Hírek

15 milliárdos pénzügyi oktatási program indul

A 16-21 éves korosztály ingyenesen férhet hozzá számos, hasznos pénzügyi tudást biztosító anyaghoz.. Minden magyar előtt nyitott a pénzügyi tanulás lehetősége! Sőt a 16-21 éves fiatalok most ingyenes oktatást kapnak.

Szerda reggelre erősödött a forint árfolyama

Az euró jegyzése a kedd kora esti 1,1160 dollárról 1,1158 dollárra változott.

Felébredt a forint

Erősödött a forint kedd reggel a főbb devizákkal szemben...

Devizapiac – Erősödött a forint péntek reggelre

Az euró 1,1128 dollárt ért reggel 7 órakor a csütörtök kora esti 1,1112 dollár után.

II. Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Zsidó Gasztronómiai Fesztivál

Megtekinthetik a csodálatos zsinagóga épületét és a tárlatvezetésen megismerhetik a történetét.

Indul az Azonnali Fizetési Rendszer 2.0

Minden társadalom számára fontos lehet alternatív elektronikus fizetési megoldások kidolgozása a pénzforgalmi stabilitás és a monetáris szuverenitás érdekében.

Devizapiac – Erősödött kissé a forint hétfőn

Az eurót este hat órakor 394,00 forinton jegyezték a kora reggeli 394,26 forint után, a.

Kicsit, de erősödött péntek reggelre a forint

Erősödött péntek reggelre a forint.

Gazdaság

Nem kell kifizetnie a Google-nak az EB által kiszabott 1,5 milliárd euró bírságot

Az Európai Bíróság szerdán megsemmisítette az Európai Bizottság által a Google internetes óriásvállalatra kivetett 1,5 milliárd euró bírságot.,

A Fed-re várnak a befektetők

A befektetők az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szerdai kamatdöntő ülésének bejelentésére várnak.

Százezernél is több új bankszámlát nyitottak a magyarok

A bankkártyás vásárlások értéke és forgalma is gyors ütemben, az inflációt meghaladó mértékben növekszik.

Varga Mihály: sikeres a pénzügyminiszterek budapesti tanácskozása

A második témakör Európa elöregedésének megállítása, mivel az a versenyképesség és a pénzügyi stabilitás számára egyaránt kihívást jelent. Ez a probléma kivétel nélkül minden uniós tagországot érint