Hirdetés
Kezdőlap Hírek A részvényárak lefelé, az olaj ára felfelé megy az orosz támadás hatására
No menu items!

A részvényárak lefelé, az olaj ára felfelé megy az orosz támadás hatására

Az orosz MOEX index 45 százalékot zuhant, és ezzel az eddigi legnagyobb esést könyvelhette el. Illusztráció: Bigstock

Az ukrajnai orosz hadművelet alaposan felkavarta a piacokat: miután orosz rakétatámadás érte Ukrajna több tucat városát és a fővárost, Kijevet, a befektetők biztonságba menekültek, lefelé nyomva a részvényárakat és felhajtva az olaj árát.

A New York-i tőzsde vezető részvényei, az S&P 500, a Nasdaq-100 és a Dow Jones 1,4 százalék és 2,2 százalék között estek. Az S&P 500 a hét elején korrekciós területre került, és a határidős indexek azt jelzik, hogy a Dow is erre a szintre tart.

A The Wall Street Journal beszámolója szerint az orosz támadás fokozza a nyomást a globális gazdaságra, amely már így is a beszűkült ellátási láncok és az évek óta legmagasabb infláció miatt szenved. De a gazdasági hatások nagy részét valószínűleg Európa viseli.

Ez az, ami a legtöbb befektető számára hihetetlennek tűnt, és ez valóban megtörténik. Minden teljesen megváltozik, most egy másik világban vagyunk” – mondta Slava Smolyaninov, a BCS Global Markets moszkvai székhelyű vezető stratégája.

A Stoxx Europe 600 több mint 3 százalékotot esett. Az orosz MOEX index 45 százalékot zuhant, és ezzel az eddigi legnagyobb esést könyvelhette el. Az ázsiai részvényindexek szintén nagyot estek, a hongkongi Hang Seng index közel 3 százalékot esett, a japán Nikkei tőzsdeindex pedig 2020 novembere óta a legalacsonyabb szinten zárt.

Az orosz rubel rekordalacsony szintre gyengült, a dollárral szemben közel 9 százalékot esett, és 90 rubel/1 dolláron kereskedtek vele, mielőtt mérsékelten helyreállt volna. Az orosz központi bank közölte, hogy beavatkozik a devizapiacon, és betiltotta a shortolást.

Ukrajna központi bankjának közleménye szerint az ukrán devizapiac a hadiállapotra vonatkozó intézkedések értelmében felfüggesztette működését. Az ország tőzsdéje szintén közölte, hogy felfüggeszti tevékenységét.

A globális referenciaolaj, a Brent 2014 óta először lépte át a 100 dolláros hordónkénti árfolyamot, 6 százalékkal 102,71 dollárra emelkedett. Amerikai megfelelője, a West Texas Intermediate ára is megugrott.

Mindemellett más árupiacok is megrázkódtak. A földgáz európai határidős ügyletei 21 százalékkal emelkedtek, az alumínium és a nikkel – két olyan fém, amelynek Oroszország az egyik legnagyobb termelője – referenciaárai pedig az elmúlt évtized legmagasabb szintjére emelkedtek. A búza és a kukorica határidős jegyzése szintén többéves csúcsra emelkedett, mivel Oroszország és Ukrajna is jelentős gabonatermelő.

Úgy gondoltuk, hogy Putyin stratégiája nagyrészt a tárgyalások köré épül; ez volt a konszenzus a befektetők körében. Nagyon hosszú ideje nem volt komoly katonai konfliktus Európában, így erre nem volt forgatókönyv. Tegnap este óta sok minden megváltozott” – mondta Gregory Perdon, az Arbuthnot Latham befektetési igazgatója.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Most licitáljon több millió forintos arany ékszerekre a NAV oldalán

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán.

Az Accent Hotels idén Magyarország legvonzóbb munkaadója lett a HORECA szektorban

Az Accent Hotels kiemelkedő eredményt ért el a vizsgált területen, melynek köszönhetően a vállalat lett 2024-ben a „Legvonzóbb munkaadó” HORECA kategóriában.

Érdemes figyelni: felhasználókezelővel erősít online vonalon a NAV

Az elsődleges felhasználók a másodlagos és a technikai felhasználók jogosultságait 2024. április 25-től már nem az Online Számla rendszerben, hanem a NAV Felhasználókezelő felület „Felhasználók” menüjében kezelhetik.

Itt a bankok fegyvere az átutalási csalások ellen

Bár ezek a visszaélések 2023 utolsó negyedévében csökkenésnek indultak, a probléma még ma is fennáll. Így a csalók hatékonyan szerzik meg az ügyfelek pénzét.
Hirdetés

Hírek

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön
Hirdetés

Gazdaság

Börtönben a Binance kriptovaluta volt főnöke

Az amerikai igazságügyi minisztérium az ügyet a kriptopénzeken belüli bűncselekmények elleni fellépés részeként indította, amelyek közül a legismertebb a Bitcoin.

Rohamra indultak a bankok az állam ellen a lakossági megtakarításokért

A leköthető összegnek felső határa nincs, vagyis tárt karokkal várják a legvagyonosabb ügyfélkört is.

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.