Hirdetés
Kezdőlap Hírek Klímavédelmi egyezményt kötött Kína és az Egyesült Államok
No menu items!

Klímavédelmi egyezményt kötött Kína és az Egyesült Államok

Kétoldalú klímavédelmi együttműködésről állapodott meg az Egyesült Államok és Kína. Az egyezményről szóló, váratlan és a két ország esetében meglehetősen ritka közös kormányközleményt az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének Glasgowban zajló 26. ülésén (COP26) adta ki a két tárgyalóküldöttség.

A deklaráció szerint Kína és az Egyesült Államok tudatában van a klímaválság súlyosságának, és annak, hogy a helyzet sürgős cselekvést tesz szükségessé.

A közlemény címe és szövege is egyértelművé teszi, hogy a két ország – amely a világ két legnagyobb szennyezőanyag-kibocsátója – szerint még a jelenlegi évtizedben cselekedni kell a klímaváltozás hatásainak mérséklése érdekében.

A kommünikében Washington és Peking kötelezettséget vállal arra, hogy gyorsított ütemben lép fel a klímaválsággal szemben a kritikus 2020-as évtizedben, emellett többoldalú konstrukciók keretében – köztük az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményén belül – is együttműködik egymással a klímaváltozás katasztrofális hatásainak elkerülése végett.

A közlemény kiemeli, hogy az Egyesült Államok 2035-re száz százalékban mentesíteni akarja áramtermelését a széndioxid-kibocsátástól, Kína pedig a 15. ötéves terv időszakában csökkenti a szénfelhasználást, és minden tőle telhetőt megtesz e folyamat felgyorsítására.

John Kerry

John Kerry, az amerikai kormány klímaügyi különmegbízottja szerda esti glasgow-i sajtóértekezletén felfedte: a kiadott közös közlemény előzményeként az amerikai és a kínai tárgyalóküldöttségek harminc alkalommal egyeztettek személyesen vagy online kapcsolaton. Úgy fogalmazott: a két ország közötti kapcsolatokban “nincs hiány nézetkülönbségekből“, de a klímaváltozás ügyében az együttműködés az egyetlen lehetséges út.

Hszie Zsen-hua

Hszie Zsen-hua, a kínai küldöttség vezetője nem sokkal korábban tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a klímaváltozás elleni fellépés kérdésében “több az egyetértés, mint amennyi a nézeteltérés” Kína és az Egyesült Államok között.

Hszi Csin-ping kínai elnök – jóllehet hivatalos volt a múlt hétfőn kezdődött glasgow-i klímacsúcsra – nem jelent meg az értekezleten.

Joe Biden amerikai elnök, aki jelen volt a rendezvény első két napján rendezett csúcstalálkozón, elutazása előtti sajtóértekezletén úgy fogalmazott: véleménye szerint Kína nagy hibát követett el azzal, hogy nem jelent meg a COP26-ülés csúcsértekezletén, mivel így elesett attól a lehetőségtől, hogy “befolyást gyakoroljon az emberekre világszerte és a COP26-ülésen egyaránt“.

Biden ugyanakkor nem említette, hogy a glasgow-i értekezleten kétoldalú közös közlemény várható az Egyesült Államok és Kína hosszú távú klímavédelmi együttműködéséről.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

KSH: 1,5 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet

Az előző hónaphoz viszonyítva a külkereskedelmi termékforgalom szintje az exportoldalon 4,0, az importoldalon 3,0 százalékkal csökkent.

Elmaradnak a nemzetközi átlagtól automatizálás és AI terén a magyar cégek

Noha Magyarország lemarad a nemzetközi átlag mögött ezen a téren, egyre több cég érdeklődik a terület iránt.

Mesterséges intelligencia a HR-ben

A mesterséges intelligencia néhány éve valósággal ránk rúgta az ajtót, a technológia az élet számos területét igyekszik forradalmasítani. Az AI térhódításához a munkaerőpiac is fokozatosan alkalmazkodik, a HR-folyamatokban is egyre nagyobb szerepet kap, a szakemberek döntő többsége ma már úgy véli, hogy a mesterséges intelligencia valódi segítség lehet.

Rekordon a személyi kölcsönök, ismét 100 milliárdnál a lakáshitelek

Márciusban tovább csökkent a lakáshitelek átlagos kamata, az új szerződések összege pedig megközelítette a 100 milliárd forintot, amire utoljára közel két éve volt példa. A személyi kölcsönből is rekordösszegben vettek fel az igénylők.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.