Hirdetés
Kezdőlap Hírek Lemondott a japán miniszterelnök
No menu items!

Lemondott a japán miniszterelnök

Romló egészségi állapotára hivatkozva bejelentette lemondását Abe Sindzó, akit jelenlegi vagy volt kormánytagok követhetnek a miniszterelnöki székben.

Abe Sindzo. Fotó: AP

Az NHK japán állami televízióban élőben közvetített beszédében Abe elmondta: nem akart zűrzavart okozni azzal, hogy váratlanul mond le, de fekélyes vastagbélgyulladása kiújult, és további romlással fenyeget. A 65 éves miniszterelnök aláhúzta: nem akarja, hogy egészségi állapota kihasson politikai döntéseire. Abe az elmúlt napokban sokat tartózkodott kórházban.

Fájdalmas érzés, hogy távoznom kell, mielőtt elértem volna céljaimat” – hangsúlyozta a kormányfő.

Hozzátette: nem nyilatkozik lehetséges utódjelöltjeiről, de a következő miniszterelnök egyik legnagyobb feladata az lesz, hogy folytassa a koronavírus elleni küzdelmet. Abe emellett reményét fejezte ki, hogy utódja befejezi munkáját, és felülvizsgálja az ország túl pacifistának tartott alkotmányát. Abe Sindzó szerint a második világháborút követően az Egyesült Államok által Japánra oktrojált alkotmány nem illik egy független országhoz.

A leköszönő miniszterelnök jelezte: folytatja politikai karrierjét, és indulni akar a következő választáson.

Abe mandátuma 2021 szeptemberében járt volna le. Most megerősítette, hogy addig marad a kormány élén, amíg pártja élére új vezetőt nem választanak. Japánban a kormányzó párt elnöke adja a miniszterelnököt, de személyét a parlamentnek is el kell fogadnia.

A lehetséges jelöltek között van Isiba Sigeru volt védelmi miniszter, Kisida Fumio egykori külügyminiszter, Kono Taro védelmi miniszter, Szuga Josihide kormányszóvivő és Nisimura Jaszutosi, a gazdasági fellendülésért felelős miniszter, aki egyben a koronavírus-járvány elleni küzdelemért is felel.

A kormányfő lemondása meglepetést okozott mind pártján belül, mind a pénzpiacokon.

Abe volt Japán legfiatalabban hatalomra került és leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke. Ő volt az első japán kormányfő, aki a második világháború után született. A Liberális Demokrata Párt politikusa 2006 és 2007 között vezette először az országot, majd 2012-ben újra őt választották miniszterelnöknek.

Kormányzásának mérlege vegyes:

abenomics névre keresztelt gazdaságpolitikája visszaadta a reményt, hogy évtizedek deflációja és stagnálása után a fellendülés időszaka következhet Japánban. Emellett Abe megnyitotta országát a turizmus előtt, ami sok pénzt jelentett Japánnak.

Azonban a miniszterelnököt sokan bírálták azért, mert egyenlőtlenül osztotta el az elmúlt évek gazdasági nyereségeit. A virágzásnak tavaly a koronavírus, az adóemelés és az amerikai-kínai kereskedelmi háború véget vetett, és a szigetország recesszióba süllyedt. Emellett Abe hivatali idejét mutyizás és botrányok tarkították, és sokan a tokiói kormánynak a járványra adott válaszait is bírálták.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Érezni a zenét: Mélynyomós koncerten buliznak együtt siketek és hallók

Sub_Bar a neve annak az új rendezvényformátumnak, amelynek keretében siket, halló és nagyothalló fiatalok bulizhatnak együtt. A zene kizárólag 150 Herz alatti frekvencián szól a mélynyomókból, így inkább érezni lehet, mint hallani. Bécsben a FLUCC Wanne lokál adott helyet az első Sub_Bar koncertnek 2024. április 29-én.

A hazai vadállományunk egyedülálló nemzeti kincsünk

Teremtett világunk megőrzése közös kötelességünk, a természet rendjét pedig nem lehet megbontani, éppen ezért hárul kiemelkedően fontos szerep a felelős és tudatos vadgazdálkodásra.

Kiemelkedő szakmai munka az élelmiszerlánc biztonságáért

Az élelmiszerbiztonság és az állategészségügy szorosan összefonódik, így az állategészségügyi laboratóriumokban végzett tevékenység kulcsfontosságú.

Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

A koronavírus-járvány okozta elszigetelődés adta az inspirációt egy kis baráti társaság számára, hogy olyan közösségi applikációt fejlesszen, ami megkönnyíti az információszerzést, a tájékozódást, miközben a vendéglátóhelyek kiszolgáltatott helyzetét is orvosolni tudja.  A kis közösségi alkalmazás bár népszerűvé vált, de a várt áttörést nem érte el, ezért a csapat egy inkubációs programban kapott segítséget felhasználva fejlesztette ki a jelenlegi formában elérhető rendszert.
Hirdetés

Hírek

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön
Hirdetés

Gazdaság

Börtönben a Binance kriptovaluta volt főnöke

Az amerikai igazságügyi minisztérium az ügyet a kriptopénzeken belüli bűncselekmények elleni fellépés részeként indította, amelyek közül a legismertebb a Bitcoin.

Rohamra indultak a bankok az állam ellen a lakossági megtakarításokért

A leköthető összegnek felső határa nincs, vagyis tárt karokkal várják a legvagyonosabb ügyfélkört is.

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.