
A MICHELIN Guide bemutatta 2026-os törökországi válogatását, amelyben Kappadókia először szerepel, rögtön 18 étteremmel. A listában megjelent Izmir első két MICHELIN‑csillagos étterme is több új egycsillagos hely és négy Green Star minősítés mellett.
Az összeállítás immáron 115 éttermet mutat be Törökország különböző régióiból. A mostani válogatás egyik legfontosabb újdonsága, hogy a MICHELIN Guide 2026-tól országos listában értékeli Törökországot, a nagyvárosoktól a kisebb régiókig.
Kiemelt eredmények
- Kappadókia debütálása – a régió 18 étteremmel került fel a listára, ezzel az év egyik legnagyobb meglepetése lett.
- Izmir első kétcsillagos étterme – a Vino Locale a 2024-es válogatásban elnyert első csillaga után a mostani értékelésben kétcsillagos minősítést kapott.
- Három új egycsillagos étterem – köztük a kappadókiai Revithia, az isztambuli Araf és a muğlai Mezra Yalıkavak.
- 16 új Bib Gourmand – olyan helyek, ahol a minőségi konyha elérhető árral párosul.
- Négy Green Star díjazott – fenntartható működésükért a TURK FATİH TUTAK, az Orfoz, a Teruar Urla és a Babayan Evi kapták meg a minősítést.
- MICHELIN különdíjak 2026
– Young Chef Award (Az év fiatal séftehetsége díj): Duru Akgül (Yakamengen III, Muğla)
– Sommelier Award (Az év sommelier-je): Ersin Topkara (Neolokal, Isztambul)
– Service Award (A kiemelkedő vendégtér-szolgáltatás díja): Ezgi Serdaroğlu (Teruar Urla, Izmir)
Gwendal Poullennec, a MICHELIN Guide nemzetközi igazgatója szerint a válogatás jól mutatja, hogy Törökország gasztronómiai karaktere egyre határozottabban van jelen a nemzetközi színtéren.
A MICHELIN közlése alapján a listában szereplő éttermek sokszínűsége azt jelzi, hogy a török konyha egyszerre támaszkodik a hagyományokra és a modern technikákra. A 2026-os válogatás pedig megerősíti: Törökország egyre fontosabb helyet foglal el a világ éttermi kínálatában.






