Hirdetés
Kezdőlap Agrárvilág Az elmúlt években csaknem 200 milliárdot kapott a kertészeti ágazat
No menu items!

Az elmúlt években csaknem 200 milliárdot kapott a kertészeti ágazat

Feldman Zsolt, FruitVeb, Kecskemét Sheraton

Közel hétezer kertészeti beruházást mintegy 185 milliárd forinttal támogatott a kormány az elmúlt években, ami a gazdálkodók segítése mellett óriási lehetőséget teremtett az import visszaszorítására és a klímaváltozás negatív hatásainak csökkentésére – jelentette ki Feldman Zsolt a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeb) évzáró szakmai konferenciáján.

Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Közös Agrárpolitika végrehajtásának 2023-as tapasztalatairól és a 2024-től várható fejlesztési-beruházási támogatásokról tartott előadásában a Közös Agrárpolitika feltételrendszerével, strtukturájával kapcsolatban az egyik jelentős változásként az Agrár-ökológiai Program elindulásáról és az újraelosztó támogatásról beszélt. Mint mondta, ez a két új támogatási konstrukció a közvetlen támogatási források 30 százalékát jelenti. Ezért sem mindegy, hogy ezek az összegek miként hasznosulnak az ágazatban.

Feldman Zsolt szerint az unión belül a magyar Agro-ökológiai Progarm hasonlít leginkább a korábbi, zöldítési támogatáshoz. Ezért nem véletlen, hogy a gazdálkodók a mezőgazdasági területeink 80 százalékát jelentették be ebbe a programba. Ezen belül 94 ezer hektár a szőlő-és gyümölcsültetvény. Mint az államtitkár kifejtette: az AÖP-ben résztvevő gazdák az eddigi szabály szerint, ha nem tudják teljesíteni a vállalásaikat, akkor a teljes támogatástól elesnek. A brüsszeli tárgyalások során sikerült elérni egy sávos szankciórendszert, mely szerint részleges teljesítés esetén legalább a támogatás 30-50 százalékához hozzájuthatnak a gazdálkodók.

Feldman Zsolt felhívta a jelenlévők figyelmét a Területi Monitoring Rendszer kapcsán arra, hogy azokat uniós előírások miatt kell alkalmazni, a szabályok alapján egyes elemeit fokozatosan kell bevezetni és a következő években is kötelező lesz alkalmazni. Így ezen a területen is nagy jelentősége lesz a rendszer minél hatékonyabb működtetésének és használatának.

Az államtitkár az új KAP első évének tanulságai között említette, hogy megszokásból már sem a támogatási feltételeknek, sem a változó piaci környezetnek nem lehet megfelelni. A változásokhoz való alkalmazkodási kényszer mellett a magyar szabályozást nevezte a leginkább termelőbarátnak, hangsúlyozta, számos változás hasznos, példaként említve a talajvédelemmel kapcsolatos előírásokat.

A zöldség-gyümölcs ágazatban 50 Termelői Értékesítési Szervezettel (TÉSZ) dolgozunk együtt – fogalmazott Feldman Zsolt. Az általuk forgalmazott áru értéke mintegy 90 milliárd forint.

A TÉSZ-ek működéséhez biztosít a kormány támogatást, melynek összege évről évre nő, ez év október közepéig közel hatmilliárd forinthoz jutottak. Agrár-környezetgazdálkodási támogatás címen 2022-2024 között mintegy 65 ezer hektárt érintően a szőlő-gyümölcs ültetvények 70 milliárd forint támogatásban részesülnek. Az ágazat a Vidékfejlesztési Programon keresztül technológiai fejlesztésre jelentős forráshoz jutott: gépbeszerzésre, kertészet korszerűsítésre, megújítására, üveg-és fóliaházak létesítésére, ültetvénytelepítésre, gombaházak, hűtőházak létrehozására, borszőlőültetvény telepítésre közel hétezer támogatott kérelemre 185 milliárd forint támogatást ítéltek meg. (Agrárminisztérium)

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Erre vigyázzunk a külföldi pénzfelvételnél

Ha a bankkártya elveszik vagy elakad egy ATM-ben, azonnal le kell tiltani. Ezt az adott bank honlapján található letiltási számok segítségével tehetjük meg.

Az Agrárminisztérium és a Magyar Bankszövetség együttműködési megállapodása

Ma Magyarországon a teljes gazdasági hitelállományon belül 14,6 százalék a mezőgazdasághoz és az élelmiszeriparhoz kapcsolódik.

Távozik posztjáról a Pénztárszövetség elnöke

A döntésre azután került sor, hogy az őt delegáló OTP Nyugdíjpénztárnál február végén megszűnt a szakember vezetői megbízatása.

Hétmilliárd forint többlettámogatást kapnak a távhőszolgáltatók

A több mint 670 ezer lakossági díjfizetőt ellátó távhőszolgáltatók bevételekből meg nem térülő kiadásait a távhőkassza útján ellentétezi a költségvetés.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon
Hirdetés

Gazdaság

Erre vigyázzunk a külföldi pénzfelvételnél

Ha a bankkártya elveszik vagy elakad egy ATM-ben, azonnal le kell tiltani. Ezt az adott bank honlapján található letiltási számok segítségével tehetjük meg.

Távozik posztjáról a Pénztárszövetség elnöke

A döntésre azután került sor, hogy az őt delegáló OTP Nyugdíjpénztárnál február végén megszűnt a szakember vezetői megbízatása.

Meghaladta a várakozásokat az OTP adózás utáni nyeresége az első negyedévben

Az OTP összesítésében készült eredménykonszenzus szerint az elemzők alacsonyabb, átlagosan 221,645 milliárd forint eredményt valószínűsítettek az idei első három hónapra.

Tízezrek menekítik a millióikat az adó elől, a TBSZ az új sztár

Az idei első negyedévben csaknem 33 ezer tartós befektetési számlát (TBSZ) nyitottak a magyarok, ami azt mutatja, hogy az állampapírpiacról kivett százmilliárdok hozamára továbbra...