Hirdetés
Kezdőlap Egészség-ügy Megfeneklett az általános oltási kötelezettség Németországban
No menu items!

Megfeneklett az általános oltási kötelezettség Németországban

Mégsem lesz kötelező a védőoltás? Illusztráció: Bigstock

Németország tervei az általános oltási kötelezettség tavasszal történő bevezetésére megfeneklettek, mivel egyre több politikus kérdőjelezi meg, hogy a terv többségre talál-e a parlamentben.

A Bundestag eredetileg ezen a héten vitatta volna meg a kötelező védőoltást támogató és ellenző indítványokat, miután Olaf Scholz kancellár jelezte, hogy szükségesnek tartja ezt a lépést a koronavírus következő hónapokban történő esetleges újbóli megjelenése miatt.

Olaf Scholz

A The Guardian beszámolója szerint a menetrend azonban – amely alapján márciusban kellett volna megszületnie a döntésnek – máris csúszni kezdett, mivel egy szabaddemokrata párti (FDP) politikus közölte, hogy az 50 évnél idősebb korosztály számára kötelező védőoltást javasló indítványait késleltetve nyújtják be.

A három indítvány második és harmadik olvasatára most már csak március végén kerülhet sor, amikor a németországi magas fertőzési arányok az előrejelzések szerint csökkenő tendenciát mutatnak, a kormány pedig a társadalmi összejövetelekre és a nem létfontosságú üzletekbe való bejutásra vonatkozó korlátozások enyhítésére készül – derült ki a német média hétfői beszámolóiból.

A nemzeti és tartományi vezetők szerdán tárgyalnak a nyitás tervéről, mivel a német járványügyi hivatal vasárnapról hétfőre 76 465 új megbetegedést jelentett, ami a második egymást követő napon csökkenő megbetegedési arányt jelent.

Hétfőig a német lakosság csaknem 75 százaléka kapott legalább két oltást, 55 százalékuk pedig emlékeztető oltást is.

A konzervatív Kereszténydemokrata Unió (CDU) szemléletváltása úgy tűnik, hogy a közeljövőben még inkább megakasztja az oltásokat kötelezővé tevő törvényt.

Angela Merkel volt kancellár pártja, amely most ellenzékben van, pénteken benyújtotta saját javaslatát egy olyan lépcsőzetes “oltási mechanizmusra”, amely csak akkor tenné kötelezővé az oltást, ha a további változatok súlyossága azt megköveteli.

Az oltási kötelezettségre vonatkozó tervek 18 vagy 50 éves kortól illuzórikus megoldások, amelyek nem fognak többséget találni a Bundestagban” – mondta Tino Sorge, a CDU egészségügyi szóvivője.

Markus Söder

A CDU bajorországi testvérpártjának vezetője, Markus Söder, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke a múlt héten bejelentette, hogy az eredetileg tervezettől eltérően március közepétől mégsem fogja bevezetni a kötelező védőoltást az ápolószemélyzet számára az olyan intézményekben, mint a kórházak és idősotthonok, mivel a nem beoltott ápolószemélyzet emiatt elhagyhatja Németország legdélebbi tartományát, és munkaerőhiánytól tart.

Mivel a gyors végrehajtás mögötti politikai lendület elhalványult, és a közös indítványra vonatkozó pártközi konszenzus megroppant, “az általános oltási kötelezettség halott, legalábbis a belátható jövőben” – írta a Taz című újság.

A kötelező védőoltások hatékonyságával kapcsolatos kérdéseket vet fel az ausztriai helyzet is, ahol február 5. óta kötelező a védőoltás, de még nem hajtják végre szisztematikusan.

A döntés megszületése utánie első héten 101 499 adag oltóanyagot adtak be az alpesi államban, csaknem feleannyit, mint az előző héten – ez a tendencia a népes Bécs és Alsó-Ausztria tartományok ünnepnapjaival is magyarázható.

Karl Nehammer osztrák kancellár vasárnap azt mondta, hogy kormánya eltörölheti a törvényt, ha a szakértői tanácsadó bizottság úgy dönt, hogy az intézkedés már nem megfelelő.

Boruzs Álmos

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A Microsoft gigabefektetése a mesterséges intelligenciába

A Kearney globális tanácsadó cég becslése szerint az AI 2030-ra közel 1 billió dollárral járulhat hozzá a délkelet-ázsiai bruttó hazai termékhez (GDP).

Csökken a kereslet, olcsóbb lehet a benzin

A benzin iránti kereslet globális növekedése idén lelassulhat az elektromos autók kínai és USA-beli térnyerése miatt.

Májustól az Accent Hotels üzemelteti a Cardoner Hotelt és a Tihany Yacht Clubot

Két új szállodával bővült az Accent Hotels portfóliója.

Itt a kínai versenyképesség alig rejtett titka  

A kínai gyártók kilencszer több állami támogatást kapnak, mint nyugati társaik - derül ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) számításaiból, amelyek segítenek megmagyarázni az ország teljes dominanciáját oly sok ágazatban, a napelemektől az akkumulátorokon át az acélig.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.