Hirdetés
Kezdőlap Cégvilág KPMG: újra járvány előtti szinten a cégvezetők optimizmusa
No menu items!

KPMG: újra járvány előtti szinten a cégvezetők optimizmusa

Növekvő optimizmussal tekintenek a jövőbe a világ legnagyobb vállalatainak vezérigazgatói: 60 százalékuk a járvány okozta bizonytalanság elhúzódása ellenére bízik a világgazdaság és saját cége fellendülésében a következő három évben.

Rózsai Rezső, a KPMG Magyarország vezérigazgatója a cég nemzetközi felmérését ismertetve elmondta: ez az arány jelentős ugrás az előző évi 32 százalékhoz képest. A legnagyobb globális cégek vezérigazgatói közül tízből nyolc tervez felvásárlásokat a következő három évben – tette hozzá.

A vállalatvezetők legfőbb fókusza a fenntartható jövő lett, háttérbe szorultak a működési kockázatok. A vezetők 30 százaléka tervezi cége bevételeinek több mint 10 százalékát fenntarthatósági intézkedésekbe és programokba befektetni – ismertette Rózsai Rezső.

Rózsai Rezső

A növekedési kockázatok között a vezetők nagyjából egyforma súllyal három területet emeltek ki az első helyen: a klímaváltozást, a kiberbiztonsági kockázatot és az ellátási láncok problémáit. Ez utóbbi a járvány kitörése óta a világcégek 56 százalékát érintette. A kiberbiztonság ugyanakkor nem tartotta a tempót az elmúlt másfél évben a digitalizációval, ezt a lemaradást pótolni kell a vezérigazgató szerint.

A cégvezetők 27 százaléka aggódik amiatt, hogy amennyiben nem felelnek meg a klímacéloknak, az negatív hatással lesz versenyképességükre és eredményességükre. Hozzátette: 58 százalékuk tapasztal fokozódó érdeklődést a fenntarthatósággal kapcsolatos adatok iránt a befektetői csoportok, munkavállalók és ügyfelek részéről.

Gódor Mihály, a KPMG transzferárazásért felelős partnere arról számolt be, hogy négyből három vezérigazgató szerint a járvány idején nyomás alá került állami költségvetések miatt a globális adórendszerben többoldalú együttműködés szükséges.

A vezetők 77 százaléka szerint a globális minimumadó megnehezíti a cégek növekedési elképzeléseinek megvalósulását, javában zajlik az adó bevezetésével kapcsolatos előkészítés a cégeknél.

Gódor Mihály

Magyarországon háromezer céget érinthet az új adó (300 milliárd forint feletti árbevétellel), ugyanakkor a globális minimumadóval kapcsolatos bizonytalanságok és várakozások a részletszabályok kidolgozásáig megmaradnak. A cégvezetők szerint az adózással kapcsolatos transzparencia nő, és egyre fontosabb. Háromnegyedük szerint adózási gyakorlataik visszahatnak cégük megítélésére, 69 százalékuk erősödő nyomást érez arra, hogy részletesebb információt közöljön az adóteljesítményéről.

A KPMG CEO Outlook 2021 című felmérésében a világ 11 országának 1300 vállalatvezetője vett részt, akik 11 szektort képviselnek. A KPMG könyvvizsgálati, adóügyi és tanácsadási szolgáltatásokat nyújtó független szakmai szolgáltatók globális szervezete, 146 országban működik, 227 ezren dolgoznak tagtársaságainál, a magyarországi tagvállalatnál több mint 1400-an.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Munkacsoport segíti a mentes termékek piacának fejlődését

A mentes termékek piaca folyamatosan növekszik és az élelmiszeriparban résztvevő vállalatoknak fel kell készülniük ennek a növekvő igénynek a kielégítésére.

Hiába felezték az önerőt a lakáshitelekhez, nem kapkodnak érte a fiatalok 

Az igénylők és a bankok óvatossága nem meglepő, hiszen a kisebb önerő egyben azt is jelenti, hogy 10 százalékkal nagyobb hitelt kell felvenni az ingatlanszerzéshez.

Négy hidrogén- és 11 elektromos hajtású autóbuszra érkezett pályázat a HUMDA-hoz

A támogatási okiratok 2024 nyarára várhatóak, a projekteket legkésőbb 2027. június 30-ig kell lezárni, azaz addig kell beszerezni az autóbuszokat.

Egymilliárd dollárt gyűjtött az önvezető startup

A Wayve olyan szoftvert fejleszt, amely közérthetően elmagyarázza, hogy egy autó miért hozott egy bizonyos vezetési döntést.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon
Hirdetés

Gazdaság

Tízezrek menekítik a millióikat az adó elől, a TBSZ az új sztár

Az idei első negyedévben csaknem 33 ezer tartós befektetési számlát (TBSZ) nyitottak a magyarok, ami azt mutatja, hogy az állampapírpiacról kivett százmilliárdok hozamára továbbra...

Jelentősen nőtt az Erste Bank nyeresége az első negyedévben

Kivárás jellemzi a vállalati szektorban a hitelkeresletet, ezért elmaradt a növekedés.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések