A közelgő szilveszterre tekintettel húszféle virslit vizsgált meg az ITM akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma, három termék gyártóját megbírságolták.
Az év végén sem pihent a fogyasztóvédelem, szilveszter előtt az ITM akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma húszféle virslit vizsgált meg abból a szempontból, hogy a gyártók betartják-e a Magyar Élelmiszerkönyv előírásait, és hogy a termék elnevezése nem tartalmaz-e megtévesztő tájékoztatást. Az ellenőrzés a virslik fehérje-, zsír-, nedvesség- és sótartalmára terjedt ki.
A vizsgált húsz virsliből három – a Pikok füstölt sertésvirslije, a Hercsi bécsi virslije és a Landhof frankfurti virslije – megbukott a laboratóriumi ellenőrzés során. Az egyik termék zsírtartalma meghaladta az előírt határértéket, egy másiké a címkén feltüntetett értéknél volt jelentősen magasabb. A harmadik esetben pedig a termék fehérjetartalma nem érte el az Élelmiszerkönyvben előírt minimumot.
A fogyasztóvédelmi hatóság a vásárlók megtévesztése miatt bírságot szabott ki, a gyártókat az Élelmiszerkönyv előírásainak betartására kötelezte – írta az ITM.
Az ellenőrzött virslik adatai ITT érhetők el.