Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Sokan kínai gazdasági nyomulást vizionáltak Oroszországban, de eddig visszaesett a forgalom
No menu items!

Sokan kínai gazdasági nyomulást vizionáltak Oroszországban, de eddig visszaesett a forgalom

Kína elsősorban elektronikai berendezéseket, gépeket és járműveket ad el Oroszországnak. Illusztráció: Bigstock

Kína Oroszországba irányuló exportja márciusban visszaesett, miközben a más országokba irányuló szállítások gyorsan nőttek. Ez azt jelzi, hogy a kínai vállalatok óvatosabbá váltak az Oroszországgal folytatott kereskedelemben, miután Putyin elnök invázóit indított Ukrajna ellen.

A hivatalos adatok szerint a kínai cégek márciusban 3,8 milliárd dollár értékben adtak el árukat Oroszországba, ami 7,7 százalékos csökkenés az egy évvel korábbihoz képest. Ez volt a legalacsonyabb összeg 2020 májusa óta, amikor a globális kereskedelmet súlyosan érintette a Covid-járvány kitörése.

A két nemzet még az ukrajnai invázió előtt – amikor Hszi Csin-ping és Vlagyimir Putyin elnökök találkoztak – kijelentette, hogy barátságuknak nincsenek határai, sőt Kína a háború kitörése után is megerősítette, hogy változatlanul fenntartja a kereskedelmi kapcsolatokat Oroszországgal.

Azonban az Oroszországgal szemben bevezetett, egyre szigorodó nyugati szankciók, az orosz valuta zuhanása és az Egyesült Államok arra irányuló erőfeszítései, hogy Oroszország ne használhassa a dollárt, valószínűleg arra késztették a kínai cégeket, hogy visszafogják az exportot.

Ezzel szemben márciusban az Oroszországból származó behozatal 26,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, ami valószínűleg az emelkedő nyersanyagáraknak is köszönhető. Kína főként olajat, gázt, szenet és mezőgazdasági termékeket vásárol Oroszországtól, valamint elektronikai berendezéseket, gépeket és járműveket ad el. A márciusban a határon átmenő tényleges áruforgalomra vonatkozó részleteket a hónap folyamán hozzák nyilvánosságra.

Kína márciusban 188 ezer tonna cseppfolyósított földgázt kapott Oroszországtól, ami az egy évvel korábbi 273 ezer tonnához képest kevesebb a Bloomberg adatsora szerint. És bár 2019 óta Kína folyamatosan növeli az Oroszországból származó gázimportot, ez a mennyiség kevesebb mint 11 százaléka annak, amit márciusban a fő beszállító Ausztráliából importált.

A márciusi import elsősorban az oroszországi szezonális csőkarbantartási munkálatok és a koronavírus újbóli megjelenése miatt csökkenhetett, de a nyáron valószínűleg a 2021-es 10 milliárd köbméterről 13 milliárd köbméterre fog emelkedni, hogy a Gazprom 2024-re elérje a 38 milliárd köbméteres teljes kapacitást.

A hivatalos adatok szerint 2021-ben Kína és Oroszország teljes kereskedelme 36 százalékkal 147 milliárd dollárra nőtt, és a nemzetek vezetői februári találkozójukon megállapodtak abban, hogy ezt 250 milliárd dollárra növelik.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A szoftveróriás aki megváltoztatta a világot és most hátralép

A cégvezető több mint 50 év után távozik az SAP szoftvercsoporttól - Németország egyetlen világszínvonalú technológiai óriáscégétől

Így húzott el Győr mellett Debrecen, és együtt integetnek Miskolcnak

Az első negyedévi 640 ezer forintról az utolsó negyedévre 678 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár Debrecenben, ez 6 százalékos emelkedést jelent.

Hazánk továbbra is szoros együttműködésre törekszik a FAO-val

A magyar uniós elnökség kapcsán az európai élelmiszerpazarlás csökkentésére és a világ egyes régióiban tapasztalható nélkülözés felszámolására is fel kívánja hazánk hívni a figyelmet

Összeépült az egyetemekkel a magyar gazdaság

Hankó Balázs véleménye szerint a következő időszakban soha nem látott nagyságú, összesen 340 milliárd forint értékű fejlesztési pályázat jelenik meg.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.