Hirdetés
Kezdőlap Autó Csökken a kereslet, olcsóbb lehet a benzin
No menu items!

Csökken a kereslet, olcsóbb lehet a benzin

 A benzin iránti kereslet globális növekedése idén lelassulhat az elektromos autók kínai és USA-beli térnyerése miatt. Ennek hatására nagy nyomás kerül a finomítói árrésekre.

A globális benzin iránti kereslet növekedése 2024-ben megfeleződhet, ami az elemzők szerint a második félévben megszorongatja a finomítók árréseit, amit a Kínában és az Egyesült Államokban az elektromos autókra való átállás, valamint a COVID-19-et követő tavalyi megugrás utáni normális fogyasztáshoz való visszatérés okoz.

A Reuters tudósítása szerint a Wood Mackenzie tanácsadó cég szerint 2020 óta a legalacsonyabb növekedés mellett a kereslet várhatóan napi 340 000 hordóval (bpd) emelkedik, és idén 26,5 millió bpd lesz, ami a tavalyi 700 000 bpd növekedéshez képest csökken, mivel Kína közeledik a közlekedési üzemanyag-kereslet csúcspontjához, az Egyesült Államok pedig már meghaladta azt.

„Az elektromos járművek penetrációja az Egyesült Államokban és Kínában növekszik” – mondta Sushant Gupta, a Woodmac elemzője. „Az idei évre vonatkozóan a kínai kereslet csak 10 000 bázissal fog növekedni, a magasabb EV-felvétel miatt”.

A Rystad Energy tanácsadó cég a globális benzin iránti keresletet 2024-re körülbelül 26 millió bpd-re teszi, ami körülbelül 300 000 bpd-vel haladja meg a 2023-as körülbelül 700 000 bpd-s növekedést, amit a világjárványt követő fogyasztási fellendülés táplál – mondta Mukesh Sahdev elemző.

Kína, amely egykor a világ benzinkeresletének motorja volt, idén várhatóan az összes elektromos autó eladás több mint felét adja majd – közölte a Nemzetközi Energiaügynökség. A világ legnagyobb nyersolajimportőrének benzinfogyasztása az idén mintegy 1,3%-kal, azaz mintegy 2 millió tonnával 165,1 millió tonnára (3,8 millió bpd) nő, derül ki a China National Petroleum Corp (CNPC) kutatási részlegének előrejelzéséből. Kína legnagyobb finomítójának, a Sinopecnek a kutatási részlege azzal számol, hogy a benzin iránti kereslet 1,7%-kal, azaz mintegy 3 millió tonnával nő, és 182 millió tonnát tesz ki az idén.

Mivel a csökkenő árak felpörgetik a keresletet, az IEA becslése szerint az idén eladott elektromos autók aránya Kínában elérheti a 45%-ot, Európában a 25%-ot, az Egyesült Államokban pedig több mint 11%-ot.

Ehhez képest Indiában és Indonéziában a benzin iránti keresletet a nagy gazdasági növekedés és az elektromos autók alacsony elterjedtsége mellett az autóeladások fellendülése hajtja. India benzinfogyasztása a 2025 márciusáig tartó évben újabb rekordot, 39,2 millió tonnát (908 ezer benzin/nap) fog elérni, ami mintegy 5%-kal több a 2024 márciusáig tartó évben mért 37,2 millió tonnánál – derült ki a kormány becsléseiből.

Az amerikai benzinfogyasztás az amerikai Energiainformációs Hivatal szerint napi mintegy 376 millió gallonra (8,94 millió bpd) csökkent 2023-ban, miután 2018-ban 392 millió gallonos rekordot ért el. A kereslet 2024-ben várhatóan stagnálni fog, mondták az elemzők. Ennek eredményeképpen az amerikai finomítói árrések várhatóan nyomás alatt maradnak a nyári autós csúcsszezon után, mondták a Woodmac és a Rystad elemzői.

