Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság A Takarékbank 6 százalék feletti GDP-bővülést jósol
No menu items!

A Takarékbank 6 százalék feletti GDP-bővülést jósol

A bruttó hazai termék (GDP) már a harmadik negyedévben elérheti a járvány előtti szintet, az év egészében pedig erőteljesen, 6,6 százalékkal nőhet – ismertette a legfrissebb előrejelzést a Takarékbank vezető elemzője.

Suppan Gergely kifejtette: az ipar és az építőipar lesz a két húzóerő, ezek az ágazatok 4 százalékponttal húzzák fel az idei GDP-t, a többi ágazat teljesítménye még nem éri el a járvány előtti szintet. Az elemző szerint az ipar 16,4 százalékkal, az építőipar 13,0 százalékkal bővülhet 2021-ben.

Suppan Gergely

Az infláció az idén átlagosan 3,9-4 százalék lehet a Takarékbank elemzési központjának legfrissebb előrejelzése szerint a tavalyi 3,3 százalék után, és nem tartják kizártnak, hogy az év második felében a jegybank kamatot emel. Jövőre 6,7 százalékkal bővülhet a gazdaság, 2023-ban 4,4 százalékkal. Az infláció 2022-ben 3,4 százalék, 2023-ban 3,2 százalék lehet az előrejelzés szerint.

Az iparban az első negyedévi enyhe emelkedést követően a második negyedévben jelentős felpattanást várnak, akkor az ágazat a teljes GDP-t 8-9 százalékponttal húzhatja. A bázishatás miatt áprilisban 65-70 százalékkal ugorhat meg az ipari termelés – mondta Suppan Gergely. Az építőipar március-áprilisban szintén felpattanást mutathat, a szerződésállományok kedvezőek, felfutnak a lakásfelújítások, beindulnak a lakásépítések az állami és uniós fejlesztésekkel együtt az elemző szerint.

Kitért arra, hogy az inflációhoz az üzemanyagok és a dohányáruk csakem 3 százalépontot adnak hozzá április-májusban, emiatt átmenetileg 5 százalék fölé emelkedhet a mutató. Jelentős felfelé mutató kockázatnak nevezte az olajáremelkedést, az acél és rézárak emelkedését, és számos más egyedi “ársokkot”, köztük a takarmányárak, terményárak megugrását.

A gazdasági növekedésre a legfontosabb hátráltató tényező lehet Suppan Gergely szerint, ha a lakosság elutasítja az oltásokat.

A kiskereskedelem megtorpant, már az újabb korlátozások előtt, a márciusi esés után áprilisban térhet vissza a növekedés. A csökkenést csak részben ellensúlyozhatja az internetes kereskedelem élénkülése – jegyezte meg, hozzátéve: az ágazat az év közepétől nyerheti vissza a lendületét, az idei GDP-hez azonban érdemben nem tud hozzátenni. A vendéglátás idén részben magához térhet, a teraszok nyitása gyorsíthatja a helyreállást.

Szólt arról is, hogy a munkanélküliségi ráta 2021 első felében – részben szezonális hatások miatt – 4,5 százalék felett maradhat, az év második felében viszont gyorsan mérséklődhet. Tavaly átlagosan 4,1 százalék volt a munkanélküliségi ráta, ami idén 3,9 százalékra süllyedhet.

Az államadósság-ráta a mérséklődő finanszírozási igény, az előfinanszírozás, valamint az érdemben megugró nominális növekedés hatására az idei évtől ismét csökkenő pályára állhat, 2021-ben 77,2 százalékra, 2022-ben 73 százalék közelébe süllyedhet. Suppan Gergely szerint az uniós átlaghoz képest jobban áll a magyar adósságráta, a dél-európaiakkal pedig “össze se lehet hasonlítani”, annyival jobb. Kedvezőnek nevezte az adósság finanszírozási szerkezetét, főként a lakossági megtakarítások jelentős szintje miatt, illetve az alacsony, 20 százalék alatti devizaarány okán.

A járvány lecsengéséig várhatóan marad a mostani forint/euró árfolyam, tavaly nyár óta gyakorlatilag a 360 +/-5-ös sávban tartózkodik kisebb-nagyobb volatilitás közepette, és a világgazdasági helyreállás első jeleinek felbukkanásáig a kivárás és az oldalazás lehet az irány – vélik az elemzők.

A Takarékbank és a Magyar Bankholding elemzői több forgatókönyvet is felvázoltak, ezek abban térnek el egymástól, hogy a korábbi növekedési trendhez mikor térhet vissza a gazdaság. Az alapforgatókönyv szerint ez már az idei harmadik negyedévben megtörténik, a legrosszabb verzió szerint viszont csak 2022 év elején.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Így húzott el Győr mellett Debrecen, és együtt integetnek Miskolcnak

Az első negyedévi 640 ezer forintról az utolsó negyedévre 678 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár Debrecenben, ez 6 százalékos emelkedést jelent.

Hazánk továbbra is szoros együttműködésre törekszik a FAO-val

A magyar uniós elnökség kapcsán az európai élelmiszerpazarlás csökkentésére és a világ egyes régióiban tapasztalható nélkülözés felszámolására is fel kívánja hazánk hívni a figyelmet

A Microsoft gigabefektetése a mesterséges intelligenciába

A Kearney globális tanácsadó cég becslése szerint az AI 2030-ra közel 1 billió dollárral járulhat hozzá a délkelet-ázsiai bruttó hazai termékhez (GDP).

Csökken a kereslet, olcsóbb lehet a benzin

A benzin iránti kereslet globális növekedése idén lelassulhat az elektromos autók kínai és USA-beli térnyerése miatt.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.