Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Egy koncert döntötte be a svéd inflációt
No menu items!

Egy koncert döntötte be a svéd inflációt

Beyoncé legutóbb 2016-ban turnézott. Kép forrása: Wikimedia Commons

Svédországban az infláció csökkenése azért volt lassabb májusban, mert Beyoncé turnéja Stockholmban kezdődött – állítja egy svéd közgazdász.

A Danske Bank közgazdásza úgy véli, hogy az amerikai énekesnő volt az infláció átmeneti hajtóereje Svédországban. Beyoncé májusban Stockholmban kezdte meg új világkörüli turnéját. Ez a helyi szállodai árak jelentős emelkedéséhez vezetett, és ezzel együtt ahhoz, hogy a svéd infláció a vártnál magasabbnak bizonyult – állítja Michael Grahn.

Beyoncé, aki többek között volt együttesének, a Destiny’s Childnak a “Bills, Bills, Bills” című slágeréről híres, hét év után először indult ismét turnéra. Ennek megfelelően nagy volt a kereslet a jegyek iránt. A világ minden tájáról érkeztek rajongók a svéd fővárosba a két májusi Beyoncé-koncertre. A beszámolók szerint a közel százezer látogató közül sokan kénytelenek voltak Stockholmon kívül, gyakran túlárazott helyeken éjszakázni.

Májusban hat hónap óta először csökkent tíz százalék alá az inflációs ráta Svédországban. Az úgynevezett maginfláció azonban, amely az energiaárak nélkül mutatja a változásokat, csak 0,2 százalékponttal csökkent áprilisról májusra – jóval kisebb mértékben, mint amire a közgazdászok számítottak. A svéd statisztikai hivatal szerint jelentősen emelkedtek többek között a szállodák, a kulturális rendezvények és az éttermek árai.

Michael Grahn, a svéd Danske vezető közgazdásza Beyoncét hibáztatta. “Ez eléggé elképesztő egyetlen eseményhez képest” – mondta a Financial Times-nak . “Ilyet még nem láttunk korábban. De júniusra a Beyoncé-hatás valószínűleg elhalványul” – tette hozzá.

Svédország jelenleg az EU-ban az infláció tekintetében az egyik lemaradó országnak számít. Az inflációs ráta 2022 decemberében elérte a 12,3 százalékot, ami több mint 30 éve a legmagasabb érték. A januári kezdeti némi gyengülés után a ráta februárban meglepő módon ismét tizenkét százalékra emelkedett – számolt be a Spiegel.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A hazai települések 11 százalékára terjed ki a natúrpark megjelölés

Az első helyet a Nógrád vármegyei Varsány nyerte el a falufejlesztés legkiemelkedőbb minőségű megvalósításáért.

A pénzügyi bűnözés elleni rugalmas kockázatértékelés kell

A kockázatértékelés nagyobb mértékű integrálása a kontrollkeretrendszerhez pedig azt teszi lehetővé, hogy a kockázatok változásakor felgyorsítsák az újraértékelés folyamatát.

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn.

Kína kaszálna az európai elektromos autó támogatásból, így lett parkoló a nagy kikötőkből

A kínai EV-k célzottan profitálnak az európai piaci trendekből, sősorban a több országban nyújtott állami támogatásokból, amelyek célja valójában az, hogy az európai országok a saját, vagy legalább az európai elektromos járművek választására ösztönözzék a vásárlókat.

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...