Európában a benzin iránti kereslet 2024-ben 50 000 bpd-vel vagy 2,3%-kal, 2,19 millió bpd-re nő, ami összhangban van az elmúlt évekkel – közölte az FGE. A stagnáló európai benzinkereslet és a nigériai új Dangote-finomító – Afrika és Európa legnagyobbja, amely 280-300 000 bpd benzinnel bővítheti a globális egyensúlyt – növekvő versenye nyomást gyakorol majd az európai finomítói árrésekre, mondta a Woodmac.

Érsek M. Zoltán

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Meghalt Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár

Váratlanul elhunyt Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára csütörtökön.

Felborítja a magyar piacot a Temu új konkurenciája?

Egy új piactér megjelenése nem csak a vállalkozásokra, de a vásárlókra is hatással van, hiszen az új piaci szereplő nem olyan agresszív, mint akár a Temu, amelyet ma már kikerülni is nehezen tudunk, viszont nagyon jó árakat is tud nyújtani.

A Revolut magyarországi leánybankjának alapításáról

A Revolutnak továbbá felügyeleti adatszolgáltatási kötelezettséget is teljesítenie kellene az MNB felé.

Szupermenta program – szabálytalanságok az energiaitaloknál

A magas a koffeintartalma miatt az energiaitalok fogyasztása gyermekek, valamint terhes vagy szoptató nők számára nem javasolt.

Hírek

15 milliárdos pénzügyi oktatási program indul

A 16-21 éves korosztály ingyenesen férhet hozzá számos, hasznos pénzügyi tudást biztosító anyaghoz.. Minden magyar előtt nyitott a pénzügyi tanulás lehetősége! Sőt a 16-21 éves fiatalok most ingyenes oktatást kapnak.

Szerda reggelre erősödött a forint árfolyama

Az euró jegyzése a kedd kora esti 1,1160 dollárról 1,1158 dollárra változott.

Felébredt a forint

Erősödött a forint kedd reggel a főbb devizákkal szemben...

Devizapiac – Erősödött a forint péntek reggelre

Az euró 1,1128 dollárt ért reggel 7 órakor a csütörtök kora esti 1,1112 dollár után.

II. Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Zsidó Gasztronómiai Fesztivál

Megtekinthetik a csodálatos zsinagóga épületét és a tárlatvezetésen megismerhetik a történetét.

Indul az Azonnali Fizetési Rendszer 2.0

Minden társadalom számára fontos lehet alternatív elektronikus fizetési megoldások kidolgozása a pénzforgalmi stabilitás és a monetáris szuverenitás érdekében.

Devizapiac – Erősödött kissé a forint hétfőn

Az eurót este hat órakor 394,00 forinton jegyezték a kora reggeli 394,26 forint után, a.

Kicsit, de erősödött péntek reggelre a forint

Erősödött péntek reggelre a forint.

Gazdaság

A Revolut magyarországi leánybankjának alapításáról

A Revolutnak továbbá felügyeleti adatszolgáltatási kötelezettséget is teljesítenie kellene az MNB felé.

Devizapiac – Erősödött kedden a forint

A forint az októberi kezdéshez képest gyengébben áll mindhárom devizával szemben, 0,7 százalékkal az euró, 2,8 százalékkal a dollár és 0,8 százalékkal a svájci frank ellenében.

Erősödött a forint hétfőn

Az év eleje óta a forint 4,6 százalékkal gyengült az euróval, 5,8 százalékkal gyengült a dollárral és 3,2 százalékkal gyengült a svájci frankkal szemben.

Nyugdíjpénzből ingatlant? Most jól teljesítenek a pénztárak, reálhozam mindenhol!

A Bank360.hu elemzése emlékeztet rá, hogy a csúcs reálhozamok (jellemzően több millió forintosak) 2021 vége felé voltak, amikor az árfolyamok magasan jártak, az infláció viszont még nem szabadult el