Hirdetés
Kezdőlap Hírek Az Eurasia Group főnöke nem kötne életbiztosítást Prigozsinra
No menu items!

Az Eurasia Group főnöke nem kötne életbiztosítást Prigozsinra

Volt, aki virággal várta a wagnereseket Rosztovban. Kép forrása: Wikipedia

Jevgenyij Prigozsin orosz zsoldosfőnök gyakorlatilag “halott ember”, miután a hétvégén sikertelen lázadást vezetett Vlagyimir Putyin ellen – véli Ian Bremmer, az Eurasia Group politikai kockázati tanácsadó cég elnöke.

A hétvégi fegyveres felkelés, amelyet Prigozsin, Putyin korábbi szövetségese, a Wagner magán milíciacsoport alapítója követett el, az orosz elnök 23 éve tartó hatalmi pozícióját fenyegető legnagyobb veszélyként értékelhető. Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint a történtek korábban nem látott “repedéseket” tártak fel a Kremlben.

Prigozsin “halott ember” – mondta Ian Bremmer a CNBC-nenk. “Nagyon meglepődnék, ha néhány hónap múlva még mindig velünk lenne” – tette hozzá.

A Prigozsin vezette lázadás példátlan volt Putyin számára, aki addig gyorsan el tudta oltani az alkalmi fegyvertelen tüntetéseket. A hétvégén a Wagner-lázadók 200 kilométerre közelítették meg az orosz fővárost,, Moszkvát, mielőtt vezetőjük hirtelen bejelentette, hogy megszakítja az akciót.

Putyin sokkal kevesebbért börtönözött be és gyilkolt meg embereket, mint amennyit Prigozsin tett vele” – monsta Bremmer. “Elképzelhetetlen számomra, hogy Putyin a feltétlenül szükségesnél tovább hagyja őt élni” – fejtette ki.

A Wagner-harcosok Moszkva felé vonulása a Kremlt a főváros védelmére sürgette, miután a zsoldosok állítólag néhány óra alatt átvették az ellenőrzést a délnyugat-oroszországi Rosztov városában.

Rosztov stratégiai szempontból szimbolikus jelentőségű, mivel az orosz hadsereg déli katonai körzetének székhelye, Putyin Ukrajna elleni háborújának logisztikai és parancsnoki központja.

Az Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök által közvetített alku részeként Prigozsin fehéroroszországi száműzetésbe vonul, cserébe a felkelés leállításáért. A Kreml beleegyezett, hogy a Prigozsin elleni büntetőeljárást ejtsék – írta a TASZSZ orosz állami ellenőrzés alatt álló hírügynökség.

Nyilvánvaló, hogy ez Putyin elnök példátlan gyengeségét mutatja” – mondta Bremmer.

Ugyanakkor, miközben Putyint példátlanul próbára tették, nem volt egyetlen magas szintű disszidálás sem az orosz hadseregből, az orosz kormányból vagy az orosz oligarchák közül – tehát bárki, aki azt hiszi, hogy Putyin hirtelen a hatalom elhagyásának küszöbén áll, annak szintén el kell ismernie, hogy nem ott tartunk” – tette hozzá.

A Prigozsin és a moszkvai katonai intézményrendszer közötti viszály az elmúlt hetekben eszkalálódott, miután a Kreml azt akarta, hogy július 1-jéig minden magán zsoldoscsapat szerződést kössön a védelmi minisztériummal. Prigozsin ezt elutasította.

A patthelyzet akkor ömlött a nyilvánosság elé, amikor Prigozsin pénteken fegyveres lázadást indított, miután azzal vádolta meg az orosz hadsereget, hogy rálőtt a zsoldosaira.

Prigozsin célja az volt, hogy felhívja Putyin figyelmét és vitát kényszerítsen ki a tevékenységének megőrzéséhez szükséges feltételekről – meghatározott szerep, biztonság és finanszírozás” – írta Tatyjana Sztanovaja, a Carnegie Russia Eurasia Center vezető munkatársa a Twitteren.

Ezek nem a kormány megbuktatására irányuló követelések voltak, hanem kétségbeesett próbálkozás a vállalkozás megmentésére, abban a reményben, hogy Prigozsin érdemeit Bahmut átvételében figyelembe veszik, és az aggodalmak felkeltik Putyin komoly figyelmét” – tette hozzá.

A Wagner-harcosok jelentős erőt képviseltek Putyin Ukrajna elleni háborújában, és fontos szerepet játszottak Bahmut városának elfoglalásában.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

PM: tovább erősödnek a magyar-kínai digitális kereskedelmi kapcsolatok

A magyar-kínai gazdasági kapcsolatok erősödése kiemelt fontosságú mindkét ország számára - jelentette ki Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára, miután kereskedelmi együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá Wu Jianggal, Shandong Dihao International Investment Limited Company képviselőjével a szaktárca tájékoztatása szerint.

Az egyéni vállalkozók, őstermelők is használhatják az szja-bevallási tervezeteket

Az egyéni vállalkozók, őstermelők és az áfás magánszemélyek is használhatják az szja-bevallási tervezeteket bevallásuk elkészítéséhez.

Tőzsde – Vegyes kezdés az európai tőzsdéken

Vegyes indexekkel indult a kereskedés csütörtökön a főbb európai értékpapírpiacokon.

BÉT – Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

Iránykereséssel indulhat a kereskedés csütörtökön a Budapesti Értéktőzsdén; a BUX 17,96 pontos, 0,03 százalékos emelkedéssel, 68 900,51 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán, a részvénypiac forgalma 13,5 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon
Hirdetés

Gazdaság

Tízezrek menekítik a millióikat az adó elől, a TBSZ az új sztár

Az idei első negyedévben csaknem 33 ezer tartós befektetési számlát (TBSZ) nyitottak a magyarok, ami azt mutatja, hogy az állampapírpiacról kivett százmilliárdok hozamára továbbra...

Jelentősen nőtt az Erste Bank nyeresége az első negyedévben

Kivárás jellemzi a vállalati szektorban a hitelkeresletet, ezért elmaradt a növekedés.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések