Kezdőlap Mozaik Papdi László: Szenvedély és kreativitás a konyhában
No menu items!

Papdi László: Szenvedély és kreativitás a konyhában

„A lényeg a szenvedély és a kreativitás. Számomra ezért volt zökkenőmentes az, amikor a versenytánc után váltottam, mert beleszerettem a konyhaművészetbe” – fejti ki Papdi László, a Danubius Hotels Food&Beverage vezetője. Aki azzal a küldetéssel érkezett a Danubius Hotelshez, hogy a szállodalánc többféle kategóriájú és profilú szállodáinak éttermi koncepcióját megújítsa. Emellett az a cél is vezérli, hogy az ország legkülönbözőbb pontján található szállodák éttermei olyan gasztronómiai kínálatot nyújtsanak, amivel önálló márkaként is sikeresek lehetnek a piacon.  

„Hát, ez egy nagyon érdekes történet!” – kezdi mosolyogva Papdi László. „Fiatalabb koromban versenytáncos voltam, sőt, már tanítottam is fiatalokat. Az egyik tanítványom édesapja, aki séfként dolgozott, olyan szenvedéllyel beszélt a hivatásáról, hogy felkeltette az érdeklődésemet a gasztronómia világa iránt.

„Mindig nyitott ember voltam, így elmentem megnézni, milyen egy igazi konyha. Az ottani légkör, a kreativitás és az ízek harmóniája teljesen lenyűgözött. Annyira megtetszett, hogy rögtön beiratkoztam a szakácsiskolába és mire észbe kaptam, már egy konyhán dolgoztam. A legjobban az fogott meg, hogy ez egy dinamikus, impulzív szakma, ami az én mentalitásomhoz nagyon passzol. És mivel számomra a tánc is egyfajta művészet volt, a gasztronómiát is művészetnek élem meg és a kettő között így találtam meg a párhuzamot.”

„A gasztronómiában a rendkívül naturális fine-bistro vonalat képviselem. Ebben nagy szerepe van a Svájcban eltöltött éveknek és az ott szerzett tapasztalatoknak. Ugyanakkor az olasz konyha is közel áll hozzám, talán ez a két irányvonal határozza meg leginkább a stílusomat” – magyarázza a szakember. Aki a hazai és a nyugati éttermi munkakultúra közötti legnagyobb különbségnek azt tartja, hogy nyugaton teljesen más a munkához, a csapatmunkához való hozzáállás, miközben a modern gasztronómiai technológiák mellett az alapanyagok széles spektruma és a nyitottság is a folyamatos fejlődésre sarkallja a konyhában dolgozókat.

Hozzátéve: „ha egy mondatban kellene összefoglalnom, miben más a nyugati szemlélet, azt mondanám: ott a vendéglátás még a legmagasabb színvonalon is képes egy kiegyensúlyozottabb életformát, valódi work-life balance-ot biztosítani a konyhában dolgozóknak. Jellemző, hogy amikor Michelin ajánlásra jelölték azt a svájci szállodai éttermet, ahol dolgoztam, ugyanabban az évben lefutottam a 42,4 kilométeres maratont. Mindkettő hatalmas erőfeszítést és rengeteg energiát igényelt, mégis képes voltam egyszerre a csúcsra járatni az éttermet, és közben felkészülni egy ilyen fizikai kihívásra is. Ez sokat elmond arról a világról, amelyben ott dolgoztam.”

Arra a kérdésre, hogy mi vonzotta a Danubius Hotelshez, a szakember kiemeli a cégcsoport munkáltatói értékeit és a márka változatosságát, amit minden területen áthat az innováció.„A Danubius Hotels Zrt.-nél már az első pillanattól éreztem, hogy ez egy számomra igazán izgalmas kihívás lesz. Már csak azért is, mert a Danubius márka különlegessége abban rejlik, hogy az ország különböző pontjain, a háromcsillagos hoteltől egészen az ötcsillagos kategóriáig, sokféle szállodát fog össze. Ez a sokszínűség szakmai szempontból azért vonzó, mert minden egyes helyszín más-más kihívásokat és lehetőségeket tartogat, miközben a teljes portfolió egységes sztenderdjeinek lefektetése is szép feladat.”

