Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Az autonóm on- és offroad járművek katonai alkalmazásáról tárgyaltak
No menu items!

Az autonóm on- és offroad járművek katonai alkalmazásáról tárgyaltak

 

A kormány azt várja tőlünk, hogy erős, ütőképes, modern, korszerű honvédséget hozzunk létre, amihez nagyon nagy szükség van a kutatásra, fejlesztésre, innovációra – jelentette ki a honvédelmi miniszter Zalaegerszegen.

Benkő Tibor az autonóm járművek katonai alkalmazási lehetőségeiről szóló, az épülő járműipari tesztpályán tartott konferencián arról beszélt, hogy a magyar honvédségben “korszerű, modern gondolkodású fiatalok szolgálnak”. Ezt kamatoztatni kell, együttműködve a polgári szervekkel, hogy ez “Magyarország, a magyar emberek biztonságát és fejlődését szolgálja”.

A magyar tudomány ünnepe alkalmából a Magyar Honvédség által szervezett, Autonóm on- és offroad járművek katonai alkalmazásának lehetőségei című tanácskozáson a honvédelmi tárca vezetője kifejtette: a hadiipar a világban mindig is mozgatórugója volt a fejlesztésnek, az új találmányok felfedezésének, kidolgozásának, a hadiipar mindiig előre tekintett és “mozgatta a polgári tudomány fejlődését”.

A magyar honvédség azonban “most háttérben van, elmaradtunk” az elvárásoktól és a követelményektől. A katonák feladata most az, hogy próbálják visszaszerezni azt a régi pozíciót, amelyben a honvédség és a katonai fejlesztő mérnökök ismét előtérbe kerülhetnek – hangsúlyozta Benkő Tibor.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a ZalaZone tesztpályára is utalva azt mondta: szeretnék bizonyítani, hogy Magyarország mint kis ország is “meg tud jelenni a világ innovációs térképén élvonalbeli országként”, de akár a világ hadiipari térképére is felkerülhet a fejlesztésekkel.

Palkovics László arra is kitért, hogy korábban a fejlesztések felhasználhatóságát először az űrtechnológiában, majd a hadiiparban vizsgálták és csak ezután került át a polgári területre, de a jelenlegi technológiai változások már sokszor párhuzamos utat járnak be.

Kiemelte, hogy Magyarországon ma már olyan járműipari cégek működnek, amelyek révén a magyar fejlesztések – különösen az elektronikusan irányított járművek rendszereit illetően – a világ jelentős autógyártóinál is szerepet játszanak. Ennek kapcsán vetődött fel, hogy Magyarország az egyetemi járműipari képzés átalakításával, egy járműipari tesztkörnyezet létrehozásával, a vezető nélküli járművek közutakon történő vizsgálatának lehetővé tételével, illetve a gépek valós idejű, egymás közötti kommunikációját lehetővé tévő környezettel – például az 5G-s hálózat megteremtésével – kerülhet fel a világ innovációs térképére.

Hozzátette, hogy a zalaegerszegi ZalaZone “magyar állami tesztpálya”, tehát a hadi fejlesztések számára is megfelelő környezetet tud biztosítani, akár a vezető nélküli harcjárművek tesztelésére, de szükség esetén offroad pályát is építenek hozzá. A zalai létesítmény ugyanakkor arra is alkalmas, hogy az úton és a levegőben lévő járművek, drónok kölcsönhatását is vizsgálják – jelezte Palkovics László.

Zalaegerszeg, 2018. november 12. Benkõ Tibor honvédelmi miniszter (k), Vígh László fideszes országgyûlési képviselõ, miniszteri biztos (j) és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (b) megtekint egy Polaris MRZR-4 katonai ultrakönnyû taktikai jármûvet az Autonóm on- és offroad jármûvek katonai alkalmazásának lehetõségei címû, a magyar tudomány ünnepe alkalmából szervezett konferencián a zalaegerszegi autóipari próbapálya fogadóépülete elõtt 2018. november 12-én. MTI/Varga György

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Emelkedő gabonaáraknál nem érdemes a készleteken ülni

Emelkedést mutatnak az európai határidős piacokon a gabonaárak, így a hazai gazdáknak érdemes most odafigyelniük a megfelelő szerződések megkötésére és készleteik értékesítésére is.

Itt az első tervezet: nézzük mire készülhetnek az otthonfelújítók

Mától május 6-ig véleményezhető az otthonfelújítási program felhívástervezete. A júniusban induló pályázat újabb segítséget nyújt a családoknak, és hozzájárul a gazdasági növekedéshez is. A végleges felhívást a társadalmi és szakmai egyeztetések lezárását követően, június elején teszi majd közzé a kormány.

Sportfogadásban lett sikeres a profi labdarúgó, saját platformot hozott létre

A Futball Pápa kriptója: indul a BetHustlers. 17 évig volt profi labdarúgó Csépányi Gábor, aki ma már a sportfogadás területén működik sikeresen. Saját fejlesztésű platformjaimmár milliárdot képviselő üzlet, amellyel most nemzetközi vizeken is bizonyít.

Újabb támogatások segítik az állattenyésztőket

Összesen 22 milliárd forint keretösszeggel két, teljesen új intézkedéssel támogatja a hazai állattenyésztés fenntarthatóságát az Agrárminisztérium. Megjelent ugyanis az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelem kompenzációs kifizetésére és a húshasznú szarvasmarha állatjóléti támogatására kiírt vidékfejlesztési pályázati felhívás a 2027-ig tartó KAP Stratégia Terv keretei között. A támogatási kérelmek benyújtására 2024. június 3-tól 2024. július 3-ig tartó időszakban lesz lehetőség.
Hirdetés

Hírek

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.
Hirdetés

Gazdaság

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.

Felmérik a magyarországi kriptopiaci szereplőket

A MiCA és az FTR révén Európa-szerte felügyelt, szabályozott keretek között működő nemzeti kriptopiacok alakulhatnak ki.

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.