Kezdőlap Francia kapcsolat Tudta? A francia gasztronómia az UNESCO örökség része

Tudta? A francia gasztronómia az UNESCO örökség része

Miközben Franciaország világszerte ismert a konyhájáról és életstílusáról, a francia gasztronómia és az étkezéshez kapcsolódó rituáléi 2010 óta az UNESCO kulturális örökségének részei.

 

A francia gasztronómia világszerte híres minőségéről és változatosságáról. Ez a kulináris örökség folyamatosan fejlődik, hála azoknak a szakembereknek, akik állandóan újragondolják a klasszikus ételeket, hogy mindig valami friss és izgalmas élményt nyújtsanak a közönségnek.

A francia gasztronómia megízlelése egyben a „l’art-de-vivre à la française,” azaz a francia életművészet felfedezését is jelenti. Ez magában foglalja a helyi termelők és elkötelezett séfek munkáját, akik szenvedélyüket ételeikben is megjelenítik – magyarázza a francia gasztronómia titkairól a Gastronomos. Legyen szó Normandiáról vagy Provence-ról, Bretagne-ról vagy Elzászról, Burgundiáról, Délnyugatról vagy akár Korzikáról, a francia régiók sokszínűsége és gazdagsága a gasztronómiájukon keresztül válik igazán megismerhetővé.

Az első gasztronómiai világörökség

2010-ben első alkalommal került fel a gasztronómiához kapcsolódó örökség az emberiség szellemi örökségének listájára: a francia gasztronómia. A felvételnél számos szempontot vettek figyelembe, többek között a minőségi, lehetőleg helyi alapanyagok használatát, melyek ízei harmonikusan illeszkednek egymáshoz; a régiók és a terroir (a termőhelyre jellemző talajtípus) sokszínűségét tükröző ételek gondos kiválasztását; az ételek és borok összehangolását; a konyhaművészet minőségét, valamint az asztal esztétikáját.

A franciák minden örömteli alkalommal minőségi ételek köré gyűlnek, legyen szó baráti „aperóról” (kellemes nassolásról) üzleti ebédről vagy ünnepi bankettről. Az ilyen étkezések a társasági élet, az asztal melletti humanizmus és a jólét ünnepei.

A lakoma menete

Egy hagyományos francia étkezés igazi szertartás, amely az előétellel kezdődik, majd legalább négy fogás következik: előétel, főétel hallal és/vagy hússal, sajt, végül desszert. Az étkezés tervezése a menü összeállításától a kóstolásig hosszú és gondos folyamat. Az előkészületek gyakran a piacra vagy vásárra tett kirándulással indulnak, hogy a legjobb alapanyagokat válasszák ki. A menü összeállítását az évszak, az ünnepi alkalom és az ízek harmóniája határozza meg. Közben a résztvevők gyakran osztanak meg egymással ismereteket, tanácsokat és szakmai fortélyokat.

Az alapanyagok beszerzése után a konyhában, a családdal közösen készülnek el az ételek. Ilyenkor a szülők, legyen szó egy sütemény elkészítéséről vagy az asztal megterítéséről, átadják tudásukat és gyakorlati tapasztalataikat a gyerekeknek. Az asztal gondos előkészítése, az evőeszközök precíz elrendezése, a szalvéták művészi összehajtogatása, valamint a poharak megfelelő használatának ismerete olyan értékes hagyományok, amelyeket a franciák nagy becsben tartanak és fontosnak tartanak továbbadni.

Majd amikor elérkezik a kóstolás pillanata, egy sor aprólékos gesztus következik, melyben minden érzékszerv szerepet kap. A szaglás élvezheti az ételekből áradó illatokat, a látvány pedig az asztal díszítése és a gondosan tálalt fogások révén érvényesül. Majd az ízlelés kerül előtérbe, a tapintás is fontos szerepet játszik az ételek textúrája által, míg a hallás érzékelheti az evőeszközök csilingelését és az asztal körüli beszélgetéseket.