 

Papdi László emellett azt is izgalmas szakmai lehetőségnek tartja, hogy a Danubius Hotelsnél éppen egy átalakulási folyamat zajlik, amelynek keretében a több mint ötven éves vállalati kultúrát a mai kor kihívásainak megfelelően formálják át, megőrizve azokat az értékeket, amelyek hosszú évtizedek óta meghatározzák a márkát. „Ez a törekvés számomra rendkívül szimpatikus, és úgy érzem, nemcsak támogatni tudom ezt a folyamatot a tapasztalataimmal, de közben én magam is rengeteget tanulhatok belőle. Az, hogy korábban nem dolgoztam sokat Magyarországon azt is lehetővé teszi, hogy tiszta szemmel lássam a folyamatokat, miközben a nyugaton szerzett szemléletmódom segíthet abban, hogy hozzájáruljak egy modern, mégis tradíciókra építő gasztronómiai kultúra megteremtéséhez.

Szavai szerint, miközben a szállodavállalatnál kiemelt figyelmet kapnak a technológiai és infrastrukturális fejlesztések, az elsődleges cél most az, hogy a vendégek ellátását biztosító éttermi terület, vagyis Food & Beverage terén olyan minőségi szintet érjenek el, ami a reggelitől kezdve, a rendezvények kiszolgálásán át, egészen az à la carte étkeztetésig a nyugat-európai standardoknak megfelelően elégíti ki a szállodalánc által megcélzott igényes, jól fizető vendégkör elvárásait. Ezért kap kiemelt szerepet a standardizálás, vagyis az, hogy minden szállodában egységes elvek és minőségi szempontok szerint történjen a vendégek kiszolgálása. Ezzel párhuzamosan pedig – az alapanyag és a beszállítói minőséget is beleértve – minden területen a fenntartható szemléletre is fókuszáló folyamatos innováció és a fejlesztés a cél.

A szakember ehhez kapcsolódva kiemelten fontosnak tartja a munkatársak folyamatos képzését és a vendégelégedettség folyamatos monitorozását, valamint a visszajelzések kielemzését is. Mondván így lehet pontosan látni, hogy melyik területeken haladnak jó úton, és hol van szükség finomhangolásra.

A megújulás fontos része a környezeti fenntarthatóságra való törekvés is. Ezért nagy figyelmet fordítunk arra, hogy a szállodák ne veszítsék el, sőt a lehetőség szerint tovább erősítsék a helyi, minőségi termelőkkel, beszállítókkal kialakított kapcsolatokat. Ami a fenntarthatóság mellett azért is hasznos, mert minden éttermünk egyéni arculatának, kínálatának megteremtését is elősegíti” – elemez Papdi László. Kiemelve, hogy az új éttermi stratégia a szállodavendégek elégedettségének növelésénél is többről szólt: legalább ennyire fontos, hogy a Danubius Hotels éttermei önálló márkává válva a turisták mellett a helyi közönség körében is népszerű gasztronómiai találkozóhelyekké váljanak.

Érsek M. Zoltán

0Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Idén több mint 2,1 millióan rendelkeztek személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékáról

A NAV a kimutatásban szereplő regisztrált civil kedvezményezetteknek idén is hivatalból teljesíti a kiutalást szeptember 30-ig.

A bruttó átlagkereset 693 700 forint volt, 9,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit

. A bruttó átlagkereset 9,0, a nettó átlagkereset 9,4, a reálkereset pedig 4,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Rossz állapotú BKV-buszokon utazunk? Százból hatvan BKV-busz állapota kritikus

Latorcai Csaba arra kérte a fővárosiakat, hogy a [email protected] címre küldjenek fényképeket - rendszámmal együtt - , ha úgy ítélik meg, hogy nem alkalmas biztonságos utazásra az a busz, amellyel közlekednek.

