A Magyarok Kenyere programhoz kapcsolódóan idén második alkalommal rendezte meg a gluténmentes kenyerek és péksütemények versenyét a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyar Cöliákia Egyesület és az AMUREX GM Hungary Kft. A kezdeményezés célja változatlan: felhívni a figyelmet a speciális étrendet követő, lisztérzékenységgel élők igényeire és elősegíteni a gluténmentes termékekkel kapcsolatos innovációt.
Az elmúlt évben hagyományteremtő jelleggel szervezte meg a gluténmentes kenyerek és
péksütemények versenyét – a Magyarok Kenyere programhoz kapcsolódva – a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyar Cöliákia Egyesület és az AMUREX GM Hungary Kft.
A kezdeményezés múlt évi sikerén felbuzdulva a szervezők idén egy új kategóriát is hirdettek, így a kenyerek és péksütemények mellett a töltött pékáruk kategóriában is nevezhettek a gluténmentes termékek gyártói.
Sajnos hazánkban is egyre többeket érint a cöliákia, illetve a lisztérzékenység, minden száz emberből egy speciális diétára kényszerül a betegség miatt. Esetükben a gondot a kalászos gabonákban − például a búzában − található glutén egyik fehérjecsoportja okozza. Koltai Tünde, a Magyar Cöliákia Egyesület elnöke a díjátadó kapcsán elmondta: jelenleg is számos félinformáció, tévhit él a köztudatban a gluténérzékenységgel kapcsolatban, holott a cöliákiások által követett diéta más krónikus betegséggel élők gyógyszerszedésével egyenértékű fontossággal bír.
Míg akár még egy évtizeddel ezelőtt is komoly problémát okozott a diétához szükséges alapanyagok, élelmiszerek beszerzése, ma már jobb helyzetben vannak e betegséggel élő fogyasztók. Szabolcs Péter, a kezdeményezés elindítója, az AMUREX GM Hungary Kft. ügyvezetője, élelmiszeripari ÁTK elnök a díjátadón elmondta: rögös út vezetett addig, hogy a gyártás és a termékfejlesztés felfelé ívelő pályára kerüljön.
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke jelezte: a Nak a múlt évben egy
kiadványban foglalta össze a gluténmentes termékek gyártásával, forgalmazásával kapcsolatos információkat. Annak érdekében, hogy az ágazat még eredményesebben tudjon működni, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarán belül még az idén megalakul a gluténmentes munkacsoport.
Dr. Cseh Tibor András, a MAGOSZ főtitkára köszöntőjében felhívta a figyelmet arra, hogy míg korábban a nagy német gyártók jelentek meg elsőként gluténmentes termékeikkel a magyar piacon, ma már számos hazai vállalkozás is felveszi velük a versenyt, sőt meg is nyerik azt.
Erről dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős helyettes államtitkára szerint a jövő évben várhatóan 300 milliárd forintos kerettel élelmiszeripari felhívást hirdet meg a tárca, a pályázatban az innovációnak is nagy szerepe lesz.
A 2023 Gluténmentes verseny díjazottjai
A 2023 Gluténmentes Friss Kenyér verseny díjazottjai:
1. helyezett: Greenpass Kft. Free Pékség – K1 kovászos kenyér
2. helyezett: Szafi Products Kft. – Kovászos vekni
3. helyezett: Magyar Gluténmentes Pékség Kft. – Teljes kiőrlésű kovászos kenyér
A 2023 Gluténmentes Töltött Péksütemény verseny díjazottjai:
1. helyezett: Becker és M Kft. – fahéjas babka
2. helyezett: Greenpass Kft. Free Pékség – leveles szilvás papucs
3. helyezett: Szafi Products Kft. – Besztercei szilvás levél
A 2023 Gluténmentes Töltetlen Péksüteménye verseny díjazottjai:
1. helyezett: Lavina Kft. – No-no magvas szendvicsalap
2. helyezett: Szafi Products Kft. – bécsi sajtos-tökmagvas szendvicsalap
3. helyezett: Magyar Gluténmentés Pékség Kft. – kelt tésztás kakaós csiga
MAGOSZ Innovációs Különdíj:
Greenpass Kft. Free Pékség – K1 kovászos kenyér.
A versenyt támogatta a Hunorganic Kft., az Iresk Stamag Kft., Csak a Mentes.hu, valamit a Közért+ Zrt.