Kezdőlap Francia kapcsolat Tudta? A francia gasztronómia az UNESCO örökség része

Tudta? A francia gasztronómia az UNESCO örökség része

Miközben Franciaország világszerte ismert a konyhájáról és életstílusáról, a francia gasztronómia és az étkezéshez kapcsolódó rituáléi 2010 óta az UNESCO kulturális örökségének részei.

 

A francia gasztronómia világszerte híres minőségéről és változatosságáról. Ez a kulináris örökség folyamatosan fejlődik, hála azoknak a szakembereknek, akik állandóan újragondolják a klasszikus ételeket, hogy mindig valami friss és izgalmas élményt nyújtsanak a közönségnek.

A francia gasztronómia megízlelése egyben a „l’art-de-vivre à la française,” azaz a francia életművészet felfedezését is jelenti. Ez magában foglalja a helyi termelők és elkötelezett séfek munkáját, akik szenvedélyüket ételeikben is megjelenítik – magyarázza a francia gasztronómia titkairól a Gastronomos. Legyen szó Normandiáról vagy Provence-ról, Bretagne-ról vagy Elzászról, Burgundiáról, Délnyugatról vagy akár Korzikáról, a francia régiók sokszínűsége és gazdagsága a gasztronómiájukon keresztül válik igazán megismerhetővé.

Az első gasztronómiai világörökség

2010-ben első alkalommal került fel a gasztronómiához kapcsolódó örökség az emberiség szellemi örökségének listájára: a francia gasztronómia. A felvételnél számos szempontot vettek figyelembe, többek között a minőségi, lehetőleg helyi alapanyagok használatát, melyek ízei harmonikusan illeszkednek egymáshoz; a régiók és a terroir (a termőhelyre jellemző talajtípus) sokszínűségét tükröző ételek gondos kiválasztását; az ételek és borok összehangolását; a konyhaművészet minőségét, valamint az asztal esztétikáját.

A franciák minden örömteli alkalommal minőségi ételek köré gyűlnek, legyen szó baráti „aperóról” (kellemes nassolásról) üzleti ebédről vagy ünnepi bankettről. Az ilyen étkezések a társasági élet, az asztal melletti humanizmus és a jólét ünnepei.

A lakoma menete

Egy hagyományos francia étkezés igazi szertartás, amely az előétellel kezdődik, majd legalább négy fogás következik: előétel, főétel hallal és/vagy hússal, sajt, végül desszert. Az étkezés tervezése a menü összeállításától a kóstolásig hosszú és gondos folyamat. Az előkészületek gyakran a piacra vagy vásárra tett kirándulással indulnak, hogy a legjobb alapanyagokat válasszák ki. A menü összeállítását az évszak, az ünnepi alkalom és az ízek harmóniája határozza meg. Közben a résztvevők gyakran osztanak meg egymással ismereteket, tanácsokat és szakmai fortélyokat.

Az alapanyagok beszerzése után a konyhában, a családdal közösen készülnek el az ételek. Ilyenkor a szülők, legyen szó egy sütemény elkészítéséről vagy az asztal megterítéséről, átadják tudásukat és gyakorlati tapasztalataikat a gyerekeknek. Az asztal gondos előkészítése, az evőeszközök precíz elrendezése, a szalvéták művészi összehajtogatása, valamint a poharak megfelelő használatának ismerete olyan értékes hagyományok, amelyeket a franciák nagy becsben tartanak és fontosnak tartanak továbbadni.

Majd amikor elérkezik a kóstolás pillanata, egy sor aprólékos gesztus következik, melyben minden érzékszerv szerepet kap. A szaglás élvezheti az ételekből áradó illatokat, a látvány pedig az asztal díszítése és a gondosan tálalt fogások révén érvényesül. Majd az ízlelés kerül előtérbe, a tapintás is fontos szerepet játszik az ételek textúrája által, míg a hallás érzékelheti az evőeszközök csilingelését és az asztal körüli beszélgetéseket.

Fotók: Freepiks

0Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Nagy az érdeklődés a lakáscélú megtakarítások iránt

egyre többen választják megtakarításra a lakástakarékot

BÉT – Csökkenő forgalomban ismét új csúcson zárt a BUX a héten

Ismét a Magyar Telekom volt a legjobban teljesítő részvény a BÉT-en, jegyzése 5,5 százalékkal került feljebb az előző heti 4,6 százalékos emelkedést követően

Erzsébet Alapítvány: kiemelten fontos a táborozó gyermekek biztonsága

Nyáron hetente 4500 gyermek vesz részt egyszerre az összes...

MÁV: nem működik az online jegyvásárlás

Szombat délelőttől rendszerhiba miatt nem működik a jegyértékesítés az online csatornákon, a MÁV appban és a jegy.mav.hu felületen sem,
Hirdetés

Hírek

BÉT – Csökkenő forgalomban ismét új csúcson zárt a BUX a héten

Ismét a Magyar Telekom volt a legjobban teljesítő részvény a BÉT-en, jegyzése 5,5 százalékkal került feljebb az előző heti 4,6 százalékos emelkedést követően

Erzsébet Alapítvány: kiemelten fontos a táborozó gyermekek biztonsága

Nyáron hetente 4500 gyermek vesz részt egyszerre az összes...

MÁV: nem működik az online jegyvásárlás

Szombat délelőttől rendszerhiba miatt nem működik a jegyértékesítés az online csatornákon, a MÁV appban és a jegy.mav.hu felületen sem,

Negyedszer az első az Apple – a világ legértékesebb márkája

Idén már negyedszer egymás után áll az Apple a világ legértékesebb márkáinak az élén

Az Otthon Start Program részleteiről egyeztetett Panyi Miklós a Bankszövetség képviselőivel

A Bankszövetség képviselőivel folytatott pénteki egyeztetésen sikerült tisztázni a még nyitott kérdéseket az Otthon Start Program részleteiről.

NGM: tovább szárnyal a Demján Sándor 1+1 Program

A 130 milliárd forintra emelt keretösszegű Demján Sándor 1+1 Program keretében a tárca eddig 1325 magyarországi vállalkozás támogatásáról hozott döntést,

Az építőanyag-piacon visszafogott volt a kereslet az első fél évben

Visszafogott volt a kereslet az építőanyag-piacon az első fél évben, de a jövőt tekintve optimisták az építőanyag-kereskedők

Még tart a nyár – számtalan program vár a fürdőkben

Tombol a nyár, hőségriadó is vár ránk a következő...
Hirdetés

Gazdaság

Bővül a Magyar Államkincstár online állampapír-értékesítése

Új, azonnali és biztonságos fizetési lehetőséggel bővül a Magyar Államkincstár online értékesítési rendszere: a WebKincstárban és a MobilKincstárban mostantól QVIK fizetéssel is vásárolhatnak állampapírt az ügyfelek.

Kamatdöntés – Egyhangúlag szavazott az alapkamatról az MNB Monetáris Tanácsa júliusban

A július 22.-i döntés alapján a jegybanki alapkamat 6,50 százalék maradt.

A nyári uborkaszezon a legjobb időszak a dubaji ingatlanvásárlásra a magyar szakértő szerint

Töretlenül növekszik a magyarok érdeklődése a dubaji ingatlanok iránt, egyes cégek évről évre hússzoros növekedést is tapasztalnak a keresletben.

Vegyesen változott csütörtök estére a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.