Kezdőlap Francia kapcsolat Tudta? A francia gasztronómia az UNESCO örökség része

Tudta? A francia gasztronómia az UNESCO örökség része

Miközben Franciaország világszerte ismert a konyhájáról és életstílusáról, a francia gasztronómia és az étkezéshez kapcsolódó rituáléi 2010 óta az UNESCO kulturális örökségének részei.

 

A francia gasztronómia világszerte híres minőségéről és változatosságáról. Ez a kulináris örökség folyamatosan fejlődik, hála azoknak a szakembereknek, akik állandóan újragondolják a klasszikus ételeket, hogy mindig valami friss és izgalmas élményt nyújtsanak a közönségnek.

A francia gasztronómia megízlelése egyben a „l’art-de-vivre à la française,” azaz a francia életművészet felfedezését is jelenti. Ez magában foglalja a helyi termelők és elkötelezett séfek munkáját, akik szenvedélyüket ételeikben is megjelenítik – magyarázza a francia gasztronómia titkairól a Gastronomos. Legyen szó Normandiáról vagy Provence-ról, Bretagne-ról vagy Elzászról, Burgundiáról, Délnyugatról vagy akár Korzikáról, a francia régiók sokszínűsége és gazdagsága a gasztronómiájukon keresztül válik igazán megismerhetővé.

Az első gasztronómiai világörökség

2010-ben első alkalommal került fel a gasztronómiához kapcsolódó örökség az emberiség szellemi örökségének listájára: a francia gasztronómia. A felvételnél számos szempontot vettek figyelembe, többek között a minőségi, lehetőleg helyi alapanyagok használatát, melyek ízei harmonikusan illeszkednek egymáshoz; a régiók és a terroir (a termőhelyre jellemző talajtípus) sokszínűségét tükröző ételek gondos kiválasztását; az ételek és borok összehangolását; a konyhaművészet minőségét, valamint az asztal esztétikáját.

A franciák minden örömteli alkalommal minőségi ételek köré gyűlnek, legyen szó baráti „aperóról” (kellemes nassolásról) üzleti ebédről vagy ünnepi bankettről. Az ilyen étkezések a társasági élet, az asztal melletti humanizmus és a jólét ünnepei.

A lakoma menete

Egy hagyományos francia étkezés igazi szertartás, amely az előétellel kezdődik, majd legalább négy fogás következik: előétel, főétel hallal és/vagy hússal, sajt, végül desszert. Az étkezés tervezése a menü összeállításától a kóstolásig hosszú és gondos folyamat. Az előkészületek gyakran a piacra vagy vásárra tett kirándulással indulnak, hogy a legjobb alapanyagokat válasszák ki. A menü összeállítását az évszak, az ünnepi alkalom és az ízek harmóniája határozza meg. Közben a résztvevők gyakran osztanak meg egymással ismereteket, tanácsokat és szakmai fortélyokat.

Az alapanyagok beszerzése után a konyhában, a családdal közösen készülnek el az ételek. Ilyenkor a szülők, legyen szó egy sütemény elkészítéséről vagy az asztal megterítéséről, átadják tudásukat és gyakorlati tapasztalataikat a gyerekeknek. Az asztal gondos előkészítése, az evőeszközök precíz elrendezése, a szalvéták művészi összehajtogatása, valamint a poharak megfelelő használatának ismerete olyan értékes hagyományok, amelyeket a franciák nagy becsben tartanak és fontosnak tartanak továbbadni.

Majd amikor elérkezik a kóstolás pillanata, egy sor aprólékos gesztus következik, melyben minden érzékszerv szerepet kap. A szaglás élvezheti az ételekből áradó illatokat, a látvány pedig az asztal díszítése és a gondosan tálalt fogások révén érvényesül. Majd az ízlelés kerül előtérbe, a tapintás is fontos szerepet játszik az ételek textúrája által, míg a hallás érzékelheti az evőeszközök csilingelését és az asztal körüli beszélgetéseket.

Fotók: Freepiks

0Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Drasztikus átalakítás jöhet a magyar családi cégeknél

Cégstruktúra mint versenyelőny: Hogyan segíti a tudatos vállalati struktúra a növekedést és a kockázatkezelést?

Tökéletes Halloween Pécsen – egész napos boszorkányos kaland a Zsolnay Negyedben!

