Karácsony közeledtével a diós bejgli került a tesztelő Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület célkeresztjébe. A tízféle hagyományos ünnepi sütemény ízlelgetése azt mutatja, a vásárolt diós bejglik nem mindegyike váltja be a hozzá fűzött reményeket.
A bejgli a Magyar Élelmiszerkönyvben
A bejgli búzalisztből, élesztő, étkezési só, étkezési zsiradék, cukor, tej vagy tejpor, liszt kg-ként 1 db tojásnak megfelelő tojáskészítmény, víz és szükség szerint dúsító- és adalékanyag felhasználásával, jellegzetes omlós-élesztős tésztakészítési technológiával, lappá nyújtás utáni egyenletesen elkent töltelékterítéssel, feltekerő, hengergető alakítással, száraz légtérben történő kelesztéssel, közben tojásozással, majd száraz légterű kemencében történő sütéssel előállított termék.
Előállítási folyamat
A bejglik gyártása előtt a felhasználandó anyagokat előkészítik (szitálják, mérik, hőmérsékletét beállítják). A tészta készítésekor előbb a lisztet a zsiradékkal elegyítik, majd a többi tésztaképző nyersanyag hozzáadása után gyúrják. A tésztát érlelik és utána végzik a nyújtást, darabolást, töltelékadagolást, formázást. A feldolgozott nyers terméket sütőlemezre helyezik, kelesztik, felületkezelés (tojásozás) után kemencében sütik. A kisült terméket hűtik, esetleg csomagolják.
Minőségi követelmények
Alak: a termékre jellemző hosszúkás, rúd alakú, arányosan domború, a termék egész hosszában egyenletes vastagságú; ne legyen torz.
Felület: a terméktípusra jellemző vörösesbarna, márványosan fényes, sima, összefüggő felületű (apró repedések előfordulhatnak az összes felület 10%-án); nem lehet kormos, szennyezett, égett, ázott, átnedvesedett, vagy sérült.
Bélzet: kissé tömött, rugalmatlan, omlós szerkezetű, jól felismerhető a csigavonalban elhelyezett töltelék.
Íz és illat: a felhasznált anyagok jellegének megfelelő, jellemző aromájú; ne legyen idegen ízű vagy szagú.
A vakteszt előkészületei
Az országos láncban kapható diós bejglit és diós tekercset szereztünk be. Mindegyiknek legalább 15 nap volt hátra még a szavatossági idejéből.
A bejglik közepéből 1 cm vastag szelet vágtunk ki, mivel itt van a legnagyobb arányban a töltelék.
A tesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végezték.
A pontozás menete
A diós bejgliket a Magyar Élelmiszerkönyv leírása és a saját tapasztalataink alapján pontoztuk. Megállapodtunk az értékelés szempontjaiban, abban, hogy milyen elvárások alapján és súlyponttokkal értékeljük a diós bejglik tulajdonságait.
Illat: ne legyen idegen szagú, érezhető legyen a dió illata, és a tésztáé is, de a diónak és a fűszereknek kell lennie dominánsabbnak
Állag: márványosan fényes, sima, összefüggő felületű külső, ami a tojásos kenés és a megfelelő hőmérsékletű sütés eredménye. Kissé tömött, rugalmatlan, omlós szerkezetű, jól felismerhető a csigavonalban elhelyezett töltelék. A töltelék legyen nedves, puha, ne legyenek benne szemcsék. A tészta ne szívja fel a töltelék nedvességét, legyen szépen kisülve, apró lyukacsos szerkezetű és puha. A túlsütés eredményeképp keletkező megégés jegyeket lepontoztuk.
Íz: ne legyen idegen ízű, a tészta és a dió ízjegyek mellett a fűszerek és a só jelenhetnek meg. A töltelék íze kell, hogy erősebb legyen. Amennyiben túlságosan érezhető a tészta íze, akkor az kevés vagy gyengén sózott-fűszerezett töltelékre, vagy akár gyenge minőségű dióra is utalhat.
A DIÓS BEJGLI TESZT EREDMÉNYE
10. VITA diós tekercs, egységára: 1663 Ft/kg. Pontszám: 5,8/10 pont
A teteje nem márványozott, vaníliás, konzum szaloncukor illat. A tészta jól megkelt. Az íze vaníliás, aromás, kevés diós ízzel.
9. Ceres Diós omlós tekercs, egységára: 1748 Ft/kg. Pontszám: 6,8/10 pont
Alig érezhető illat, a vanília és szegfűszeg aromái felismerhetőek. A tészta jól megkelt, morzsalékos. A diós töltelék enyhe fűszerezésű, alig diós ízű.
Auchan bejgli, egységára: 2598 Ft/kg. Pontszám: 6,9/10 pont
Az illata házi bejgliére emlékeztet. A tészta kissé száraz, a teteje töredezett, közepén keletlen. A töltelék fűszeres, mazsolás és kandírozott narancshéjas. A dió íze kevésbé érezhető.
7. LIDL frissen sütve, egységára: 1692 Ft/kg. Pontszám: 7,1/10 pont
Diós, gyengén fűszeres illatú. A töltelékben jól érezhető a darált dió íze, fűszerezése kevésbé intenzív. A tészta összeesett, puha, a közepén jobban meg kellett volna kelnie.
6. F&R tekercs, egységára: 1623 Ft/kg. Pontszám: 7,4/10 pont
Kellemes, házias bejgli illatú. A tészta jól megkelt, a töltelék az elvárt mértéknél valamelyest puhább, finom, diós, fűszeres, vaníliás.
5. Ceres bejgli, egységára: 2498 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont
Enyhe, de természetesen diós illatú. Az íze a nagyobb darálású dió miatt is jellemzőbben diós, háziasabb érzetet erősítő. Ront az összhatáson, hogy a tésztája középen kissé nedves, keletlen.
5. LIDL Deluxe, egységára: 1598 Ft/kg. Pontszám: 7,7/10 pont
Kellemes diós illat. A tészta-dió arány jó, hiányzik egy tekerés a tésztában, a diós töltelék tömbös, nem sávos, így a tészta középén összetapad. Az íze házias, egyszerű fűszerezésű, finom dióízzel.
3. Félegyházi – Régimódi egységára: 1998 Ft/kg. Pontszám: 7,7/10 pont
Kellemes diós illat. A tészta-dió arány jó, hiányzik egy tekerés a tésztában, a diós töltelék tömbös, nem sávos. Az íze házias, finom dió ízzel. A közepén kissé összeállt a tészta, nem kelt meg eléggé, ez gyártási folyamat eredménye lehet. Az alapanyag érezhetően jó minőségű.
1. ALDI bejgli, egységára: 1623 Ft/kg. Pontszám: 8,1/10 pont
Nagyon finom diós, fűszeres illat. A tészta szépen márványozott, a tészta jól megkelt, a bejgli közepén sem ázott. A diós töltelék a dió természetes ízének és a jól eltalált fűszerezés eredménye.
1. F&R bejgli, egységára: 1998 Ft/kg. Pontszám: 8,1/10 pont
Házias fűszerezés illatát éreztük és természetesen a darált dióét. A tészta megkelt és szép szerkezetű a bejgli közepén is, nem tömörödött. A töltelék nagyon finom: jól érezhető a dió és a fűszerezése is tökéletes
ÖSSZEGZÉS
A tesztgyőztes F&R és az ALDI bejglije a kóstolók szerint és a csomagoláson feltüntetett információk alapján is azonos gyártó, azonos terméke lehet.