Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Eurózóna - Újabb visszaesés jön?
No menu items!

Eurózóna – Újabb visszaesés jön?

Lassult az euróövezet gazdasági teljesítményének növekedése szeptemberben – derült ki az IHS Markit felméréséből. A cég közgazdásza szerint nőtt annak a kockázata, hogy a negyedik negyedévben újra visszaesés jön.

Az euróövezet feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 50,4 pontra süllyedt az augusztusi 51,9 pontról. A végleges érték így is meghaladja az előzetesen megadott és az elemzők által is várt 50,1 pontot.

A szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe azonban a növekedést és a csökkenést egymástól elválasztó 50 pontos küszöb alá, 48,0 pontra esett szeptemberben az előző havi 50,5 pontról. A végleges adat kedvezőbb az előzetesen közölt és az elemzők által is várt 47,6 pontos értéknél.

Európa gazdasági fellendülésére nézve az jelenti a legnagyobb veszélyt, hogy növekszik az új koronavírussal megfertőződöttek száma.

A döntéshozók abban reménykedtek, hogy a harmadik negyedévben felpattan a gazdaság a második negyedévben elszenvedett rekordmértékű, 11,8 százalékos visszaesés után. A gazdaság támogatásának jegyében az Európai Központi Bank 1350 milliárd euró értékben pandémiás vészhelyzeti vásárlási programot (PEPP) indított, az Európai Unió pedig 750 milliárd eurós helyreállítási alapot hozott létre.

Chris Williamson

Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza arra figyelmeztetett, most, hogy az euróövezeti gazdaság stagnálás közeli állapotba került szeptemberben, és egyértelműen nőttek azok a kockázatok, miszerint a negyedik negyedévben újra visszaesés jön.

Nagyon sok múlik azon, hogy ellenőrzés alatt tudják-e tartani a vírusfertőzések második hullámát, és ennek eredményeként tudnak-e lazítani a közösségi távolság tartási szabályokon, ami lehetővé tenné a szolgáltató ágazat élénkülését” – véli Williamnson.

A két legnagyobb euróövezeti gazdaság közül Németország összetett beszerzésimenedzser-indexe 54,7 pontra nőtt az augusztusi 54,4 pontról, a végleges adat jóval kedvezőbb az előzetesen közölt 53,7 pontnál. A szolgáltatóipari BMI az augusztusi 52,5 pontról 50,6 pontra süllyedt, de ez az érték így is jobb az előzetesen megadott és az elemzők által is várt 49,1 pontos értéknél.

Franciaország összetett beszerzésimenedzser-indexe viszont május óta először az 50 pontos küszöb alá csökkent: az augusztusi 51,6 pontról 48,5 pontra süllyedt. Ez az érték megegyezik az előzetesen közölttel és az elemzői várakozásokkal. A szolgáltatóipari BMI az augusztusi 51,5 pontról 47,5 pontra esett, ugyancsak május óta először áll az 50 pontos határ alatt.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Az USA tisztán akar repülni, de ez a földeket veszélyeztetheti

A program keretében a gyártók adójóváírásra lesznek jogosultak az olyan fenntartható repülőgép-üzemanyagok (SAF) esetében, amelyek legalább 50 százalékkal csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását a kőolaj-alapú repülőgép-üzemanyaghoz képest.

Fél a madárinfluenzától? Itt van minden, amit a témában tudni érdemes

A vírus jellemzően nem fertőzi meg az emberi légutakat, mivel az emberek torkában, orrában vagy felső légutaiban nincsenek meg azok a receptorok, amelyek a jelenlegi madárinfluenza-törzsre érzékenyek.

Otthonfelújítási támogatás: van amire egy nap maradt, másra egy hónap

Az igénylőnek tulajdonosnak vagy haszonélvezőnek kell lennie az ingatlanban, amit hiteles tulajdoni lappal tud igazolni.

30 éves fennállását ünnepli az AVIAREPS

AVIAREPS Csoport hazai leányvállalata, az AVIAREPS Magyarország Kft. több mint 25 éves tapasztalattal rendelkezik professzionális utasforgalmi GSA-szolgáltatások és turizmus-kommunikáció-és marketing területén.
Hirdetés

Hírek

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön
Hirdetés

Gazdaság

Börtönben a Binance kriptovaluta volt főnöke

Az amerikai igazságügyi minisztérium az ügyet a kriptopénzeken belüli bűncselekmények elleni fellépés részeként indította, amelyek közül a legismertebb a Bitcoin.

Rohamra indultak a bankok az állam ellen a lakossági megtakarításokért

A leköthető összegnek felső határa nincs, vagyis tárt karokkal várják a legvagyonosabb ügyfélkört is.

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.