Bár kifejezetten jól indult a fogyasztók által eperként ismert szamóca szezonja, a hűvös, csapadékos időjárásban lelassult a gyümölcs érése. Az árak magasabbak az ilyenkor szokásosnál, változásra pedig egyelőre nemigen lehet számítani – írja a Világgazdaság.
Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke a lapnak elmondta, a szamócaszezon csupán hat-nyolc hetes, amit egy egyhetes időjárási szélsőség is alapvetően meg tud változtatni, márpedig most már hosszabb ideje tart a hűvös, esős idő. Ez vontatottá tette az érést, a nedves környezetben gombás betegségek is megtámadták a növényt, ami jelentős terméskiesést okozott. A szűkebb kínálat miatt pedig az árak nem tudnak esni.
Az időjárás ráadásul a gyümölcs zamatára is hat: a jó íz feltétele a kiegyenlített vízgazdálkodás, a meleg és napsütéses időjárás. Az utóbbiak most hiányoznak, és az előrejelzések szerint a következő egy hétben sem lehet gyökeres változásra számítani. (MTI)