Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Csúcsra nőtt a globális gabonaár, de némi korrekció már látható
No menu items!

Csúcsra nőtt a globális gabonaár, de némi korrekció már látható

Illusztráció: Bigstock

A gabonaárak 2022-ben rekordmagasságot értek el, mivel az ukrajnai háború megrázta az exportot, az energiapiacokat és az élelmiszertermelés szempontjából kulcsfontosságú műtrágyaellátást – közölte az ENSZ.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint az olyan élelmiszeripari alapanyagok, mint a gabona és a növényi olajok globális árai tavaly a legmagasabbak voltak az eddigi rekordok között, még azután is, hogy kilenc egymást követő hónapban csökkentek, mivel Oroszország ukrajnai háborúja, az aszály és más tényezők felhajtották az inflációt és világszerte súlyosbították az éhezést.

A FAO élelmiszerár-indexe, amely az általánosan forgalmazott élelmiszerek nemzetközi árának havi változását követi nyomon, decemberben 1,9 százalékkal csökkent az egy hónappal korábbihoz képest – közölte pénteken a római székhelyű szervezet.

Az év egészét tekintve átlagosan 143,7 pont volt, több mint 14 százalékkal meghaladva a 2021-es átlagot, amely szintén nagymértékű emelkedést mutatott.

A decemberi csökkenést a növényi olajok árának csökkenése vezette, a zsugorodó importkereslet, a dél-amerikai szójaolaj-termelés növekedésére vonatkozó várakozások és az alacsonyabb nyersolajárak közepette. A gabona és a hús ára szintén csökkent, míg a tejtermékek és a cukor ára enyhén emelkedett.

Az alacsoyabb élelmiszerárak üdvözlendőek két nagyon változékony év után” – mondta Maximo Torero, a FAO vezető közgazdásza az NBC News beszámolója szerint. “Fontos, hogy továbbra is éberek maradjunk, és továbbra is nagy hangsúlyt fektessünk a globális élelmezési bizonytalanság enyhítésére, tekintettel arra, hogy az élelmiszerárak világszinten továbbra is magasak, sok alapvető élelmiszer esetében rekordmagasság közelében vannak, a rizs ára pedig emelkedik, és még mindig sok a jövőbeli ellátással kapcsolatos kockázat” – fejtette ki.

Tavaly az élelmiszerár-index a FAO adatai szerint a legmagasabb szintet érte el a nyilvántartás 1961-es kezdete óta.

Oroszország februári ukrajnai inváziója súlyosbította az élelmiszerválságot, mivel a két ország a búza, az árpa, a napraforgóolaj és más termékek vezető globális szállítója, különösen Afrika, a Közel-Kelet és Ázsia azon részeinek országai számára, amelyek már így is éhínséggel küzdenek.

A kritikus jelentőségű fekete-tengeri szállítások megszakadása miatt az élelmiszerárak rekordmagasra emelkedtek, ami fokozta az inflációt, a szegénységet és az élelmezési bizonytalanságot az importtól függő fejlődő országokban.

A háború az élelmiszertermelés szempontjából kulcsfontosságú energiapiacokat és a műtrágyaellátást is megrázta. Mindez ráadásul az éghajlati sokkokat is tetézte, amelyek olyan helyeken, mint Afrika, éhínséghez vezettek. Etiópiát, Szomáliát és Kenyát súlyosan érinti az elmúlt évtizedek legsúlyosabb aszálya, és az ENSZ arra figyelmeztet, hogy Szomália egyes részein éhínség fenyeget. Már több ezer ember halt meg.

A búza és a kukorica ára tavaly rekordmagasságot ért el, bár decemberben a többi gabona árával együtt csökkent. A FAO szerint a déli félteke termése növelte a kínálatot, és az exportőrök között erős volt a verseny.

A szervezet növényolaj-árindexe tavaly minden idők legmagasabb értékét érte el, még akkor is, ha decemberben 2021 februárja óta a legalacsonyabb szintre zuhant. A FAO tejárindexe és húsárindexe szintén a legmagasabb volt 1990 óta az egész 2022-es évben.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Jó, hogy van: pozitívan fogadták a zsugorinflációs tájékoztatást

A lakosság kétharmada hallott már az élelmiszer-kereskedőket érintő tájékoztatási kötelezettségről, amely a kiszereléscsökkentett termékekre hívja fel a figyelmet.

Jól állunk – Dinamikusan nő a turisztikai ágazat teljesítménye

A szálláshelyek márciusban 63,6 milliárd forint bevételt könyvelhettek el, 24 százalékkal többet, mint tavaly ilyenkor

Nagyobb hozzájárulást várunk Brüsszeltől a határvédelmi költségekhez

Magyarország a migránsválság 2015-ös kezdete óta 700 milliárd forintot fordított határvédelemre, miközben az uniós hozzájárulás mértéke alig haladja meg az 1 százalékot

Az agglomerációban 10 százalékkal nőtt a házak négyzetméterára

A járásokat tekintve közölték, hogy a használt családi házak terén a rekorder a Váci járás 798 ezer forintos négyzetméterárral, majd a Budakeszi járás következik 745 ezer forintos átlag értékkel.
Hirdetés

Hírek

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.
Hirdetés

Gazdaság

Rohamra indultak a bankok az állam ellen a lakossági megtakarításokért

A leköthető összegnek felső határa nincs, vagyis tárt karokkal várják a legvagyonosabb ügyfélkört is.

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.

Felmérik a magyarországi kriptopiaci szereplőket

A MiCA és az FTR révén Európa-szerte felügyelt, szabályozott keretek között működő nemzeti kriptopiacok alakulhatnak ki.