Kezdőlap Francia kapcsolat Tudta? A francia gasztronómia az UNESCO örökség része

Tudta? A francia gasztronómia az UNESCO örökség része

Miközben Franciaország világszerte ismert a konyhájáról és életstílusáról, a francia gasztronómia és az étkezéshez kapcsolódó rituáléi 2010 óta az UNESCO kulturális örökségének részei.

 

A francia gasztronómia világszerte híres minőségéről és változatosságáról. Ez a kulináris örökség folyamatosan fejlődik, hála azoknak a szakembereknek, akik állandóan újragondolják a klasszikus ételeket, hogy mindig valami friss és izgalmas élményt nyújtsanak a közönségnek.

A francia gasztronómia megízlelése egyben a „l’art-de-vivre à la française,” azaz a francia életművészet felfedezését is jelenti. Ez magában foglalja a helyi termelők és elkötelezett séfek munkáját, akik szenvedélyüket ételeikben is megjelenítik – magyarázza a francia gasztronómia titkairól a Gastronomos. Legyen szó Normandiáról vagy Provence-ról, Bretagne-ról vagy Elzászról, Burgundiáról, Délnyugatról vagy akár Korzikáról, a francia régiók sokszínűsége és gazdagsága a gasztronómiájukon keresztül válik igazán megismerhetővé.

Az első gasztronómiai világörökség

2010-ben első alkalommal került fel a gasztronómiához kapcsolódó örökség az emberiség szellemi örökségének listájára: a francia gasztronómia. A felvételnél számos szempontot vettek figyelembe, többek között a minőségi, lehetőleg helyi alapanyagok használatát, melyek ízei harmonikusan illeszkednek egymáshoz; a régiók és a terroir (a termőhelyre jellemző talajtípus) sokszínűségét tükröző ételek gondos kiválasztását; az ételek és borok összehangolását; a konyhaművészet minőségét, valamint az asztal esztétikáját.

A franciák minden örömteli alkalommal minőségi ételek köré gyűlnek, legyen szó baráti „aperóról” (kellemes nassolásról) üzleti ebédről vagy ünnepi bankettről. Az ilyen étkezések a társasági élet, az asztal melletti humanizmus és a jólét ünnepei.

A lakoma menete

Egy hagyományos francia étkezés igazi szertartás, amely az előétellel kezdődik, majd legalább négy fogás következik: előétel, főétel hallal és/vagy hússal, sajt, végül desszert. Az étkezés tervezése a menü összeállításától a kóstolásig hosszú és gondos folyamat. Az előkészületek gyakran a piacra vagy vásárra tett kirándulással indulnak, hogy a legjobb alapanyagokat válasszák ki. A menü összeállítását az évszak, az ünnepi alkalom és az ízek harmóniája határozza meg. Közben a résztvevők gyakran osztanak meg egymással ismereteket, tanácsokat és szakmai fortélyokat.

Az alapanyagok beszerzése után a konyhában, a családdal közösen készülnek el az ételek. Ilyenkor a szülők, legyen szó egy sütemény elkészítéséről vagy az asztal megterítéséről, átadják tudásukat és gyakorlati tapasztalataikat a gyerekeknek. Az asztal gondos előkészítése, az evőeszközök precíz elrendezése, a szalvéták művészi összehajtogatása, valamint a poharak megfelelő használatának ismerete olyan értékes hagyományok, amelyeket a franciák nagy becsben tartanak és fontosnak tartanak továbbadni.

Majd amikor elérkezik a kóstolás pillanata, egy sor aprólékos gesztus következik, melyben minden érzékszerv szerepet kap. A szaglás élvezheti az ételekből áradó illatokat, a látvány pedig az asztal díszítése és a gondosan tálalt fogások révén érvényesül. Majd az ízlelés kerül előtérbe, a tapintás is fontos szerepet játszik az ételek textúrája által, míg a hallás érzékelheti az evőeszközök csilingelését és az asztal körüli beszélgetéseket.