A Shell Hungary új igazgatósági elnöke Marik Gyula

Marik Gyula Istenesné Solti Andreát váltja, aki több mint 32 év után távozik az energiavállalattól.
Hirdetés

Hírek

Idén több mint 2,1 millióan rendelkeztek személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékáról

A NAV a kimutatásban szereplő regisztrált civil kedvezményezetteknek idén is hivatalból teljesíti a kiutalást szeptember 30-ig.

A bruttó átlagkereset 693 700 forint volt, 9,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit

. A bruttó átlagkereset 9,0, a nettó átlagkereset 9,4, a reálkereset pedig 4,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Rossz állapotú BKV-buszokon utazunk? Százból hatvan BKV-busz állapota kritikus

Latorcai Csaba arra kérte a fővárosiakat, hogy a [email protected] címre küldjenek fényképeket - rendszámmal együtt - , ha úgy ítélik meg, hogy nem alkalmas biztonságos utazásra az a busz, amellyel közlekednek.

A Shell Hungary új igazgatósági elnöke Marik Gyula

Marik Gyula Istenesné Solti Andreát váltja, aki több mint 32 év után távozik az energiavállalattól.

Csoportos adóelkerülési kísérletet leplezett le a NAV

Csoportos adóelkerülési kísérletet leplezett le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), amikor Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei revizorai kiutalások felülvizsgálatakor felfigyeltek egy gyanúsan gyakran előforduló számlaszámra, amelyre több, egymástól független személy is kérte az általa visszaigényelt összegek átutalását.

A MÁV-csoport készül az M1-esen hétfőn életbe lépő jelentős korlátozásokra

A MÁV-csoport készül arra, hogy az M1-es autópálya bővítése miatt hétfőtől jelentősen korlátozzák a sztráda forgalmát, dugókra és hosszabb menetidőre lehet számítani.

Szünetelhetnek a Magyar Telekom szolgáltatásai a napokban több helyen

Hálózati korszerűsítés miatt a héten időszakosan több településen és fővárosi kerületben is szünetelhetnek a Magyar Telekom Nyrt. szolgáltatásai. A társaság a honlapján közölt felsorolásban jelezte: a munkák miatt az otthoni internet, tv- és telefonszolgáltatásban is lehet kiesés, akár több órán át is.

Európai Mobilitási Hét – Keddtől egy héten át díjmentes kerékpárszállítással is várják az utasokat

A MÁV-csoport idén is csatlakozik az Európai Mobilitási Hét programjához: keddtől egy héten át díjmentes kerékpárszállítással, kedvezményes autómentes napijeggyel, a hétvégén pedig színes fővárosi programokkal várják az utasokat.
Hirdetés

Gazdaság

A kockázatkezelés nem játék, de tanulhat a sakkból – öt párhuzam a tábla és a tőkepiacok között

A 2008-as pénzügyi válság óta a kockázatkezelés a banki működés egyik legfontosabb területévé vált. Ma már nemcsak arról szól, hogy egy intézmény megfeleljen a szabályozói elvárásoknak, hanem arról is, hogy előre felkészüljön szélsőséges forgatókönyvekre és biztosítsa a pénzügyi szektor hosszú távú stabilitását.

Devizapiac – Erősödött a forint reggel

Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Nézzük a jó oldalát – Van, amiben Mészáros Lőrinc rávert Elon Muskra

Elon Musk vagyona ma már kontinensek leggazdagabbjainak elitjét utasítja maga mögé – mutat rá Karagich István, a Blochamps Capital ügyvezető igazgatója. Musk 342 milliárd dollárja több, mint Afrika és Óceánia 10 országának leggazdagabb vállalkozójának együttes vagyona. Ám egy dologban meg kell hajolnia Mészáros Lőrinc előtt: a magyar top-milliárdos vagyona 10 év alatt 150-szeresére ugrott, miközben Musk, csak 38-szorosára növelte pénzét. Igaz, Mészáros vagyona európai viszonylatban még így is a középmezőnyben marad.

Az Otthon Start indulása miatt is új MNB szabályok az ingatlan- és jelzáloghitelpiacon

A Magyar Nemzeti Bank a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan átfogóan áttekintette a hazai ingatlan- és jelzáloghitelezést érintő makroprudenciális eszközeit (vagyis azokat a szabályokat, amelyek...