Az éves haladagunk 6,7 kilogramm, aminek 30-35 százalékát év végén esszük meg, nincs haláremelés – közölte a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) szóvivője .
Lévai Ferenc azt mondta az M1 aktuális csatornán, hogy Magyarországon egy ember évente átlagosan 6,7 kilogramm halat eszik, pedig hetente legalább egyszer kellene halat fogyasztani.
Az idei ponty a kevés takarmányozás miatt nagyon jó minőségű lett, az afrikai harcsa pedig a második legjobb minőségű Európában – emelte ki Lévai Ferenc.
A magyar halfogyasztás emelkedik, ami annak is köszönhető, hogy nő a halak feldolgozottsági foka, és a húsfélék árának 13 százalékos emelkedésével szemben a hal ára két éve nem emelkedett Magyarországon – tette hozzá.
A szóvivő beszélt arról is, hogy az éves haltermelés 81 százalékát a ponty, 15-16 százalékát a harcsafélék teszik ki.