Fotók: Freepiks

Hirdetés

Zöld Stratégia 2026: a fenntartható értékteremtés példái. Nemzetközi konferencia december 9.
Egyre több vállalkozás ismeri fel, hogy a zöld átállás nem elsősorban kötelezettség, hanem kézzelfogható előny: alacsonyabb energia- és működési költségek, stabilabb finanszírozás, erősebb márka és kiszámíthatóbb beszállítói pozíció.
A versenyképesség ma már részben azon múlik, ki mennyire ügyesen építi fel saját fenntarthatósági rendszerét.

További információért kattintson ide.

0Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Lezárult a Nébih országos téli élelmiszerlánc-ellenőrzésének első szakasza

A késztermékek jelölése a legtöbb esetben megfelelő volt, egyebek mellett az adalékanyagokra és az allergénekre vonatkozó jelölések is.

Kappadókia először szerepel a MICHELIN Guide-ban – egy izmiri étterem két csillagot kapott

A MICHELIN Guide bemutatta 2026-os törökországi válogatását, amelyben Kappadókia először szerepel, rögtön 18 étteremmel.

Wizz Air: debreceni járatok újraindítása

Május 2-ától indulnak el újra a járatok Eindhovenbe, a holland város repülőterére heti két alkalommal, kedden és szombaton lehet eljutni a társaság repülőgépével.

Magyar LED-innováció forradalmasíthatja a növénytermesztést

Évszaktól független termelés: már elérhető a hazai technológia az agráriumban
Hirdetés

Hírek

Lezárult a Nébih országos téli élelmiszerlánc-ellenőrzésének első szakasza

A késztermékek jelölése a legtöbb esetben megfelelő volt, egyebek mellett az adalékanyagokra és az allergénekre vonatkozó jelölések is.

Kappadókia először szerepel a MICHELIN Guide-ban – egy izmiri étterem két csillagot kapott

A MICHELIN Guide bemutatta 2026-os törökországi válogatását, amelyben Kappadókia először szerepel, rögtön 18 étteremmel.

Wizz Air: debreceni járatok újraindítása

Május 2-ától indulnak el újra a járatok Eindhovenbe, a holland város repülőterére heti két alkalommal, kedden és szombaton lehet eljutni a társaság repülőgépével.

Nagy István: a mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke és jövedelmezősége is bővült

Felidézte, az állatbetegségek közül a ragadós száj- és körömfájás 50 év után jelent meg Magyarországon. További nehézséget okozott az afrikai sertéspestis, a kéknyelv, a kiskérődzők pestise vagy a madárinfluenza vírusa is - tette hozzá.

A hazai fenyőfa a menő

A vásárlók háromnegyede idén is hazai termelők termékeit díszítheti fel otthonában -

Az Essity elnyerte az EcoVadis Platinum 2025 minősítést

Az Essity megkapta az EcoVadis Platinum 2025 minősítést, így ismét a világ vállalatainak legfelső 1%-ában szerepel a CSR-teljesítmény alapján.

Határon átnyúló projekt erősíti a Fertő gyep és nádas kezelését

A most induló GRACE INTERREG projekt és a GRASSLAND-HU LIFE projekt stratégiaalkotása kölcsönösen támogatja majd egymást.

NGM: a Fitch Ratings továbbra is befektetésre ajánlja Magyarországot

A globális kihívások ellenére a nyugati és a keleti befektetők egyaránt megbízható partnerként és találkozási pontként tekintenek hazánkra.
Hirdetés

Gazdaság

NGM: Magyarország pénzügyei rendezettek, a költségvetés stabil

Októberben (egy hónap alatt) a központi alrendszer 339,0 milliárd forint hiánnyal zárt, szemben az előző évi azonos havi 427,0 milliárd forintos hiánnyal.

10 újdonság, amit a magyar revolutosok megkaphatnak a közeljövőben

Érkeznek a hírek a sajtóban arról, hogy a Revolut megnyitotta a magyarországi fióktelepét. De azt már kevesen tudják, hogy az jogilag már évek óta...

Nem a párna a pénz legjobb helye az inflációban

Akciós bankbetétekkel rövid távon is kivédhető a pénzromlás

Óvatosan fektetnek be a magyarok, a pénzügyi műveltség és a digitális bizalom erősítésre szorul

Az XTB egy nemzetközi befektetési applikáció, amelynek világszerte több mint 2 millió felhasználója van. A befektetési szolgáltató XTB csoport több mint 1300 munkavállalót foglalkoztat.