Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Elemzők: jelentősen lassulhat a reálbérek növekedése
No menu items!

Elemzők: jelentősen lassulhat a reálbérek növekedése

Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedése lényegesen lelassulhat – vélik elemzők.

Nagyításért KLIKK a grafikonra

A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint márciusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 8,7 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A 3,7 százalékos márciusi inflációval számolva a reálkereset 4,8 százalékkal volt magasabb a tavaly márciusinál. A februári 9,8 százalékoshoz képest 1,1 százalékponttal fékeződött a béremelkedés üteme, mivel az infláció is gyorsult a keresetek reálértékének növekedése 1,7 százalékponttal lassult le 6,5 százalékról.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője úgy fogalmazott, hogy a várakozásoktól némileg elmaradó, de továbbra is dinamikus bérnövekedést mutatott ki a KSH márciusról. Az éves bérdinamika az előző hónapokhoz képest tapasztalt lassulása mögött a rendszeres keresetek növekedésének mérséklődése áll, vagyis nem egyedi, a bónuszkifizetésekhez kötődő változás okozta – állapította meg.

Virovácz Péter

Az állami szférában fennmaradt a kétszámjegyű bérnövekedés. Tehát az állami szférában zajló ütemezett bérrendezések hatása jelentős az országos átlagbérre nézve. Kiemelte: a vállalati szférában is érdemi 8 százalékos volt az éves bérnövekedés annak ellenére is, hogy a minimálbér csupán 4 százalékkal növekedett az idén.

Előre tekintve, rövid távon a bérdinamika további mérséklődését várja az ING Bank vezető elemzője, aminek elsődleges okát az összetételhatásban látja. Az újranyitás hatására ugyanis főleg azokban a szektorokban nőhet meg a foglalkoztatás (turizmus, vendéglátás, szórakoztatás), ahol átlag alatti a kereseti lehetőség, így ez lefelé húzza majd az átlagot. A folytatódó állami bérrendezések ugyanakkor ezt ellensúlyozhatják.

Az idei év egészét tekintve továbbra is 9 százalék körüli átlagos bérnövekedésre számít Virovácz Péter.

A bérnövekedésnél azonban sokkal fontosabb tényezőnek tartja a kényszerű megtakarítások meglétét. A gazdaság újranyitását követően a lakosság jelentős része elkezdi elsősorban a szolgáltatások pótlólagos fogyasztását, aminek dinamikáját pedig az elmúlt egy évben el nem költött jövedelem adja majd, nem pedig az aktuális bérnövekedés – szögezte le.

Regős Gábor

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágvezetője megállapította: a keresetek az elmúlt hónapokban tapasztaltaknak megfelelően dinamikusan, az infláció felett alakultak márciusban. Ismét a közszféra béremelkedése húzta felfelé az átlagbért, amit egyes ágazati béremelések (például orvosok) okoztak.

Több ágazatban alacsony volt a béremelkedés mértéke, így a pénzügy-biztosítási ágazatban, illetve a közigazgatásban, míg az egészségügyben dinamikusan nőttek az átlagbérek – jegyezte meg.

Kitért arra is, hogy az alkalmazottak száma az előző hónaphoz képest stagnált, éves alapon emelkedést mutatott, ám a vírus megjelenése előttitől még elmarad.

A következő időszakban a gazdaság újranyitásával a munkaerőhiány ismét megjelenhet, amely felfelé húzhatja majd a béreket, és ez az ágazatok közötti eltérést is csökkentheti – prognosztizálta Regős Gábor.

Horváth András

Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője szerint a munkaerő megtartása és odavonzása érdekében, illetve az inflációs környezet miatt továbbra is aktív béremelésre kényszerülnek a munkaadók, így az erőteljes várakozások ellenére az idei évben sem látszik szinte semmilyen lassulás a béremelkedésben. A tavalyi évben még jelentős segítséget nyújtó erőteljes minimálbéremelés az idei évben kevésbé fog támaszt jelenteni, bár ennek a hatása egyelőre alig látszik – tette hozzá.

Az év második felétől az elhalasztott kereslet következtében akár a pandémia előtti szintet is meghaladó lehet a munkaerő-kereslet és a bérverseny, ami tovább erősítheti az idei bérdinamikát.

A Takarékbank várakozása szerint az idei béremelkedés elérheti a 9 százalékot, reálbérek növekedése pedig a 4,5 százalékot.

Németh Dávid

Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője arra helyezte a hangsúlyt, hogy az infláció beleszól a fizetésekbe: az előző években látott reálbérnövekedés tovább lassulhat az idén. Bár az első negyedévben még 6 százalékkal növekedtek a reálbérek, ugyanakkor az idei év egészében a járvány okozta bizonytalanság miatt a bérdinamika lassul, míg az infláció felgyorsul.

A két hatás eredőjeként – a mostani kilátások szerint – a reálbérindex éves átlagban 4-4,5 százalék körüli szintre mérséklődhet. A fizetésemelkedés inflációval korrigált mutatója, a reálbérindex 2017-ben még 10 százalék felett volt, 2018-ban és 2019-ben 8-8 százalék körül alakult, 2020-ban pedig 6,2 százalékos volt – emlékeztetett.

A keresetek első negyedévi emelkedését úgy látja, hogy az egyrészt a minimálbér és a garantált bérminimum emelésének köszönhető, másrészt a közszférában végrehajtott jelentősebb béremelések is szerepet játszottak benne.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Munkaerőpiac: a magyarok többsége nem tudja mit tud

A fiatal munkavállalók esetében az látszik, hogy a tanulmányok melletti munkatapasztalat jelentősen hozzájárul készségeik javításához

Az USA tisztán akar repülni, de ez a földeket veszélyeztetheti

A program keretében a gyártók adójóváírásra lesznek jogosultak az olyan fenntartható repülőgép-üzemanyagok (SAF) esetében, amelyek legalább 50 százalékkal csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását a kőolaj-alapú repülőgép-üzemanyaghoz képest.

Fél a madárinfluenzától? Itt van minden, amit a témában tudni érdemes

A vírus jellemzően nem fertőzi meg az emberi légutakat, mivel az emberek torkában, orrában vagy felső légutaiban nincsenek meg azok a receptorok, amelyek a jelenlegi madárinfluenza-törzsre érzékenyek.

Otthonfelújítási támogatás: van amire egy nap maradt, másra egy hónap

Az igénylőnek tulajdonosnak vagy haszonélvezőnek kell lennie az ingatlanban, amit hiteles tulajdoni lappal tud igazolni.
Hirdetés

Hírek

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön
Hirdetés

Gazdaság

Börtönben a Binance kriptovaluta volt főnöke

Az amerikai igazságügyi minisztérium az ügyet a kriptopénzeken belüli bűncselekmények elleni fellépés részeként indította, amelyek közül a legismertebb a Bitcoin.

Rohamra indultak a bankok az állam ellen a lakossági megtakarításokért

A leköthető összegnek felső határa nincs, vagyis tárt karokkal várják a legvagyonosabb ügyfélkört is.

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.