Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Márciustól végigsöpör a drágulás a számlákon a legnagyobb banknál
No menu items!

Márciustól végigsöpör a drágulás a számlákon a legnagyobb banknál

A kép illusztráció. Forrás: Bigstock

Márciustól jelentősen megemelte a bankszámlaköltségeket a legnagyobb hazai bank. A tavalyi infláció mértékével, 14,5 százalékkal drágulnak az utalások, a bankkártyák, a számlavezetés és jóformán minden díj az OTP-nél. Több nagy pénzintézetnél is hasonló emelés várható az elkövetkező hónapokban – írja a Bank360.hu. 

Hirdetményesővel köszöntötte a márciust az OTP Bank, a legnagyobb hazai hitelintézet szinte minden lakossági termékét újraárazta, és megemelte a díjait a tavalyi, átlagosan 14,5 százalékos inflációval. A legnagyobb ügyfélkört kiszolgáló hazai pénzintézetnél drágább a bankolás az összes számlacsomagban, emelkedtek a számlavezetési díjak, az átutalások díja mind bankon belül, mind bankon kívülre. A változás érinti az egyszeri és rendszeres, valamint a csoportos beszedési megbízásokat is. A nem ingyenes készpénzfelvételi tranzakciók díja is nőtt, a pénztárban és az ATM-eknél is emelkedett az ilyen esetben minimum kifizetendő összeg. 

A számlavezetési díj az egyes számlacsomagokban például az egyik hirdetmény szerint 345-5074 forint között volt eddig, mostantól 395-5813 forint között lesz attól függően például, kér-e az ügyfél papíron számlakivonatot, vagy teljesít-e bizonyos, az üzletszabályzatban meghatározott feltételeket.  

Az olyan szolgáltatások ára is emelkedett, mint például az elhalálozás esetére szóló rendelkezés díja, ez például 2108 forint volt eddig, mostantól 2414 forint lett. Igaz, 60 év fölötti számlatulajdonos ingyen megadhatja, ki rendelkezhet halála esetén a számláról, és a 2,5 milliós egyenleg alatti számlákról is díjmentesen lehet rendelkezni. Ha így tesz a számla tulajdonosa, akkor halála esetén a kedvezményezett hozzáfér a bankszámlához, nem kell megvárnia a hagyatéki tárgyalást. Az is többe kerül, ha valaki papír alapú levelekben kíván kommunikálni a bankkal. 

A bankkártyahasználat is drágult

A bankkártyák összes költsége is emelkedett, a betéti kártyák éves díja éppúgy megugrott, mint a hitelkártyáké. A sima forint alapú betéti kártyáknál egy átlagos Mastercard vagy Visa típusú kártya éves díja az eddigi 6712 forintról 7685 forintra emelkedik majd.  

Az új PIN-kód igénylése betéti kártyáknál 678 forintra, hitelkártyáknál 686 forintra emelkedett, többe kerülnek az ATM-es készpénzfelvételek minimális és maximális díjai az ingyenes tranzakciók kivételével. Emelkedett az ATM-es készpénzbefizetés és egyenleglekérdezés díja is.  

A hitelkártyáknál emelkedett a zárlati díj, az olyan díjak, mint a csoportos beszedési megbízás a hitelszámla rendezésére, aki a teljes összeget szeretné a folyószámlájáról visszafizetni, már 1344 forintot fizethet ezért havonta, aki csak a minimális összeget törlesztené, annak ez 148 forintjába kerül. Természetesen a hitelkeret túllépése és a késedelmi díj is emelkedett.  

Áprilistól a hitelesek is többet fizetnek

A bank honlapján fent vannak már azok a hirdetmények is, amelyek a hitelek várható kondícióit tartalmazzák, ezeknél viszont többnyire csak április 1-től emeli a díjakat az OTP. Akkortól viszont minden hitelnél nőnek a költségek.  

A lakáshiteleknél egyebek mellett a hitelbírálati díj, a folyósítási jutalék, a levelezés díja, a szerződésmódosítási díj, az ügyintézési díj is emelkedik. Többe kerül majd a hitelbiztosíték felülvizsgálatának díja is. Ugyanígy emelkednek a díjak a babaváró támogatásnál és a személyi kölcsönnél is áprilistól. Az ügyintézési díj, a szerződésmódosítások díja, a hátralékos hitelekkel kapcsolatos banki költségek kivétel nékül átárazódtak.  

A kamatváltozások egyes hiteleknél már márciustól életbe léptek. A babaváró támogatásnál csökkent például a referenciakamat, a lakáshiteleknél szintén kamatcsökkenést jelentett be a bank, a folyószámlahiteleknél bizonyos esetekben szintén mérséklődött a teljes hiteldíjmutató (THM), de számos esetben nőtt is.  

Az OTP mellett várhatóan a többi, eddig még nem változtató bank is lép majd, és emeli a díjait áprilisban vagy az azt követő hónapokban. A már ismert esetekben mindenhol a tavalyi átlagosan 14,5 százalékos inflációval azonos lesz a drágítás mértéke – írja a Bank360.hu. 

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Itt a bankok fegyvere az átutalási csalások ellen

Bár ezek a visszaélések 2023 utolsó negyedévében csökkenésnek indultak, a probléma még ma is fennáll. Így a csalók hatékonyan szerzik meg az ügyfelek pénzét.

ÉVOSZ: a sikeres otthonfelújítás titka a mesterember

A támogatási program gyors elindulása lehetőséget teremt arra, hogy már a 2024. évi őszi fűtési szezonra elkészüljenek a jelentős energiamegtakarítást eredményező lakásfelújítások.

Két nagy közösségi médiát támadott be az EU

A feltételezett jogsértések a Meta megtévesztő reklámokkal és politikai tartalmakkal kapcsolatos szabályaihoz és gyakorlatához kapcsolódnak.

Munkaerőpiac: a magyarok többsége nem tudja mit tud

A fiatal munkavállalók esetében az látszik, hogy a tanulmányok melletti munkatapasztalat jelentősen hozzájárul készségeik javításához
Hirdetés

Hírek

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön
Hirdetés

Gazdaság

Börtönben a Binance kriptovaluta volt főnöke

Az amerikai igazságügyi minisztérium az ügyet a kriptopénzeken belüli bűncselekmények elleni fellépés részeként indította, amelyek közül a legismertebb a Bitcoin.

Rohamra indultak a bankok az állam ellen a lakossági megtakarításokért

A leköthető összegnek felső határa nincs, vagyis tárt karokkal várják a legvagyonosabb ügyfélkört is.

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.