Fotók: Freepiks

0Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Megalakult a Magánegészségügyi Szakmai Koordinációs Testület

Megalakult a Magánegészségügyi Szakmai Koordinációs Testület, amely intézményes keretet biztosít a szektor továbbfejlesztéséhez és a szereplők közötti összehangolt együttműködéshez.

KSH: a beruházások teljesítménye 2025 III. negyedévében 3,8 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál

A beruházások csökkenéséhez a legnagyobb mértékben a szállítás, raktározás, valamint a feldolgozóipar gazdasági ág járult hozzá.

MNB: új alelnöke lehet a Magyar Nemzeti Banknak

Banai Péter Benő AZ MNB: új alelnöke lehet .

Francia-magyar együttműködés az európai agrárium jövőjéért

Nagy István elmondta, hazánkban most zajlik a generációváltás és az egész mezőgazdaság, illetve élelmiszeripar megújítása.
Hirdetés

Hírek

Megalakult a Magánegészségügyi Szakmai Koordinációs Testület

Megalakult a Magánegészségügyi Szakmai Koordinációs Testület, amely intézményes keretet biztosít a szektor továbbfejlesztéséhez és a szereplők közötti összehangolt együttműködéshez.

KSH: a beruházások teljesítménye 2025 III. negyedévében 3,8 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál

A beruházások csökkenéséhez a legnagyobb mértékben a szállítás, raktározás, valamint a feldolgozóipar gazdasági ág járult hozzá.

MNB: új alelnöke lehet a Magyar Nemzeti Banknak

Banai Péter Benő AZ MNB: új alelnöke lehet .

Francia-magyar együttműködés az európai agrárium jövőjéért

Nagy István elmondta, hazánkban most zajlik a generációváltás és az egész mezőgazdaság, illetve élelmiszeripar megújítása.

Winterwunder Mörbisch – a világ legnagyobb betlehemi jászola idén még nagyobb, még színesebb, még varázslatosabb!

November 22. és 2026. január 4. között a mörbischi víziszínpad és újdonságként a mörbischi strandfürdő is fényárban úszó téli faluvá változik a hétvégéken (péntektől vasárnapig) – tele zenével, ízekkel, varázslattal és csillogással.

Karácsonyi csodák várnak Székesfehérváron

Kézműves ajándékkészítő műhelyek, karácsonyváró családi programok, meghitt elcsendesülés jótékonysági vásárral és míves kézműves portékákkal, ünnepi koncertek, színházi és balettszínházi előadások. 

Változnak a CSOK Plusz szabályai: 2026-ban is megmarad egy fontos könnyítés

A CSOK Plusz kölcsönt alapesetben olyan házaspárok igényelhetik, melyek női tagjai még nem töltötték be a 41. életévüket.

Sokmillió forintos kiadást okoznak a vízműveknek a vécén lehúzott nedves törlőkendők

A víziközművek hosszú ideje igyekeznek tudatosítani: a WC nem hulladéktároló, a zsiradékot nem szabad a lefolyóba önteni, a nedves törlőkendő, még ha a csomagoláson az áll is, hogy „lebomló”, a gyakorlatban nem bomlik le időben
Hirdetés

Gazdaság

10 újdonság, amit a magyar revolutosok megkaphatnak a közeljövőben

Érkeznek a hírek a sajtóban arról, hogy a Revolut megnyitotta a magyarországi fióktelepét. De azt már kevesen tudják, hogy az jogilag már évek óta...

Nem a párna a pénz legjobb helye az inflációban

Akciós bankbetétekkel rövid távon is kivédhető a pénzromlás

Óvatosan fektetnek be a magyarok, a pénzügyi műveltség és a digitális bizalom erősítésre szorul

Az XTB egy nemzetközi befektetési applikáció, amelynek világszerte több mint 2 millió felhasználója van. A befektetési szolgáltató XTB csoport több mint 1300 munkavállalót foglalkoztat.

Kamatot csökkentett a Fed

Ezenkívül a központi bank úgy döntött, hogy december 1-jén befejezi az összes értékpapír-állományának csökkentését.