Az eddigi tudományos ismeretek alapján az élelmiszerek és azok csomagolóanyagai nem játszanak szerepet a koronavírus terjedésében, de fontos betartani az általános higiéniai szabályokat – közölte az országos főállatorvos.
Bognár Lajos kifejtette, nemzetközi szervezetek tanulmányai alapján a vírus elsődlegesen cseppfertőzéssel, közvetlenül emberről emberre terjed; élelmiszer közvetítette fertőzés nem fordult elő.
Kiemelte, az otthoni ételkészítés során fontos betartani az általános higiéniai szabályokat,
az élelmiszerek hőkezelése ugyanis megöli a vírust, amely 60 Celsius fok felett elpusztul, így már pár perces forralás, illetve sütés is fertőzőképtelenné teszi.
Bognár Lajos arra kérte az élelmiszerrel foglalkozó vállalkozásokat és a fogyasztókat, hogy nézzék át és tartsák be a Nébih honlapján található vírusbiztonsági szabályokat a fertőzési források kialakulásának megelőzése érdekében.
A magyarországi élelmiszerelőállító üzemekre általában is különösen szigorú biztonsági szabályok vonatkoznak, a járvány alatt azonban különösen fontos ezek betartása, illetve betartatása – tette hozzá.