A pécsi Zsolnay Negyed idén is hátborzongató, ugyanakkor varázslatos kalandokkal várja a látogatókat október 31-én, Halloween napján.

Magyarországon 13 szálláshely kapott Michelin Kulcs elismerést

Magyarországon 13 szálláshely kapott Michelin Key (Kulcs) elismerést, amely a hotelek kiválóságának mérésére szolgál - közölte a Michelin csoport.

Felkészült a fűtési szezonra az MVM

Az MVM a téli hónapokban is szavatolja a lakosság számára a biztonságos energiaellátást; a földgáztárolókban elegendő készlet áll rendelkezésre, és a társaság a tavaszi-nyári időszakban folyamatos hálózatfejlesztésekkel készült a szezonra.
Hirdetés

Hírek

Drasztikus átalakítás jöhet a magyar családi cégeknél

Cégstruktúra mint versenyelőny: Hogyan segíti a tudatos vállalati struktúra a növekedést és a kockázatkezelést?

Tökéletes Halloween Pécsen – egész napos boszorkányos kaland a Zsolnay Negyedben!

A pécsi Zsolnay Negyed idén is hátborzongató, ugyanakkor varázslatos kalandokkal várja a látogatókat október 31-én, Halloween napján.

Magyarországon 13 szálláshely kapott Michelin Kulcs elismerést

Magyarországon 13 szálláshely kapott Michelin Key (Kulcs) elismerést, amely a hotelek kiválóságának mérésére szolgál - közölte a Michelin csoport.

Felkészült a fűtési szezonra az MVM

Az MVM a téli hónapokban is szavatolja a lakosság számára a biztonságos energiaellátást; a földgáztárolókban elegendő készlet áll rendelkezésre, és a társaság a tavaszi-nyári időszakban folyamatos hálózatfejlesztésekkel készült a szezonra.

Vegyesen nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön. Londonban a FTSE index 0,37 százalékkal gyengült, míg a frankfurti DAX index 0,10 százalékkal, a CAC-40 index pedig 0,09 százalékkal erősödött a kereskedés kezdetén.

Megkezdte munkáját az Erdészeti Klímaadaptációs Fórum

A fórum alakuló ülésén létrejött 8 munkacsoportban közel száz szakértő vett részt, köztük gyakorlati erdőgazdálkodók, kutatók, oktatók, természetvédelmi és vízügyi szakemberek, igazgatási szereplők és az érdekképviseletek.

Kamatdöntés – Egyhangúlag szavazott az alapkamatról a monetáris tanács szeptemberben

Egyhangúlag szavazta meg az alapkamat szinten tartását a Magyar...

Bécs a legbarátságosabb város Európában

A bécsi "Grant", avagy bécsi zsémbesség, vagy bécsi morgolódás mostanra a város sajátos bájának részévé vált, és úgy tűnik, ez a látogatóknak is tetszik.
Hirdetés

Gazdaság

Oda az MBH kapcsolat, de marad a régi gondoskodás

Megújul a Gondoskodás Egészség- és Nyugdíjpénztár – megszűnik az MBH-val való együttműködés A mai nap első híre az volt, hogy az MBH Bank felülvizsgálta és...

Csodánkra jár a világ: a vagyonosodás tempójában világcsúcs ütemet diktálunk, a Blochamps prognózisa már 2019-ben előre látta

A Blochamps Capital szakembere arra figyelmeztet, hogy a hazai vagyonosodás üteme nemzetközi összevetésben is kiemelkedő

Fiatalok tízezrei adósodtak el 2025 első felében – több százan máris bajba kerültek

A munkáshitelek rövid időn belül megugró aránya a késedelmes állományon belül azt sejteti, hogy a konstrukció sérülékeny ügyfélkört vonz, így a gyors felfutás mellett gyorsan a törlesztési nehézségek válhatnak a legfőbb problémává.

A kockázatkezelés nem játék, de tanulhat a sakkból – öt párhuzam a tábla és a tőkepiacok között

A 2008-as pénzügyi válság óta a kockázatkezelés a banki működés egyik legfontosabb területévé vált. Ma már nemcsak arról szól, hogy egy intézmény megfeleljen a szabályozói elvárásoknak, hanem arról is, hogy előre felkészüljön szélsőséges forgatókönyvekre és biztosítsa a pénzügyi szektor hosszú távú stabilitását.